Dirk Braeckman klaar voor Belgische paviljoen op 57ste Biënnale van Venetië

Met de opening van het Belgische paviljoen op 13 mei in het vooruitzicht, begint het team rond Dirk Braeckman vanaf volgende week aan de opbouw in het paviljoen van België in Giardini. De afgelopen maanden werden tal van nieuwe werken in de donkere kamer van de kunstenaar gecreëerd. In dialoog met curator Eva Wittocx van M-Museum Leuven zullen deze samen met een aantal bestaande werken gepresenteerd worden.

Afgelopen winter werd het Belgische paviljoen grondig gerestaureerd waardoor het voor deze tentoonstelling in uitstekende staat zal zijn. De symmetrische architectuur van het paviljoen, de verhoudingen van de ruimte en het mooie bovenlicht vormen een perfecte setting voor de werken van Braeckman. Voor de tentoonstelling van Dirk Braeckman komt er dan ook geen scenografie of specifieke indeling in de ruimte. De tentoonstelling wordt in zekere zin eenvoudig in opstelling en legt de focus op de kunstwerken.

Een twintigtal fotografische werken zullen getoond worden, allen zwart-wit prints op barietpapier, gecreëerd in Dirk Braeckmans donkere kamer. De unieke analoge prints vertrekken vanuit negatieven, waarbij de kunstenaar van eenzelfde negatief soms meerdere beelden maakte. De meeste nieuwe werken hebben een monumentaal formaat van 180 op 120 cm.

Dirk Braeckman: “In totaal zullen er rond de twintig kunstwerken te zien zijn, analoge prints die ik de afgelopen maanden in mijn donkere kamer maakte. Het gaat vooral om nieuwe opnames, maar ook om een aantal negatieven uit het archief dat ik de afgelopen jaren aanlegde en beelden waarvan ik nog geen prints maakte. Voor mij komt het werk tot stand in de donkere kamer, dat is het moment waarop ik het werk een titel en jaartal geef. Anders dan de meeste fotografen gebeurt dit bij mij niet bij de opname.”

Het overgrote deel van de werken zijn nieuw. Een paar oudere werken zullen ook te zien zijn, als een soort contextualisering bij zijn praktijk. Eva Wittocx: “Het oeuvre van Dirk Braeckman kan gezien worden als een doorlopende entiteit. De kunstenaar werkt nooit in uitvoerige reeksen of volgens specifieke thema's. Wel zijn er bepaalde onderwerpen die regelmatig terugkomen, zoals interieurs, menselijke figuren, het herfotograferen van bestaande afbeeldingen, het naakt, details van ruimtes. Deze onderwerpen zullen ook in de nieuwe werken voor het Belgische paviljoen verschijnen.” 

De opstelling van de werken in de ruimte zal ter plaatse tot stand komen. Hiervoor trekt het team voldoende tijd uit. Vanaf 22 maart zal er in Venetië aan de tentoonstelling gewerkt worden. Er is geen vastliggend plan voor een opstelling. De wisselwerkingen tussen verschillende werken zal ter plaatse onderzocht worden en tot de finale presentatie leiden.

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur: “Ik was afgelopen zomer zeer blij met de keuze van de jury voor Dirk Braeckman, wiens eigenzinnige oeuvre ik sterk waardeer. Een maand geleden bezocht ik zijn atelier in Gent en vertelde hij me over de evolutie van zijn oeuvre en de pistes voor de tentoonstelling in het Belgische paviljoen. Braeckmans werkwijze en de manier waarop hij fotografie gebruikt, is uniek en uitermate boeiend. Ik ben ervan overtuigd dat hij samen met curator Eva Wittocx in Venetië een sterke tentoonstelling zal brengen met beelden die er op de vele bezoekers indruk zullen maken. Ikzelf kijk alvast heel erg uit naar de opening begin mei.”

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuwe publicatie met een selectief overzicht van Dirk Braeckmans praktijk, inclusief de nieuw werken voor Venetië. Het boek bevat teksten van Hubertus von Amelunxen, Douglas Fogle en Eva Wittocx en verschijnt bij Walther König.

Na de Biënnale van Venetië komt er in België een dubbeltentoonstelling met Dirk Braeckmans werk, gelijktijdig in M-Museum Leuven en BOZAR in Brussel, waar onder andere de nieuwe werken zullen getoond worden. Deze tentoonstellingen lopen van begin februari tot eind april 2018.

Naar aanleiding van de Biënnale van Venetië brengen Kunstenpunt en de Fédération Wallonie-Bruxelles, in samenwerking met M–Museum Leuven, Fotomuseum en BOZAR, een online publicatie uit over fotografie in de hedendaagse beeldende kunsten in België. De doelstelling van deze publicatie is om meer aandacht en internationale zichtbaarheid te geven aan kunstenaars in België, die het medium fotografie gebruiken in hun beeldende kunstpraktijk. De publicatie is bedoeld als promotiemateriaal bij buitenlandse professionals tijdens en na de biënnale van Venetië.


Save the date

De 57ste Internationale Kunsttentoonstelling, La Biennale di Venezia, opent op 13 mei 2017 en loopt tot 26 november 2017. De opening van het Belgische paviljoen vindt plaats op 10 mei 2017. De persdagen vinden plaats op 10, 11 en 12 mei 2017 van 10:00 >< 18:00.

Informatie over persaccreditaties vindt u hier.

Dirk Braeckman, Belgische paviljoen, La Biennale di Venezia
Opdrachtgever: Sven Gatz, Vlaams Minister voor Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Curator: Eva Wittocx
Organiserende instelling: M–Museum Leuven
Hoofdsponsors: Nationale Loterij, Fondation Willame
Sponsors: Filliers Dry Gin 28, de Vrienden van het Belgische paviljoen, IC Verzekeringen
Partners: Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) Brussel, KU Leuven, STUK Leuven, Kunstenpunt, Zeno X Gallery Antwerpen

Annelies Evens

M-Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be