Vesalius (1514-1564) kruipt dit najaar onder je huid in Leuven

Vesalius_header_NL_3.jpg

Andreas Vesalius, 500 jaar oud en nog steeds springlevend. Van 1 oktober 2014 tot 18 januari 2015 kruipt hij onder je huid in Leuven. De stad geeft de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart is de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld in M – Museum Leuven.

Rector van de KU Leuven Rik Torfs verklaart: ‘De stad Leuven en de KU Leuven hebben bijzonder goede redenen om de 500ste verjaardag van de grondlegger van de moderne geneeskunde te vieren. Tussen 1530 en 1537 verbleef Vesalius enkele jaren als student in de stad. Bovendien voerde hij in Leuven, na zijn opleiding in Parijs, ook een aantal dissecties uit’. Nog steeds herinneren straatnamen, gebouwen en instituten aan de anatoom die de geneeskunde een beslissende wending gaf'.

Verschillende Leuvense culturele organisaties en de universiteit laten zich vrij inspireren door Vesalius en het menselijk lichaam en stelleneen rijk cultureel programma voor. Denise Vandevoort, schepen van cultuur van de stad Leuven, beklemt het belang van deze stadsbrede aanpak: ‘Vesalius wordt vanuit verschillende invalshoeken en artistieke disciplines belicht en dat zorgt voor een gevarieerd en bijzonder boeiend aanbod waarin iedereen zijn gading kan vinden’.

 

Vesalius. Het lichaam in beeld

Niet te missen is de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld  in M Museum Leuven. Curator Geert Vanpaemel, wetenschapshistoricus verbonden aan de KU Leuven, toont de onuitwisbare impact van Vesalius op de medisch anatomische traditie en de artistieke verbeelding van het menselijk lichaam. ‘Zonder overdrijven kunnen we Vesalius omschrijven als dé grote hervormer van de geneeskunde. Zijn belang binnen de Westerse cultuurgeschiedenis kan niet worden onderschat. Vesalius verdient terecht een plaats naast andere grote namen als Copernicus en Descartes.’ zegt Vanpaemel.

Als 15-jarige start Vesalius met zijn universitaire opleiding in Leuven en daarna neemt zijn carrière een vlucht.  De tentoonstelling leert je alles over zijn leven als legendarisch anatoom en wetenschapper. Zijn reizen, studies in Leuven en tijd als lijfarts bij Keizer Karel worden belicht. De absolute blikvangers zijn de houtsneden van zijn ‘De humani corporis fabrica’.  De 28-jarige Vesalius vestigt met deze prachtig geïllustreerde anatomische atlas zijn naam als hervormer van de geneeskunde.

Dankzij Vesalius groeit de dissectie uit tot een publiek spektakel in anatomische theaters. De tentoonstelling reconstrueert een levensgroot exemplaar van dit houten type amfitheater. In het theater laat beeldend kunstenaar Filip Sterckx je ervaren hoe het was om zo’n dissectie bij te wonen.

Met de tentoonstelling reikt M verder dan de wetenschap en wijdt uit over de anatomische afbeelding van het lichaam in de periode van Vesalius en erna. Vesalius stond aan de wieg van een nieuw mensbeeld, waarbij hij zich als humanist spiegelt aan de Griekse beeldhouwkunst.  Bovendien krijgen Vesalius’ prenten vanaf de 17de eeuw een plaats in  het lespakket aan de kunstacademies. Kunstenaars wonen dissecties bij en bestuderen tekeningen van het menselijk lichaam, de spieren en de bloedvaten. Zo toont de tentoonstelling ook de invloed van Vesalius op kunstenaars als Rodin en Cézanne.

Gelijktijdig in M zie je het werk van de hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (Salzburg, °1973). Schinwald en Vesalius delen overduidelijk de fascinatie voor het menselijk lichaam en stellen het steeds opnieuw in vraag. In deze eerste Belgische solotentoonstelling kiest hij resoluut voor atmosfeer in plaats van een dominante tentoonstellingsarchitectuur.  Een afwisseling van schilderijen, sculpturen, aquaria, films, installaties en  live performances animeren de bezoekers en dwingen hen om telkens anders te kijken.

 

-----------------------------------------------------------------------------

Ontleed het volledige programma van het culturele stadsproject op www.vesaliusleuven.be

 

Een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, een samenwerkingsverband van de stad Leuven en

de KU Leuven. In samenwerking met M - Museum Leuven.

Culturele partners:

30CC, Academie van het Leives Dialect, Alfagen, Braakland/Zhebilding, fABULEUS, Farmaleuven,

M- Museum Leuven, KU Leuven, Festival  van Vlaanderen Vlaams-Brabant, VIB, Frascati

Symphonic, Histaruz, Lectio, LUCA School of Arts, SLAC/Academie Beeldende Kunst,

STUK, UZ Leuven, Vormingplus Oost-Brabant, Werktank en Toerisme Leuven

www.vesaliusleuven.be

Persdossier_Vesalius.pdf

PDF - 2.2 Mb

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur - voorzitter M - Museum Leuven

Hanna Van Zutphen

Pers en communicatie, Kunst Leuven

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be