Recordaantal bezoekers in 5-jarig bestaan van M

M sluit 2014 af met 155.063 bezoekers

Donderdag 8 januari 2015 — In 2014 ontving M – Museum Leuven 155.063 bezoekers. Een record in het vijfjarig bestaan van M dankzij de toptentoonstellingen van Coxcie, Ravage, Markus Schinwald en Vesalius.  Steeds meer groepen vinden de weg naar M, waarbij het aantal schoolbezoeken blijft stijgen. Bovendien komt een vijfde van de bezoekers uit het buitenland, waarbij Nederland de spits afbijt.

“M is trots op dit resultaat. Enkele onbekende kunstenaars, van Michiel Coxcie tot Markus Schinwald, zijn dankzij M op de kaart gezet. Bovendien apprecieerde een breed publiek de sterk wetenschappelijk onderbouwde tentoonstellingen.” zegt Luc Delrue, directeur M – Museum Leuven. “Het groeiend aantal bezoekers is er dankzij een verrassende mix van oude en hedendaagse kunsttentoonstellingen en een doorgedreven publiekswerking met ruimte voor experiment. M blijft ook de komende jaren inzetten op innovatie en wetenschappelijk onderbouwde tentoonstellingen.”

De publieksgerichte aanpak vertaalt zich in een aanbod op maat voor gezinnen, scholen, groepen. Zo ontwikkelde M met ‘Magnus is Ziek’ een gezinsparcours door de tentoonstellingen van Schinwald en Vesalius. Een succesverhaal, waarvoor reservaties blijven toestromen. Bovendien steeg op vijf jaar tijd het totaal aantal groepsbezoeken in vrije tijd en schoolverband van 19.371 naar 29.342 personen. De groei voor onderwijs is het sterkst bij secundair onderwijs, dankzij de inzet van digitale media. Met het museumspel en de digitale klas verankert M de digitale leefwereld van jongeren in het museum. Bovendien staat M middenin het maatschappelijk draagvlak dankzij verschillende samenwerkingen met bedrijven, educatieve en socio-culturele organisaties, maatschappelijk kwetsbare groepen, enz. “Hier maakt M het verschil,” zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven. “M gelooft in kunst als motor van de samenleving en verbindt de wereld van de kunsten met een heel gevarieerd draagvlak. Deze cross-overs zijn fundamenteel voor M en dragen bij aan de uitstraling van Leuven als één van de vijf Vlaamse kunststeden.“

 

(Inter)nationale uitstraling

Op 5 jaar tijd bereikt M steeds meer bezoekers uit verschillende regio’s. 20 % van het totale aantal individuele bezoekers in 2014 komt uit het buitenland. Nederland staat hier op de eerste plaats, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Daarnaast is er in 2014 een toename van Amerikaanse en Engelse bezoekers, dankzij het thema van de Groote Oorlog dat bij Ravage aan bod kwam. Kijken we naar de nationale bezoekerscijfers, dan is het bovenlokale belang van M als museum duidelijk. Zo zijn 2 op 3 bezoekers van buiten de regio Leuven, met als koplopers Antwerpen en Oost-Vlaanderen."

2014 in een notendop

2014 is het jaar dat M de vergeten Vlaamse Rafaël, Michiel Coxcie, internationaal op de kaart zette. Ravage testte een nieuwe tentoonstellingsaanpak uit, waarbij oude en hedendaagse kunsten samen in de zalen stonden. En de combinatie van Vesalius en Markus Schinwald zorgde voor een topnajaar, met cross-overs tussen kunst en wetenschap. Daarnaast zorgden de zoMerbar , M-idzomer, Ons Verhaal, studentennocturnes en Playground voor afwisseling op het klassieke tentoonstellingsaanbod. Met dit gevarieerd aanbod spreekt het museum verschillende doelgroepen aan, een resultaat van de doorgedreven publiekswerking.

 

Ter info

De tentoonstelling “Vesalius. Het lichaam in beeld” gaat zijn laatste week in en is nog tot en met 18 januari 2015 te bezoeken. Voor de theatrale wereld van de Oostenrijkse kunstenaar Markus Schinwald kan je nog tot en met 8 februari in M terecht. Daarna staan de tentoonstellingen ‘Zilver. Kunst | Object | Verhaal’, Jessica Warboys en Peter Buggenhout op het programma.

Bloedinzamelactie met Rode Kruis Vlaanderen - Vesalius geeft bloed (c) M - Museum Leuven
M-idzomer 2014 - bovenaanzicht binnentuin M
M-idzomer 2014 in M
Magnus is Ziek wordt uitgetest door kinderen (c) Andy Merregaert
Michiel Coxcie verleidt het publiek. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (K.I.K.) onderzoekt de panelen van de kopie van het Lam Gods en voert een infraroodreflectografie uit. Deze resultaten helpen hen verder in de restauratie van het Vlaamse topstuk van de gebroeders  Van Eyck. (c) M - Museum Leuven, Veerle Ausloos
Ravage loopt op zijn eind: Leuven Autovrij en M in het teken van de Bezetting
Studennocturne in M. Optreden van Tin Man Tourettes (c) KU Leuven - Rob Stevens
Studentennocturne in M. Improvisatie in de zalen van Markus Schinwald (c) KU Leuven - Rob Stevens
Studentennocturne in M. In de 'vertelkabardoesjkes' van sociaal-artistiek gezelschap Cie Tartaren kregen bezoekers het verhaal van Vesalius te horen.<br/> (c) KU Leuven - Rob Stevens
Wim Opbrouck leest voor uit 'De Vijand' aan meer dan 100 Leuvense schoolkinderen (c) M - Museum Leuven
Workshop met Kim Crabeels op de kindervernissage van Magnus is Ziek (c) Andy Merregaert
zoMerbar op het dak van M
zoMerbar op het dakterras van M
Denise Vandevoort

Schepen van cultuur & voorzitter M - Museum Leuven

Stad Leuven

Luc Delrue

Algemeen directeur

M - Museum Leuven