M slaat handen in elkaar met Klaartje Galle en Frieke Janssens om het taboe rond dementie te doorbreken

M slaat handen in elkaar met Klaartje Galle en Frieke Janssens om het taboe rond dementie te doorbreken

Alles vervaagt, behalve de verwondering

M opende zopas de 'Wereld van Herinnering'. Een project waarbij kunst wordt ontsloten voor en door mensen met dementie. Voor de campagne sloeg het museum de handen in elkaar met Klaartje Galle (Associate Creative Director, BBDO) en fotografe Frieke Janssens. De boodschap van het campagnebeeld voor het project 'Wereld van Herinnering'  is eenvoudig en aanstekelijk: alles vervaagt, behalve de verwondering. Resultaat is een krachtig en waardig beeld, dat bijdraagt in de sensibilisering rond dementie, mensen aanzet tot reflectie en bezoekers beroert.

Alles vervaagt, behalve de verwondering

Klaartje Galle is met deze opdracht niet aan haar proefstuk toe. De afgelopen twee jaren werkte ze voor het museum mee aan campagnes zoals die van Coxcie. Ze houdt van eerlijke  en mooie reclame die ook een maatschappelijke relevantie heeft. En dat gaf de doorslag om mee te werken aan het campagnebeeld voor het project Wereld van Herinnering:  “Dat museum M dementie uit de taboesfeer wilt halen, kan je op verschilllende manieren uiten. We kozen, samen met fotografe Frieke Janssens, voor een krachtig en sereen portret van een dame. Bepaalde herinneringen zitten bedolven onder hardnekkig stof, maar haar ogen stralen van leven en verwondering is nog steeds mogelijk.  We hopen bezoekers met dementie een stukje verwondering mee te geven bij het zien van de vanonder het stof gehaalde voorwerpen uit hun jongere jaren en dat de blik in hun ogen langs de andere kant hun begeleiders verbaasd.”

Fotografe Frieke Janssens houdt van afwisseling in haar werk. De vraag om een campagnebeeld voor dementie te fotograferen, werd dan ook op veel enthousiasme onthaald. Frieke Janssens: “ In mijn persoonlijk werk ga ik taboes nooit uit de weg. Ik toon graag ‘the other side of the coin’. Hiermee wil ik geen standpunt innemen, maar hoop ik wel mensen aan te zetten om over het thema dementie te praten.”  Het campagnebeeld van M heeft een duidelijke stopkracht: “Zoals altijd wil ik een beeld met stopping power, maar hier wou ik vooral gevoel insteken. Het is een gevoelig, fragiel thema, maar anderzijds wou ik ook de trots en waardigheid tonen.“

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium