De premières van kunstenfestival Playground

De premières van kunstenfestival Playground

Playgroundfestival van 13 - 16 november 2014

Playground bestaat acht jaar en is ook dit jaar de speeltuin van M - Museum Leuven en STUK. Van 13 tot 16 november zie je een mix van podiumkunsten en beeldende kunst op beide locaties. Het kunstenfestival pakt uit met enkele (Belgische) premières van onder meer Joëlle Tuerlinckx, Ellie Ga, Marthe Ramm Fortun, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, Béatrice Balcou, Meryem Bayram en Julian Hetzel. Bovendien opent M op 13 november de nieuwe tentoonstelling van Ellie Ga.

Hieronder alvast een kleine selectie van (Belgische) premières:

 

opening expo | première performance

Ellie Ga (US) 

In Pharos neemt Ellie Ga (1976, New York) ons mee naar Alexandrië in Egypte. Hier bestudeerde ze de Pharos vuurtoren, één van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Ze verzamelde  archiefmateriaal, interviews en anekdotes en dook onderwater naar de overblijfselen van de vuurtoren. Pharos is haar eerste solotentoonstelling in België. Daarnaast brengt Ellie Ga een nieuwe performance in STUK, Eureka, a lighthouse play.

 

première | performance

Joëlle Tuerlinckx (BE)  |  «THAT’S IT» (+3 MINUTEN GRATIS)

Joëlle Tuerlinckx gaat de uitdaging aan om haar beeldend oeuvre te vertalen naar het theater. Het publiek is getuige van haar nieuwsgierige en kritische zoektocht naar de grenzen en mogelijkheden van dat medium. I.s.m. Tate Modern (Londen) en If I can’t dance (Amsterdam).

 

première | doorlopende performance

Alexandra Pirici & Manuel Pelmus (RO)  |  Public Collection

Een performance waarin iconische en vergeten kunstwerken door een groep performers worden uitgebeeld. Deze doorlopende actie brengt een immateriële tegenhanger voor een reeks beeldende kunstwerken.

 

première | performance

Marthe Ramm Fortun (NO)  |  Riots I have known and loved

Een performance in de vorm van een alternatieve stadswandeling door Leuven met speciale aandacht voor de studentenopstanden in mei ‘68.

 

première | performance

Béatrice Balcou (F) | Untitled Ceremony #04

Eén collectiestuk van M staat centraal in deze verstilde voorstelling achter de schermen van het museum. De kunstenares nodigt ons uit tijd te nemen voor dit ene kunstwerk.

 

première | performance

Meryem Bayram (BE)  |  Autonomous Scenography

Gefascineerd door pop-upboeken maakt choreografe Meryem Bayram een voorstelling met levengrote pop-upvormen en een aantal performers.

 

Belgische première | performance

Julian Hetzel (DE)  |  I’m not here says the void

Deze beeldende voorstelling handelt over de fysieke vorm van angst. Met sprekende gordijnen, een zitbank die reageert op elke aanraking en dansende plastic folie wordt een donker en verwarrend universum gecreëerd.

Expo

Markus Schinwald (AT)

Onderwaterscènes met kleurrijke vissen, mechanische poppen in een diorama, meubels die aan lichaamsdelen doen denken, films en een mobiele muur met schilderijen. Hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (°1973, Salzburg)  creëert in M een theatrale setting waarin kunstwerken en personages bewegen. Daarnaast brengt STUK de performance A stage matrix.

 

Daarnaast zie je op Playground ook  werk van Paul Hendrikse (NL), Guy de Cointet (FR), Alexandre Singh (FR/UK), Radio Arte Mobile (IT), Anne-mie Van Kerckhoven & Marc Vanrunxt (BE).

 

 

Meer informatie en interviewaanvragen

Het volledige programma vind je terug op www.playgroundfestival.be of kun je als pdf downloaden.

In de aanloop naar het festival zijn Meryem Bayram (vanaf 3/11), Joëlle Tuerlinckx (vanaf 6/11),  Béatrice Balcou (vanaf 10/11), Paul Hendrikse (vanaf 27/10), Marthe Ramm Fortun (vanaf 11/11), Ellie Ga (9/11 – 14/11) en Alexandra Pirici & Manuel Pelmus (12/11- 14/11) aan het werk in STUK of in M en beschikbaar voor interviews.


M  •  Veerle Ausloos - 016 27 29 38 - veerle.ausloos@leuven.be
STUK  •  Frank Geypens -  016 320 313 - frank.geypens@stuk.be

Contacteer ons
Frank Geypens Press & Communication, STUK
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Frank Geypens Press & Communication, STUK
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium