M Leuven en Z33 spreken klare taal over hedendaagse kunst

Lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’ vindt dit najaar in beide kunsthuizen plaats

Dit najaar organiseren M Leuven en Z33 samen de vijfdelige lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’. Tijdens vijf lezingen delen curatoren en directeurs ervaringen en inzichten uit het veld, telkens vanuit een specifieke invalshoek. De sessies gaan door in beperkte kring, met ruimte voor vragen en dialoog. 

Wie alle vijf de lezingen bijwoont, krijgt een behapbaar overzicht van wat er leeft in de hedendaagse kunst vandaag: welke rol speelt film of performance in het museum? Hoe staat het met de gendergelijkheid in de kunstwereld? Hoe gaan we om met kunst in de publieke ruimte? En hoe verhoudt kunst zich vandaag tot design?

“We vroegen sprekers een introductie tot een thema uit de hedendaagse kunst te geven, met voorbeelden uit de praktijk. Experten uit het veld die er op een toegankelijke manier over vertellen”, vertelt Eva Wittocx, curator en afdelingshoofd Hedendaagse Kunst bij M Leuven. “Voorkennis is niet nodig, nieuwsgierigheid en interesse in kunst is voldoende.”

Algemeen & Artistiek Directeur van Z33 Adinda Van Geystelen licht verder toe: “Zo is Godart Bakkers, co-artistiek leider van Netwerk Aalst, de geknipte persoon om de geschiedenis van de kunstfilm te schetsen. En heeft Zeynep Kubat, van Kanal-Centre Pompidou, een uitstekend zicht op de staat van het feministische praktijken in de hedendaagse kunst. Samuel Saelemakers vertelt over zijn ervaring als curator van de Collectie Kunst in de Stad bij Middelheimmuseum Antwerpen. Ook Eva en ik geven een lezing vanuit een invalshoek die aansluit bij onze expertise.”

De vijf lezingen bij M Leuven en Z33 zijn identiek, maar vinden bij de twee instellingen op verschillende data plaats.

Een plaats reserveren voor de ​ devijfdelige reeks bij M via de website van M Leuven, en voor de vijfdelige reeks bij Z33 kan via website van Z33.

 

Op het programma

 

Omdat het kunst is: feminisme in de hedendaagse kunstgeschiedenis

Zeynep Kubat

14.09 in M Leuven | 02.11 in Z33

De canon van de westerse kunstgeschiedenis bestaat bijna uitsluitend uit mannen. Anno 2023 lijkt het alsof gendergelijkheid in de kunsten gemakkelijk bereikt wordt, maar harde cijfers tonen aan dat niets minder waar is. Curator en schrijver Zeynep Kubat geeft voorbeelden van vrouwelijke kunstenaars en feministische kunstpraktijken die mee de kunstgeschiedenis en de kunst van vandaag hebben vormgegeven.

Ticket kopen voor deze lezing bij M Leuven

Ticket kopen voor deze lezing bij Z33

 

Omdat het kunst is: performance in het museum

Eva Wittocx

28.09 in M Leuven | 14.12 in Z33

Kunstenaars denken steeds minder in afgebakende disciplines en media. Vandaag combineren ze vaak beeldende kunst met choreografie, performance en live elementen. Wat zoeken kunstenaars die performances brengen in beeldende kunstinstellingen en musea? Curator en afdelingshoofd hedendaagse kunst bij M Leuven Eva Wittocx blikt terug naar stromingen uit de 20e eeuw en belicht de grote aandacht voor performance in het museum vandaag.

Ticket kopen voor deze lezing bij M Leuven

Ticket kopen voor deze lezing bij Z33

 

Omdat het kunst is: publieke ruimte, publieke kunst

Samuel Saelemakers

12.10 in M Leuven | 30.11 in Z33

De kunst die in de publieke ruimte terechtkomt heeft een heel specifieke aard: de omgeving bepaalt het kunstwerk, en het kunstwerk bepaalt de omgeving. Kunstenaars en kunstprofessionals die met kunst in de openbare ruimte werken worden dan ook geconfronteerd met een eigen set aan uitdagingen en kansen. Samuel Saelemakers, geeft concrete voorbeelden vanuit zijn functie als curator van de collectie Kunst in de Stad (Antwerpen).

Ticket kopen voor deze lezing bij M Leuven

Ticket kopen voor deze lezing bij Z33

 

Omdat het kunst is: ambachtelijke kunst, conceptueel design

Adinda Van Geystelen

26.10 in M Leuven | 16.11 in Z33

Toen Marcel Duchamp in het begin van de jaren 1900 een reeks alledaagse objecten tentoonstelde als kunst, maakte hij een krachtige verklaring die de kunstgeschiedenis op een nieuw spoor zette: dat het idee van een kunstenaar waardevoller was dan hun vakmanschap. Sinds Duchamp is er een voortdurende wisselwerking geweest tussen de prioriteit van vaardigheden of ideeën. Artistiek Directeur Adinda Van Geystelen van Z33 gaat dieper in op deze evolutie.

Ticket kopen voor deze lezing bij M Leuven

Ticket kopen voor deze lezing bij Z33

 

Omdat het kunst is: van het witte scherm naar de ‘white cube’

Godart Bakkers

09.11 in M Leuven | 19.10 in Z33

Kunstenaars-filmmakers zijn onuitputtelijke vernieuwers: ze vernieuwen niet alleen film als medium, ze bevragen ook de status quo van de beeldende kunst. Film en hedendaagse kunst zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden – zonder de één is de ander haast ondenkbaar. Curator en filmprogrammator Godart Bakkers gaat dieper in op deze ontwikkeling en schetst de geschiedenis van de hedendaagse kunstenaarsfilm.

Ticket kopen voor deze lezing bij M Leuven

Ticket kopen voor deze lezing bij Z33

 

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be