Welkom in ‘Het kunstlab van M’: jongeren gaan aan de slag met AI en kunst

M Leuven introduceert nieuw onderwijsproject rond artificiële intelligentie en kunst

Vanaf vandaag kunnen jongeren in het secundair onderwijs de mogelijkheden van artificiële intelligentie en kunst zelf ontdekken in de klas met dank aan ‘Het kunstlab van M’, een gloednieuw participatieproject met bijbehorende webtool. Op Hetkunstlabvanm.be maken leerlingen kennis met AI en leren ze zelf kunstwerken genereren op basis van prompts. De creaties verschijnen daarna in een permanente AI-expo.

“Eén van de missies van M Leuven is om onze bezoekers actief te betrekken bij het museum en bij de kunst”, zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “Het museum wil daarbij heel erg inzetten op beeldgeletterdheid, want in een wereld gedomineerd door beelden is het lezen en interpreteren van beelden een essentiële vaardigheid. In ‘Het kunstlab’ leren middelbare scholieren hoe ze kunstwerken kunnen bekijken, omschrijven en zelf genereren aan de hand van AI-tools.”

Sofie Vermeiren, diensthoofd publieksbemiddeling bij M, vult verder aan: “Niemand kan nog om de alomtegenwoordigheid van artificiële intelligentie heen, ook de scholen niet. Met ‘Het kunstlab’ kunnen leerkrachten en leerlingen op een laagdrempelige, intuïtieve manier vertrouwd geraken met die technologie. We proberen tegemoet te komen aan de nood aan begeleiding en informatie, maar willen ook zien of AI jongeren warm kan maken voor kunst.”

Hoe werkt het?

Met ‘Het kunstlab’ mikt M op scholieren uit Leuven, de rest van Vlaanderen en Nederland. Op de website Hetkunstlabvanm.be kunnen ze een digitaal museum bezoeken: 30 afbeeldingen van heel uiteenlopende werken uit de collectie van M. Elk kunstwerk is voorzien van een korte uitleg, een audiofragment en kijkopdrachten.

Uit die 30 werken kiezen de leerlingen er één dat hen aanspreekt. Vervolgens kijken ze op de site naar een korte tutorial over AI en hoe het werkt. Ze leren ook hoe ze een prompt moeten opstellen: een kort tekstje dat de gekozen afbeelding beschrijft.

Die prompt kunnen ze daarna ingeven in een AI-tool – ze hebben de keuze uit drie tools, elk met andere gebruiksmogelijkheden. Op basis van hun prompt genereert de tool drie of vier beelden.

De leerlingen zijn daarna vrij om aan het beeld te sleutelen en hun creativiteit de vrije loop te laten. Het resultaat mogen ze tot slot uploaden op de site en delen met de rest van Vlaanderen. Op termijn ontstaat er zo een permanente expo van digitaal gegenereerde beelden.

Participatie bij M

Elke twee jaar organiseert M Leuven een participatieproject. In 2021 was dat ‘De Tien’, een tentoonstelling samengesteld door tien proefkonijnen die deelnamen aan een digitaal experiment. Elk van hen deed mee aan een spel waarin ze meedongen om hun favoriete kunstwerk uit de collectie van M en Cera in de tentoonstelling te krijgen. De finale selectie, ‘De Tien’, is nog tot 31.03.2024 te zien in M.

Ook ‘Het kunstlab van M’ is een samenwerking met Cera.

De webtool werd ontwikkeld door kpot.

Advies voor het project kwam van imec en Scivil.

Bert Cornillie

Voorzitter van M Leuven en Leuvens schepen van cultuur

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

Celine De Geest

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be