Minister Jo Vandeurzen wandelt achterwaarts en helpt ons beeld over dementie vooruit

Minister Jo Vandeurzen wandelt achterwaarts en helpt ons beeld over dementie vooruit

M - Museum Leuven opent Wereld van Herinnering

Op 14 september zet Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de tijd in z’n achteruit. Hij wandelt samen met zo’n 100 genodigden 80 meter achterwaarts naar M-Museum Leuven en opent daar de 'Wereld van Herinnering'. “Dit sociaal-artistiek initiatief plaatst de persoon met dementie centraal en brengt een genuanceerd en creatief beeld van zijn leefwereld”, zegt Jo Vandeurzen, “Ik nodig alle bezoekers mee uit om het accent te leggen op wat iemand nog kan, met verwondering te kijken naar het anders beleven van de realiteit en zich mee te engageren voor een dementievriendelijke samenleving.”

Wereld van Herinnering

Vlaanderen telt momenteel zo’n 116.000 mensen met dementie. Wat als personen met dementie herontdekken wat ze kunnen, wat ze weten en wie ze zijn? Dat kan je vanaf 14 september ontdekken in de Wereld van Herinnering, een initiatief van M – Museum Leuven. Het project kadert in De Alzheimer Code, een sensibiliserend initiatief rond kunst en dementie, en werd feestelijk geopend in aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen. Samen willen we het taboe van dementie doorbreken.

Alles vervaagt, behalve de verwondering

Paul Buekenhout, initiatiefnemer van De Alzheimer Code : “Het is broodnodig dat dementie meer aandacht krijgt. Kunst kan de wereld niet redden. Maar kunstenaars hebben wel een scherpe kijk op de wereld én ze geven vorm en inhoud aan menselijkheid. Dat alleen al is  een goede reden om te kijken en te luisteren naar wat ze zeggen en doen”

“Ook mensen met dementie genieten van kunst. Het stimuleert hun verbeelding en heeft een positief effect op hun levenskwaliteit” vertelt Luc Delrue (M-Museum Leuven).  Meer nog vindt Isabel Lowyck (M-Museum Leuven): “We zien cultuur als medicijn. Het museum is een plek waar ze zich thuis voelen en zichzelf herontdekken. We leggen hier het accent op wat ze kunnen en niet op de achteruitgang.

Een herinneringskamer waar je thuiskomt

M lanceert als eerste museum een herinneringskamer. Een Leuvense stoof, een porseleinen servies, een oude tol of grammofoonplaat… Stuk voor stuk brengen ze herinneringen tot leven. Rusthuisbewoner Pierre getuigt na zijn bezoek: “Het leuke aan geheugenverlies is dat ik weet dat ik een aantal dingen al gezien heb, maar toch zie ik alles precies weer alsof het de eerste keer is en het is elke keer weer even mooi.”

Daarnaast sprak Peter Rouffaer samen met enkele personen met dementie een nieuwe audiotour in. 'In de omgang met personen met dementie moet je ook proberen stil te staan bij wat die persoon je leert. Het is nog altijd iemand, een individu, en daar kan je van leren. Als je dat kan, dan gaat er een nieuwe wereld open.' Samen vertellen ze over emoties en herinneringen bij een selectie kunstwerken uit de M-collectie.

Hilde en haar moeder Lilie (85 jaar) wilden meteen meewerken aan de digitale portretten: "Het is een kans om haar te tonen zoals zij nu is - steeds aanwezig in het moment zelf, verweven met vroeger, en met veel lichtheid. Zonder schaamte of verdriet, maar met fierheid." Ook Lut en haar moeder Lena (79 jaar) grepen de kans:“ Terugstappen in de tijd is wat mijn mama het meest gelukkig maakt, en de oprechte interesse van de mensen van M deed haar duidelijk deugd.”

De Alzheimer Code zet dementie nationaal in de kijker

14 september is de kick-off voor De Alzheimer Code, een project met een brede waaier aan culturele projecten. Voor Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) is dit de ambitie: “Een dementievriendelijke communicatie uitdragen die recht doet aan de dagelijkse realiteit van mensen met dementie. Soms confronterend, vaak verrassend, maar altijd met een open blik op de diverse realiteit die dementie is.” Op 18 september kan je in deSingel terecht voor de feestelijke opening van De Alzheimer Code.  De dag erna is het Werelddag Dementie 19/9. Het volledige programma vind je terug op www.alzheimercode.be.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

De Wereld van Herinnering is een initiatief van M – Museum Leuven. Vanaf 14 september 2015 tot 30 juni 2016 zet het project de beleving en de verbeelding van mensen met dementie centraal.  Het volledige aanbod vind je terug op www.mleuven.be/wereldvanherinnering.

Partners van het project: Alzheimerliga, Landelijke thuiszorg, Lannoo, MEMO-Expertisecentrum Dementie Vlaams-Brabant, Stad Leuven, Mixtories,  OCMW Leuven, Odissee, UZ Leuven, , SEL goal, Cera, UC Leuven-Limburg, Woonzorgnet Dijleland, UZ Leuven

Wereld van Herinnering kan rekenen op de steun van twee ambassadeurs: Kasper Bormans & Sven (unik-id).

Sponsors: Roche Pharma, Janssen Pharmaceutica en Cera

Contacteer ons
Nico Krols Woordvoerder Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Nico Krols Woordvoerder Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium