Dirk Braeckman creëert nieuw werk voor het Belgische paviljoen in Venetië

Dirk Braeckman creëert nieuw werk voor het Belgische paviljoen in Venetië

Zijn recent werk wil een antwoord bieden op de veelheid en de snelheid van beelden vandaag. Dirk Braeckman brengt momenteel veel van zijn tijd door in zijn kunstenaarsatelier in Gent, ter voorbereiding van de 57ste Biënnale van Venetië, dat over drie maanden van start gaat. Braeckman is door Sven Gatz, Vlaams minister voor Cultuur, aangesteld om België te vertegenwoordigen. Eva Wittocx, curator van M-Museum Leuven stelt met hem zijn tentoonstelling in het Belgische paviljoen samen en M treedt op als organiserende instelling van deze tentoonstelling.

Braeckman en Wittocx brengen in het Belgische paviljoen een reeks prints op barietpapier. De unieke, analoge prints vertrekken van negatieven uit het archief van Dirk Braeckman, waarbij de kunstenaar van eenzelfde negatief soms meerdere beelden maakt. De focus van de tentoonstelling ligt op beelden in grijstinten gecreëerd in Dirk Braeckmans donkere kamer.

Dirk Braeckman: "De tentoonstelling in het Belgische paviljoen zal hoofdzakelijk uit nieuw monumentaal werk bestaan. In de eerste plaats uit unieke prints, die ik maak in mijn donkere kamer, een ruimte die voor mij als een kunstenaarsatelier functioneert. Mijn recent werk wilt een soort antwoord bieden aan de veelheid en snelheid van beelden vandaag. Zowel in het creatieproces als in het beeld zelf staat een zekere traagheid en weerstand centraal. Geen foto’s of beelden die in een oogopslag herkenbaar zijn, maar sterke beelden die niet alles prijsgeven en hun betekenis in dialoog met de kijker laten ontstaan.”

Eva Wittocx: “De nieuwe beelden van Dirk zijn herkenbaar, maar snijden ook nieuwe richtingen in zijn oeuvre aan. De tentoonstelling in het Belgische paviljoen wordt daarbij een uitdagende evenwichtsoefening tussen het brengen van een autonome en straffe tentoonstelling, die op zich staat, en het introduceren van zijn oeuvre aan nieuwe publieken. Het is een project dat ook een kleine schakel vormt binnen het grote, internationale tentoonstellingsplatform dat de Biënnale van Venetië is.” 

Verstilling in een stroom van beelden en informatie

Het werk van Dirk Braeckman brengt verstilling in de reguliere beelden- en informatiestroom vandaag. Door gebruik te maken van analoge fotografie vindt de kunstenaar eind jaren 1980 een eigen beeldtaal die het kijken op scherp stelt en reflecteert over het statuut van de afbeelding. Braeckman verkent de grenzen van zijn medium en daagt de fotografische conventies uit door bijvoorbeeld bestaande beelden opnieuw te fotograferen. De flits van de camera kaatst af op het oppervlak van de afbeelding, op de textuur van de muren, gordijnen, tapijten en posters.

Braeckmans beelden tonen anonieme onderwerpen uit zijn directe omgeving. Van alle anekdotiek ontdaan, suggereren ze enkel open verhalen. De kunstenaar toont lege vertrekken waar tijd lijkt stil te staan, elementen van inwisselbare interieurs of personages die louter aanwezig(heid) zijn, allen los van een specifieke identiteit, plaats, tijd of emotie. In de fotografische beelden van Braeckman gaan intimiteit en afstand samen. Er ontstaat een besloten, geïsoleerde wereld waarvan de betekenis open blijft.

Experiment als techniek

Dirk Braeckman maakt zijn beelden in de donkere kamer. Zowel in de registratie met de camera, als in de bewerking staat experiment hierbij centraal. Door het belichten, manipuleren en bewerken van negatief en fotopapier ontstaan telkens nieuwe, unieke beelden. De korreling, vlekken, uitsnijdingen en vervlakking van perspectief blokkeren een rechtstreekse lezing en interpretatie van zijn werk. Over- en onderbelichting, naast het werken met grijstinten, versterken het iconische (karakter) van zijn beelden. 

Persuitnodiging

Op vrijdag 17.03.17 om 14:00 in M-Museum Leuven, geven Dirk Braeckman en Eva Wittocx, in aanwezigheid van Vlaams minister Sven Gatz en M-Museum Leuven voorzitter Denise Vandevoort, toelichting bij hun project voor het Belgische paviljoen. 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via persm@leuven.be

Save the date

De 57ste Internationale Kunsttentoonstelling, La Biennale di Venezia, opent op 13 mei 2017 en loopt tot 26 mei 2017. De opening van het Belgische paviljoen vindt plaats op 10 mei 2017. De persdagen vinden plaats op 10, 11 en 12 mei 2017 van 10:00 >< 18:00.

Informatie over persaccredaties vindt u hier:

http://www.labiennale.org/en/art/press/press_art.html#enpress

Dirk Braeckman, Belgisch paviljoen, La Biennale di Venezia
Opdrachtgever: Sven Gatz, Vlaams Minister voor Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Curator: Eva Wittocx
Organiserende instelling: M – Museum Leuven
Hoofdsponsors: Nationale Loterij, Fondation Willame
Sponsors: Filliers Dry Gin 28, de Vrienden van het Belgisch paviljoen, IC Verzekeringen
Partners: Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) Brussel, KU Leuven, Kunstenpunt, Zeno X Gallery Antwerpen

Contacteer ons
Annelies Evens M-Museum Leuven
Annelies Evens M-Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium