Andreas Vesalius gaat de wereld rond

Leuven viert de 500ste verjaardag van Vesalius.  Andreas Vesalius is na vijf eeuwen nog steeds het symbool voor de Westerse anatomie.  Een verdienste die hem lang een plaats gaf op de Belgische bankbiljetten van 5.000 frank en een mooie 6de plaats bij de verkiezing van de Grootste Belg in 2005. Het hoogtepunt van het feestjaar is de expo 'Vesalius. Het lichaam in beeld' in M – Museum Leuven. Het museum ontwikkelde een reizende expo over het leven en werk van Vesalius voor buitenlandse diplomatieke posten. Op deze manier wordt het levenswerk van deze beroemde landgenoot internationaal op de kaart gezet.

M maakt een rondreizende tentoonstelling over Vesalius’ leven en werk voor de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.  Met dit format kunnen ambassades zowel Vesalius als baanbrekende Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen in het domein van de medische wetenschappen in de kijker zetten. De eerste resultaten van deze aanpak zijn al zichtbaar. De ambassades in Griekenland (Zakynthos) en Denemarken (Kopenhagen) organiseerden een evenement om Vesalius te herdenken en een aantal bedrijven zoals Barco, Agfa, Materialise verleenden al hun medewerking. Caïro, Boedapest, Teheran, Los Angeles, Genève, Jakarta en Sao Paulo tonen ook al interesse om de tentoonstelling te gebruiken.

500 jaar Vesalius

Vesalius is een renaissancefiguur pur sang. Zijn studies en dissecties van het menselijk lichaam zijn revolutionair en maakten hem wereldberoemd. Hij baseert als eerste zijn anatomische kennis op dissecties van het menselijk lichaam en niet op apen en honden zoals zijn voorgangers deden.  Zijn Fabrica, een baanbrekende publicatie over het menselijk lichaam, is tot op vandaag een referentiepunt in onze geschiedenis.

Andreas Vesalius was voorbestemd voor de geneeskunde. Als 15-jarige start hij met zijn universitaire opleiding in Leuven. Daarna neemt zijn carrière een vlucht en reist hij naar Padua, Bologna, Parijs, Madrid en verder. Op 28-jarige leeftijd schrijft hij zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica. Hiermee vestigt hij wereldwijd zijn naam als revolutionair en grondlegger van de moderne anatomie. Uiteindelijk schopt hij het tot lijfarts bij Keizer Karel en zet zo de traditie van zijn overgrootvader, grootvader en vader als hofarts verder. Het pionierswerk van Vesalius blijft tot op vandaag de basis voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Belgische laboratoria en onderzoeksinstellingen bestuderen de moleculaire principes die schuilgaan achter deze anatomie en zoeken nieuwe therapieën.

Info

De tentoonstelling 'Vesalius. Het lichaam in beeld' loopt nog tot 18 januari in M - Museum Leuven.

 

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be