Het vrije landschap

De School van Tervuren: protagonist van de Belgische landschapsschilderkunst

Vanaf 1870 is Tervuren een artistieke hotspot. Het Zoniënwoud, de prachtige natuur en pittoreske vergezichten zijn het gedroomde decor voor een nieuwe lichting kunstschilders: de School van Tervuren. Ze kozen resoluut voor het schilderen in openlucht en hertekenden de Belgische landschapsschilderkunst voorgoed. Met doeken van Hippolyte Boulenger, Lucien Frank, Joseph Coosemans, Isidore Verheyden, Guillaume Vogels en andere uitblinkers zet M deze traditie in de kijker. De tentoonstelling 'Plein Air. De School van Tervuren' loopt van 25 juni tot 13 september 2015.

Barbizon bij Brussel

Wat de School van Barbizon is voor de Franse schilderkunst, is de School van Tervuren voor de Belgische schilderkunst. Geïnspireerd door de natuurschilders van Barbizon ontmoet Camille Van Camp (1834-1891) zijn vriend en latere spilfiguur Hippolyte Boulenger (1837-1874) in Tervuren. Samen met andere schilders vormen zij een kunstenaarskolonie die zal breken met de traditie. Ze bevrijden zich van het juk van de academische schilderkunst en kiezen resoluut voor het schilderen naar de natuur, in de natuur.  Peter Carpreau, curator: “Het is Coosemans die als eerste begint te schilderen. Met Hippolyte Boulenger erbij explodeert het. Hij geeft de naam aan de school en was op dat moment de beste Belgische landschapsschilder.” 

Schilderen in openlucht, een revolutionaire stap

Schilderen in openlucht was in het midden van de 19de eeuw een revolutionaire stap. Het idee ontstond vanaf 1825 in het Franse dorpje Barbizon en breidde zich uit over heel Europa, tot in Tervuren. Toch is Plein Air eerder een methode dan een stroming. De schilders hebben namelijk eigen invloeden en verschillende onderwerpen. Schilderen in de openlucht hebben ze dan wel weer als overeenkomst. In die vrije natuur staan de kunstenaars voor nieuwe uitdagingen: natte doeken, bewegende onderwerpen en wisselende lichtinval. Marjan Debaene, curator: “De meeste schilders woonden in Tervuren en verplaatsten zich met palet en ezel naar de natuur. Dit werd mogelijk omdat de verftube pas was uitgevonden. Daarvoor maakten de schilders eerst schetsen in de openlucht en trokken daarna naar hun atelier om er schilderijen van te maken.

Missing link

Deze tentoonstelling toont het werk van zeven schilders van de Tervuurse School: Hippolyte Boulenger, Lucien Frank, Isidore Verheyden, Joseph Coosemans, Edouard Huberti, Guillaume Vogels en Alphonse Asselbergs . Samen zetten deze kunstenaars de Belgische landschapsschilderkunst op een nieuw spoor: van romantiek zie je hen evolueren naar impressionisme. Ze geven het geschilderde landschap een grondige make-over en kiezen resoluut voor een realistische benadering. De plein-air schilderkunst was daarvan de ultieme consequentie. Herman De Vilder, curator : “De Tervuurse schilders weigerden om voortaan nog naar de pijpen te dansen van de vergrijsde academieleraars, ‘les vieilles perruques’. Ze zochten hun doel en inspiratie in de open lucht om daar het licht en de kleurschakeringen zo reëel mogelijk weer te geven en dat op elk ogenblik van de dag in alle weersomstandigheden. Hiermee braken ze volledig met het romantische gecomponeerde landschap.”

Spilfiguur Boulenger schildert bovendien niet enkel de zoete en tedere natuur. Het zijn de in zijn schilderijen doorklinkende angst, paniek, hartstocht en vreugde die van hem een echte baanbreker maken. Daar waar spilfiguur Hippolyte Boulenger stopt, zetten Guillaume Vogels en anderen deze manier van schilderen verder. Dit evolueert naar een Belgisch impressionisme dat grijzer en dramatischer is dan het Franse.

 

 

Praktische informatie

Plein Air. De School van Tervuren: 25.06.15 >< 13.09.15

Curatoren: Peter Carpreau, Marjan Debaene en Herman De Vilder

 

School van Tervuren wandeling

Wandel in Tervuren langs de landmarks van de School van Tervuren. Je kan bij de dienst Toerisme van Tervuren terecht voor meer informatie.

Persbericht

PDF - 670 Kb

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be