Vind jezelf terug in de vernieuwde M-collectie

M heropent op 11 juni

Je kent het wel, de typische choreografie van een museumbezoeker: je wandelt van beeld naar schilderij, leest het kaartje, zet enkele passen naar achter, kijkt nog eens en wandelt verder. Daar wil M-Museum Leuven verandering in brengen. Het museum gooit zijn collectiepresentatie, en daarmee ook zijn volledige doen en denken over een nieuwe, hedendaagse boeg. Dat ontdek je vanaf zondag 11 juni. Dan heropent het museum feestelijk met de vernieuwde collectie, de solotentoonstellingen van Aurélien Froment en Cécile B. Evans en allerlei activiteiten. 

Op 18 januari sloot M de deuren. Vijf maanden later heropent het museum. Denise Vandevoort, voorzitter M-Museum Leuven licht toe:  “In acht jaar tijd had M meer dan 1 miljoen mensen over de vloer gekregen voor zo’n 111 tentoonstellingen. Dat liet sporen na. Daarom was het tijd voor een opfrissing. Zo werd er de afgelopen tijd hard gewerkt aan een warmere entreeruimte, nieuwe signalisatie, een nieuwe doorgang. Maar de echte verandering zit tussen de muren van het museum. De kracht van de M-collectie wordt in de verf gezet. Dat kan iedereen vanaf zondag 11 juni komen ontdekken tijdens het openingsfeest.”

Rijke collectie in vijf nieuwe verhalen

Om en bij de 52.000 kunstwerken en objecten telt de collectie van M. Van de middeleeuwen tot nu. En te veel van die objecten hebben nog nooit een plek in een tentoonstelling gekregen.  “Jammer”, vindt Peter Carpreau, Conservator Oude Kunst, ”want M is een verzamelplaats van kunst en verhalen, met een rijke en gevarieerde collectie. Daarom wordt de vaste collectie vooral minder vast. Je kan de collectie voortaan verkennen in een reeks van korter lopende tentoonstellingen van 1,2 of soms 4 jaar.” Op 11 juni openen zo zes collectiepresentaties in een nieuwe scenografie, samen met de solotentoonstellingen van Aurélien Froment en Cécile B. Evans.  Want M zou M niet zijn zonder de combinatie van oude en hedendaagse kunst. En daarin gaat het museum nog een stapje verder. Peter Carpreau, Conservator Oude Kunst: “Een piëta uit de 14de eeuw. Een 17de-eeuws schilderij. Een 19de-eeuws beeldhouwwerk. Een 21ste-eeuws conceptueel werk. Waarom zouden die elk in een eigen hokje moeten blijven? In M kunnen ze voortaan gerust bij en naast elkaar. Want samen vertellen ze misschien een veel scherper of bevattelijker verhaal dan apart. M heft de klassieke schotten op tussen oude en hedendaagse kunst.”

Huis voor beeldgeletterdheid

Het beeld was nooit zo belangrijk als nu. Taal en schrift boeten in ten voordele van foto, video, al wat visueel is. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat een museum bij die beeldcultuur stilstaat. Want waar elders is men zozeer met beeld bezig dan in de beeldende kunsten? Toch was dit niet altijd het geval. Tot nu toe hield M vast aan een klassieke aanpak, met de wandtekst als bijbel en uitvoerige toelichtingen in tekst. Dat moet anders, vindt Peter Bary, Directeur van M-Museum Leuven:  “In een maatschappij die wordt gedomineerd door beelden, wil M de bezoeker laten kijken: kritisch kijken, in de diepte kijken, anders kijken. Daarin schuilt volgens ons de maatschappelijke rol van een museum in de 21ste eeuw. En daarmee blijven we relevant voor de toekomst. ” M slaat daarom een nieuwe weg in en verlaat de kunsthistorische visie die stamt uit de 19de eeuw. De dialoog met de bezoekers en het stimuleren van beeldgeletterdheid staan centraal. Afdelingshoofd Publiekswerking, Isabel Lowyck: “Hiervoor werd gewerkt aan een nieuwe museumtaal waarbij we het beeld centraal stellen. Vraaglabels, voellabels, audioguides, een nieuwe app, video, plekken waar je zelf actief iets kunt doen in plaats van enkel te kijken. Het geheel wordt nergens overvol of overladen, maar presenteert zich als een waaier waaruit de bezoeker zijn eigen voorkeuren kan filteren. Op die manier blijft niemand onbediend.”

Museum als laboratorium

Overal, maar zeker in een universiteitsstad als Leuven, is een museum het laboratorium bij uitstek: een plek waar wetenschappelijke inzichten getoetst en uitgeprobeerd kunnen worden. Neem bijvoorbeeld het onderzoek naar kijk-DNA in samenwerking met de KU Leuven. Bij een testgroep van meer dan 100 personen werd nagegaan hoe ze naar kunst kijken en wat ze effectief zien. Met die bevindingen ging M aan de slag. De bezoeker ontdekt tijdens zijn museumbezoek niet enkel de werken, maar ook het mechanisme van het menselijke kijken en zijn persoonlijke kijk-DNA.  Ook de IR-scans voor kunsthistorisch onderzoek bieden heel wat mogelijkheden. Dankzij deze medische beeldvorming vergroot het museum zijn expertise in middeleeuwse beeldhouwkunst.  Peter Bary, directeur M-Museum Leuven: “De kruisbestuiving tussen de museale en wetenschappelijke wereld is cruciaal voor de uitbouw van het museum van de 21ste eeuw. Het is een wederkerigheid die zich evengoed weerspiegelt in de relatie van het museum met zijn publiek: niemand is alwetend, en samen raken we verder dan alleen. Zo werkt het museum van de toekomst.”

M heropent op zondag 11 juni

Op 11 juni is het feest. Die dag kan je het museum gratis bezoeken. Speciaal voor gezinnen hebben we vanaf 14 uur verschillende activiteiten: beeldboksen, zeepbellen blazen, je dromen uitwerken in de kartonfabriek, je laten meeslepen door de verhalen van huisverteller Carmien Michels of met de hele familie aanschuiven in de filmmachine. In de vernieuwde lobby kan je even op adem komen of net creatief aan de slag gaan. Je kan er tekenen, gezelschapsspelletjes spelen of selfies maken in de photobooth. Bovendien is de Museumspelstraat terug van weggeweest en kan je in de museumtuin genieten van een lekkere taco of pasta bij de foodtrucks.

Praktische informatie

Zondag 11 juni is M gratis open van 11 tot 18 uur. Alle info vind je terug op www.mleuven.be.

Download de gratis M Leuven App op je smartphone. De app is beschikbaar voor Android of iOS.  

Op 11 juni openen zes nieuwe collectiepresentaties: De kracht van beelden, Verzamelen is een kunst, Meesters in beeld, Alles voor de vorm, Kalenderwijzerplaat & Grenzeloos gastvrij. Meer informatie over de vernieuwde collectie en de presentaties kan je terugvinden in het persdossier onderaan deze pagina (PDF). De scenografie van de nieuwe collectiepresentatie werd uitgetekend door het ontwerpersbureau HEIMAT, o.l.v. Pieter Boons. 

Daarnaast openen twee solotentoonstellingen van de hedendaagse kunstenaars Aurélien Froment en Cécile B. Evans.  Het persmateriaal van Aurélien Froment vind je hier terug. Het persbericht en de persfoto's van Cécile B. Evans vind je hier. 

Persdossier vernieuwde M-collectie (PDF)

PDF - 754 Kb

Persdossier Aurélien Froment (PDF)

PDF - 428 Kb

Persdossier Cécile B. Evans (PDF)

PDF - 467 Kb

Denise Vandevoort

Voorzitter, M - Museum Leuven

Peter Bary

Directeur, M - Museum Leuven

Peter Carpreau

Conservator Oude Kunst, M - Museum Leuven

Isabel Lowyck

Afdelingshoofd Publiekswerking, M - Museum Leuven

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be