M en het gemeentelijk museum van Tervuren worden structurele erfgoedpartners

Een belangrijke collectie 19de-eeuwse Belgische kunst. Dat is wat M-Museum Leuven en het gemeentelijk museum van Tervuren verbindt. Na de samenwerking in 2015 voor de tentoonstelling ‘Plein Air. De School van Tervuren’ is er nu een structurele samenwerkingovereenkomst tussen beide partijen ondertekend. Met dit engagement injecteert M zijn expertise in een erfgoedgemeenschap in de regio. De eerste resultaten hiervan worden eind 2018 in Tervuren gepresenteerd.

Complementaire kunstverzamelingen

De 19de-eeuwse collecties van Tervuren en M vullen elkaar inhoudelijk aan. Dankzij deze samenwerking worden ze klaargestoomd voor een volgende cruciale stap. Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven en voorzitter van het museum: “M neemt als erkend museum zijn verantwoordelijkheid op naar lokale erfgoedspelers. Jarenlang beheerden vrijwilligers al die schilderijen met de grootste zorg in het Hof van Melijn. Dankzij de extra professionele ondersteuning krijgen de werken nog meer de kans om een glansrol op te nemen in Tervuren en daarbuiten.” En daar ligt net de essentiële rol voor elk museum volgens Peter Bary, directeur van M: “Collecties en langdurige bruiklenen zijn cruciaal voor elk museum. Ze zorgen voor zuurstof en nieuwe inzichten. Het is dan ook onze democratische taak om ze met elkaar in contact te brengen, te onderzoeken en aan een publiek te tonen. Sterker nog. Zonder uitwisselingen kan een museum niet bestaan.”   

Injectie van expertise in lokale erfgoedgemeenschap

De samenwerking gaat om meer dan een uitwisseling van collecties. Zo injecteert M zijn expertise in de Tervuurse erfgoedgemeenschap met professionele ondersteuning op twee niveaus: de erfgoedzorg (de verenigingen) en de infrastructuur (de gemeente). Jan Trappeniers, schepen van cultuur Tervuren: “M geeft onze vrijwilligers advies bij de opstelling van een collectieplan. Het is het perfecte moment voor de lancering, want M zal ons begeleiden in het traject naar de opening van een nieuw museum in de Panquinkazerne. Zo worden de randvoorwaarden voor de scenografie en een depotwerking bewaakt.” Voor Denise Vandevoort en Peter Bary zou deze manier van samenwerken het model moeten worden voor de hele erfgoedsector. “Onze ervaringen met Tervuren zullen we documenteren en delen met andere grote musea. Zo willen we naar een nieuw samenwerkingsmodel tussen Vlaamse erfgoedspelers en lokale erfgoedgemeenschappen. Als meerdere musea een dergelijke rol opnemen, wat een stap zou dit voor de erfgoedsector betekenen.” 

Site van de voormalige Panquinkazerne als poort voor toerisme

Tot begin 2017 kon je in het gemeentelijk museum ‘Hof van Melijn’ terecht voor de schilderijen van de ‘School van Tervuren’ en een chronologisch overzicht van de geschiedenis van Tervuren.  Die werken zullen in de toekomst op een nieuwe locatie te zien zijn. Jan Trappeniers: “De kazerne wordt een poort van toerisme voor onze gemeente. Daarom is een samenwerking met een sterk merk zoals M belangrijk voor Tervuren. Het is een hele eer dat wij deel mogen uitmaken van het eerste samenwerkingsakkoord."

De komende maanden werken de gemeente, M, vzw Vrienden van Tervuren en de Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren samen aan een visienota voor het toekomstig gemeentelijk museum. De plannen worden in het najaar van 2018 gepresenteerd.

Contacteer ons
Denise Vandevoort Schepen van cultuur Stad Leuven en Voorzitter, M - Museum Leuven
Peter Bary Directeur, M - Museum Leuven
Jan Trappeniers Schepen van cultuur, Gemeente Tervuren
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Schepen van cultuur Stad Leuven en Voorzitter, M - Museum Leuven
Peter Bary Directeur, M - Museum Leuven
Jan Trappeniers Schepen van cultuur, Gemeente Tervuren
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium