Zet je zintuigen op scherp in M
Van 25 januari t.e.m. 30 januari
Kijk je anders naar kunst als we al je zintuigen aanspreken? Wat als je mag ruiken, luisteren of voelen? Met die vragen gingen drie studenten van het Art Sense(s) Lab van PXL MAD aan de slag. Het resultaat is vanaf donderdag 25 januari tot en met 30 januari te zien en te testen in M-Museum Leuven. Tijdens die vijf dagen prikkelen drie installaties al je zintuigen. Op die manier komen we meer te weten over de kunstbeleving van museumbezoekers.
Impact van zintuigen op kunstbeleving
In oktober 2017 won het project Symphony @ the museum de Cross Over Contest van Leuven MindGate. In dit project staan volgende vragen centraal. Hoe beïnvloeden smaak, geur of tastzin onze blik op kunst? En welke emoties roept kunst op? Drie master studenten van de PXL-MAD School of Arts in Hasselt werkten dit verder uit. Zo ontwierp elk van hen een multisensoriële installatie, geïnspireerd op de werken uit de M-collectie. Die experimentele interventies vind je nu terug in de collectiepresentatie. Terwijl de museumbezoeker naar kunst kijkt, worden verschillende zintuigen aangesproken en inzichten verzameld.
Vreemd fruit. Judit Szalipszki
Deze installatie staat stil bij de citroen, het centrale voorwerp in ‘Stilleven met ham en citroen’ van Maerten Boelema de Stomme (ca1640-1644). Ze laat je speculeren over de toekomstperspectieven en de symbolische betekenis van de vrucht vandaag. Het auditieve aspect van het werk brengt je dichter bij de omstandigheden van de sinaasappelproductie in Zuid-Italië. Daarnaast ruik je ook zuiver valenceen, een alternatief voor de geur en de smaak van sinaasappels. Kunnen dergelijke stoffen de plaatselijke economie wijzigen? Kunnen ze de situatie van de arbeiders in een sector beïnvloeden? Het zijn maar enkele van de vragen die zich opwerpen.
Contact. Ludmila Rodrigues
Middenin de zaal met middeleeuwse beelden brengt Ludmila Rodrigues hulde aan ambachtelijk vakmanschap. Grondstoffen, handgemaakte voorwerpen en met de computer gemaakte beeldhouwwerken staan naast elkaar. Hiermee opent ze een debat over de status van de voorwerpen, hun historische en esthetische waarde binnen de museumcontext. Zijn deze artefacten origineel? Hoe oud zijn ze? Wat is de waarde van een kunstwerk? Door zelf de objecten aan te raken, te voelen en verhalen te bedenken, roept de ervaring een interval op tussen toen en nu.
Olfactorische Kalender. Panita Saenghiranwatana
Dit werk introduceert een alternatieve manier om de tijd waar te nemen, los van de klok. Zo wordt je aangemoedigd om te ruiken aan de cirkelvormige keramische plaat: de Olfactorische Kalender. Elk kwartier van de plaat stelt een seizoen voor, maar in tegenstelling tot een conventionele kalender, die de maand of het jaar aangeeft, doorloopt de Olfactorische Kalender de bewegingen van de seizoenen door een selectie van geuren. De kalender is geïnspireerd op de ‘Kalenderwijzerplaat’, een meesterwerk uit de jaren 1500, waarin tijd werd opgevat als een cyclus die zichzelf constant herhaalde en waarin de astrologie een grote invloed had op het leven van de mens.
Volgende stappen
M-Museum Leuven, Haystack en het Art Sense(s) Lab van PXL-MAD School of Arts Hasselt wonnen in oktober 2017 de Leuven Mindgate Cross Over wedstrijd met het project Symphony @ the museum. Na de presentatie in M reizen de multisensoriële installaties door naar het Leuven MindGate And&Festival vanaf 3 tot en met 5 mei 2018. Ondertussen meet Haystack de museumbeleving alsook de impact van de zintuigen aan de hand van een vragenlijst en verschillende discussiegroepen.
BIOGRAFIE
Ludmila Rodrigues (Rio de Janeiro, 1979) onderzoekt zintuiglijke en sociale ervaringen door ruimtes, situaties en toestellen te creëren om het publiek er fysiek bij te betrekken. Ze zoekt naar speelse strategieën om de kracht en de belichaming van intelligentie te versterken, door middel van tactiele en intuïtieve verkenningen. Rodrigues heeft een diploma Architectuur en een achtergrond in Kunst en Dans.
Panita Saenghiranwatana (Bangkok, Thailand 1991) koestert een bijzondere fascinatie voor olfactorische kunst en design. Ze koestert haar nieuwsgierigheid voor de artistieke praktijken van de zintuiglijke ervaring en cultiveert die om haar verdere potentieel te versterken. Haar werk verkent de collaboratieve benaderingen tussen het communicatieve, het strategische en het experimentele door verschillende methodes van talloze disciplines te combineren.
Judit Szalipszki (1988,Budapest) is een cultuurwerker gevestigd in Rotterdam (NL) en Hasselt (BE), met een achtergrond in hedendaagse kunst, media en communicatie. Het actuele onderzoek van Judit spitst zich toe op maatschappelijk geëngageerde kunst waarin voedsel een medium vormt en op mogelijke verhaallijnen over de toekomst van voedsel.