M wint de Cross Over Contest van Leuven MindGate

Project 'Symphony @ the museum' ontvangt 10.000 euro

Er viel vanavond heel wat goed nieuws te rapen op de openingsavond ‘Space’ van Leuven MindGate. M-Museum Leuven, kwam samen met Haystack en PXL-MAD Hasselt uit de bus als één van de winnaars van de Cross Over Contest. Het gezamenlijke project Symphony @ the museum wint namelijk 10.000 euro. Dankzij deze erkenning kan het onderzoek naar de invloed van zintuigen op kunstbeleving meteen van start gaan. 

Zintuiglijkheid centraal

Hoe beïnvloeden smaak, geur en tastzin de manier waarop we kunst zien? En welke emoties roept kunst op bij museumbezoekers? Die vragen vormen de basis voor het project ‘Symphony @ the museum’. Met dit onderzoek willen Haystack, M-Museum Leuven en PXL-MAD Hasselt inzichten verzamelen die waardevol kunnen zijn voor tentoonstellingsmakers en museumbezoekers. Dit projectvoorstel werd ingediend voor de Cross Over Contest en heeft nu een geldsom van 10.000 euro gewonnen. Dat maakte Leuven MindGate vandaag bekend. "Dit project verenigt drie spelers uit verschillende sectoren en biedt een inhoudelijke meerwaarde voor alle partners. Bovendien heeft het enorm veel potentieel aangezien deze inzichten het hele museumlandschap ten goede kunnen komen én meer mensen naar het museum kunnen brengen", klonk het uit de jury. Een conclusie waar de drie partners alleen maar bij kunnen aansluiten.

Denise Vandevoort, voorzitter van M-Museum Leuven, is blij dat het onderzoek met de partners kan opgestart worden: “Musea worden steeds meer een plek waar mensen iets bijleren door voorwerpen te zien, er een verhaal over te horen en er dan ook nog iets mee te doen. Voelen, proeven en ruiken vormen zo een spannende toegangspoort tot de kunst. Dit vergt onderzoek vanuit zowel een psychologische als een artistieke invalshoek, waarbij hedendaagse technologie een belangrijke toegevoegde waarde biedt."  

"Dit project biedt niet alleen veel potentieel voor museumbezoekers, maar ook voor de drie partners. Alledrie zijn we geïntrigeerd door multisensorische belevingen, maar vanuit een verschillende achtergrond. Deze samenwerking laat ons dan ook toe om out-of-the-box te denken en nieuwe inzichten te verwerven. Dit project voelt goed, het proeft naar meer en we zien het volledig zitten!" aldus Sarah Degrande van Haystack. Voor Peter de Cupere van PXL-MAD School of Arts heeft deze cross-over nog meer in petto: "We verbreden niet alleen de perceptie van hoe bezoekers naar kunst kijken. Het is ook een buitenkans voor de internationale master studenten van Art Sense(s) Lab om hun artistieke visie te uiten in relatie tot de M-collectie."

Onderzoek én artistieke installatie

Het onderzoeksproject gaat meteen van start. Vanaf november zal één van de eerste resultaten zichtbaar zijn in M. Peter Bary, directeur M-Museum Leuven: “Symphony @ the museum is meer dan een onderzoek. Zo werken drie studenten van PXL MAD uit Hasselt volop aan een artistieke multisensoriële installatie, in samenwerking met Peter de Cupere. In november kan je het resultaat van hun harde werk middenin onze collectie zien. Vanaf dan beginnen we te meten of zo’n ingreep ook invloed heeft op de manier waarop onze bezoekers naar kunst kijken. We kijken alvast uit naar het effect en de resultaten. Die worden volgend jaar in primeur op het eindfestival van Leuven MindGate voorgesteld.” 

Denise Vandevoort

Voorzitter, M - Museum Leuven

Peter Bary

Directeur, M - Museum Leuven

Veerle Ausloos

Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Neem contact op met

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

persm@mleuven.be

www.mleuven.be