Markus Schinwald ​ creëert een theatrale wereld in M

Markus Schinwald is een veelzijdig kunstenaar. In elk van de vijf opeenvolgende zalen in M toont hij een facet van zijn recente oeuvre en kiest daarbij zijn medium in functie van zijn idee of van de intensiteit die het kunstwerk moet uitdragen. De ene keer zijn het schilderijen en sculpturen, andere keren films of live performances. In de tentoonstelling worden verschillende nieuwe werken voor het eerst getoond.

Onderwaterscènes met kleurrijke vissen, mechanische poppen in een diorama, meubels die aan lichaamsdelen doen denken, films en een mobiele muur met schilderijen. Hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (°1973, Salzburg)  creëert in M een theatrale setting waarin kunstwerken en personages bewegen.

Van 02.10.14 tot 08.02.15 loopt hier de eerste Belgische overzichtstentoonstelling van deze Oostenrijkse kunstenaar.

In Markus Schinwalds installaties, films, schilderijen, sculpturen en interactief werk onderzoekt hij de plaats van de mens in de wereld. Zijn leidraad hierbij is een bijzondere interesse in het menselijke lichaam en zijn zoektocht naar hoe we fysiek of mentaal beperkt worden door ons cultureel kader, onze gewoontes, onze emoties of de ruimte om ons heen. Verder heeft Schinwald een bijzondere aandacht voor de manier waarop mensen naar kunst kijken en hoe deze ervaring verschilt met andere manieren van kijken? Wat verwachten we?  Wat kan ons boeien? Hoe verschilt het kijken naar stille objecten met het kijken naar bewegende lichamen of vissen in een aquarium?

Een tentoonstelling die de architectuur van M uitschakelt

Als bezoeker laat je de gewone wereld achter en treed je binnen in de bijzondere wereld van Markus Schinwald. De kunstenaar schept een bevreemdende sfeer. Hij sluit de eerste zalen volledig af van de buitenwereld en verbant alle daglicht. Verhuld in volledige duisternis trekt hij zo de  blik van de bezoekers onmiddellijk naar de kunstwerken, die verlicht zijn of licht geven aan de ruimtes.  De rode draad doorheen de tentoonstelling is ‘animeren’ of ‘geanimeerd worden’. Kunstwerken worden door technische ingrepen bezield, vormen het decor voor vissen of suggereren een beweging.

Hypnotiserende poëzie

In deze complete duisternis richt Markus Schinwald zes aquaria in. Elk aquarium  is ingericht als een tentoonstellingsruimte, met decorstukken, kunstwerken en vissen die erin rondzwemmen. In elke onderwaterscenografie figureert een andere soort vis, van kreeften tot honderden neonvisjes. De aquaria lijken geanimeerde schilderijen of composities waarbij de blik van de kijker alterneert tussen de rondzwemmende vissen en de stilstaande sculpturale ingrepen. Het geluid van borrelend water, geeft ondertussen een bijzondere soundtrack aan dit werk.

Lichaam, ruimte en oriëntatie 

Met Orient, de twee films die voor het eerst te zien waren op de Biënnale in Venetië (in 2011), toont Schinwald hoe de geest het lichaam beïnvloedt. In de films voert een groep mannelijke en vrouwelijke personages vreemde performances uit in een schilderachtig en verlaten gebouw. Terwijl hun gechoreografeerde bewegingen vertrouwde handelingen uitvoeren, zoals aan het been krabben en het voorhoofd afvegen, zweven de figuren tegelijk op touwen, klimmen bovenop deuren en trachten ze zichzelf uit een hoop draden te ontwarren. De bewegingen van de protagonisten staan symbool voor hun mentale staat. Een voice-over tekst laat ons nadenken over de band tussen lichaam en geest.

Neurotische herrieschoppers 

Dezelfde vertrouwde handelingen komen terug in een volgende zaal, waar Markus Schinwald in een theatraal decor een groep levensgrote gemotoriseerde marionetten opvoert. De poppen geven een live voorstelling waarin ze elk een zeer banale handeling uitvoeren, die doet denken aan een nerveuze tic. De poppen zijn door de kunstenaar zelf gemaakt en gekleed. Met hun gestileerde gezicht zitten ze tussen kind en volwassene in. Een stoute gezichtsexpressie doet hen denken aan ‘gangster kids’.

Nieuwe reeks schilderijen en geanimeerde meubelpoten

Verder toont Markus Schinwald  een nieuwe reeks schilderijen die het afgelopen jaar gemaakt zijn. Voor zijn schilderijen vertrekt hij steeds van doeken die hij op rommelmarkten of veilingen koopt. Na de restauratie ervan, voegt hij eigen elementen toe. In zijn nieuwe werk verlaat Schinwald het intieme formaat die zijn schilderijen vroeger hadden. Hij presenteert in M een nieuwe piste, waarbij het figuur verloren lijkt in de grote doeken. In dezelfde zaal vind je een aantal houten sculpturen gemaakt uit tafelpoten. De sculpturen doen denken aan lichaamsdelen en kronkelen als beweeglijke dansers of uitvergrote insecten langs acht meter hoge palen.

Ruimte in beweging

In tegenstelling tot de vorige zalen, baadt deze zaal in licht. De kunstenaar speelt hier in op de witte museumarchitectuur en geeft het een verlengstuk. Drie bewegende witte muren schuiven subtiel in elkaar. Elke wand bevat schilderijen, draait traag op een as en kan door de bezoeker gemanipuleerd worden. Op deze manier speelt Schinwald met het perspectief op de schilderijen. De nieuwe schilderijen zijn bestaande doeken die hij overschilderde. bestaande, opgekochte composities die hij grotendeels overschilderde.

Schinwald op Playground

Tijdens het festival Playground brengt M samen met Kunstencentrum STUK een eenmalige live opvoering van de voorstelling “A Stage Matrix 1”, van Markus Schinwald en de Russische danser Oleg Soulimenko. Meer informatie hierover vind je op  www.playgroundfestival.be

Curator: Eva Wittocx

 

Markus-Schinwald-Bio.docx

DOCX - 14 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be