Vanaf vandaag ziet M er weer helemaal anders uit

Vanaf vandaag ziet M er weer helemaal anders uit

Het museum toont zijn collectie in drie nieuwe presentaties én op jouw mondmasker

Als je denkt dat je M Leuven intussen wel gezien hebt, heb je het mis. Het museum toont zijn veelzijdige collectie weer van een andere kant in drie nieuwe tentoonstellingen. Je ziet er zowel collectiestukken die geworteld zijn in de geschiedenis van Leuven, als hedendaagse werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. “We tonen onze collectie trouwens niet enkel in de zalen, maar ook op onze eigen mondmaskers die we vanaf zaterdag aanbieden”, aldus Denise Vandevoort, voorzitter van M.

“M is een huis in constante transformatie. We willen ervoor zorgen dat onze bezoekers telkens iets nieuws ontdekken als ze naar het museum komen. Daarom brengen we nu weer een heel ander deel van onze collectie vanuit het depot naar onze zalen. We tonen het in drie thematische tentoonstellingen met de titels ‘Bewogen’, ‘Neem je Tijd’ en ‘De Zeven Sacramenten’. Daarin gaan oude en hedendaagse kunst met elkaar in dialoog, en worden vergeten tradities weer tot leven gewekt en geconfronteerd met het heden”, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van M.

Neem je Tijd

De eerste zaal van het museum is volledig getransformeerd voor de nieuwe tentoonstelling ‘Neem je Tijd’. “De naam zegt het al: het thema is tijd, en hoe kunstenaars en toeschouwers daarmee omgaan. Sommige werken die we tonen, vertellen een verhaal. Andere verwijzen naar het verglijden van tijd. Of ze veranderen als je de tijd neemt om ze vanuit een andere hoek te bekijken”, vertelt Lore Van Hees, een van de curatoren. “De tentoonstelling doet je nadenken over de rol van tijd in kunst aan de hand van hedendaagse en oude werken. Een eeuwenoude kalenderwijzerplaat hangt bijvoorbeeld naast een abstract werk van Ann Veronica Janssens.”

“De boodschap aan de bezoeker is: sta er eens bij stil hoe de kunstenaar tijd gebruikt en afbeeldt in zijn werk. En neem vooral zelf ook de tijd om het te bekijken, om alle details tot je te laten doordringen”, vult medecurator Peter Carpreau aan. “In een tijd waarin we gemiddeld 23,68 seconden voor een kunstwerk staan – inclusief het nemen van een selfie – wil M een plaats zijn waar de bezoeker uitgedaagd wordt om tijd te nemen, stil te staan en écht naar kunst te kijken.”

Bewogen

“In de collectiepresentatie ‘Bewogen’ maak je opnieuw kennis met vergeten rituelen en gebruiken die vroeger in onze streken de kalender bepaalden en gemeenschappen bij elkaar brachten. We tonen zeldzame objecten die letterlijk en figuurlijk bedoeld zijn om te bewegen. Zo zie je de uitgebreide garderobe en zilveren accessoires van een beeld dat werd rondgedragen in processies, maar ook een huisaltaar, kostbare reliekhouders en andere bijzondere cultusvoorwerpen”, vertelt curator Marjan Debaene.

“Oude rituelen worden opnieuw tot leven gewekt via persoonlijke getuigenissen en historisch beeldmateriaal. Tegelijk worden die tradities geconfronteerd met hedendaagse vormen van aanbidding en verering. De link met Leuven is daarbij nooit ver weg: de meerderheid van de getoonde objecten is afkomstig uit belangrijke Leuvense kerken en historische sites.”

De Zeven Sacramenten

En dan is er nog de focuskamer rond het topstuk ‘Triptiek met de Zeven Sacramenten’ van de Vlaamse Meester Rogier van der Weyden (1399/1400–1464). “Dit meesterwerk uit de middeleeuwse schilderkunst is sinds 2009 te gast in M, als bruikleen van het KMSKA. Het werk wordt in deze focuskamer vergezeld door een aantal zeldzame kunstobjecten van de vijftiende tot de achttiende eeuw, die allemaal in functie stonden van de rituelen en gebruiken rond de zeven sacramenten. Het gaat om enkele absolute pareltjes van laatmiddeleeuwse edelsmeedkunst afkomstig uit belangrijke historische religieuze sites in Leuven”, vertelt Ko Goubert, curator van ‘De Zeven Sacramenten’.

Een bezoek reserveren kan via www.mleuven.be

Vanaf zaterdag is het dragen van een mondmasker verplicht in Belgische musea. Daarom biedt M zijn eigen mondmaskers aan, met daarop een detail uit 'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts, dat te zien is in de Leuvense SInt-Pieterskerk als deel van de permanente tentoonstelling 'Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts'. De opbrengst gaat naar het het museumfonds M-LIFE.

Wie de collectie van M met het hele gezin wil ontdekken, kan dat doen met het gezinsparcours Vlieg!.

Vanaf 10 juli is ook de permanente tentoonstelling in de gerestaureerde Sint-Pieterskerk opnieuw te bezoeken. De kerk is vrij toegankelijk binnen de openingsuren. Ook voor het gezinsparcours hoef je niet te reserveren. Wil je de kunstwerken leren kennen via de digitale beleving? Reserveer dan een tijdslot op www.diericbouts.be.

Met vragen over de tentoonstelling en aanvragen voor extra beeldmateriaal of interviews met de curatoren, kan je terecht bij persm@mleuven.be.

 

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium