Opening van het pop-up kinderkunstenparcours

Opening van het pop-up kinderkunstenparcours

M verbindt schoolkinderen met hun wijk

Veertig leerlingen uit de lagere school Mater Dei maakten samen met fotografe Evy Raes foto’s van plaatsen in Leuven die hen inspireren. Hun beelden dienden als basis voor 12 unieke kunstwerken. Het resultaat is verwerkt tot 10 stoepstickers die in een pop-up kunstenparcours door Leuven slingeren. Een wandeling met een interactief opdrachtenboekje loodst je er langs. Bij elke poster kan je ook een filmpje downloaden waarin de kinderen vertellen over het project en hun buurt. Aan de start van het project werden de leerlingen ondergedompeld in de geschiedenis over Leuven. Ze leerden over Pater Damiaan, de Sint-Pieterskerk, het Sint-Jacobsplein en zoveel meer. Daarnaast brachten ze een exclusief bezoek aan het kunstendepot van het museum om hen te inspireren.

Kunst verbindt

Denise Vandevoort, voorzitter M-Museum: "M heeft als museum veel doelstellingen. Jonge kinderen laten kennismaken met kunst en cultuur hoort daar uiteraard ook bij. We zijn trots op onze langdurige samenwerking met de lagere school Mater Dei en kunstenares Evy Raes. Uit deze samenwerking en door de inzet van gedreven kinderen van het vierde leerjaar is er een pop-up kunstenparcours ontstaan door en voor kinderen."

Sofie Vermeiren, diensthoofd publieksbemiddeling M-Museum Leuven: "In Mater Dei komen een groot deel van de leerlingen uit kwetsbare gezinnen. Met de steun van het M-Life fonds worden voor hen verschillende activiteiten georganiseerd, die ingebed zitten in hun schoolleven, zoals creatieve ateliers, opleidingen tot gids of een bezoek aan ons depot. Voor hen was het een unieke kans om onder begeleiding van een echte kunstenaar hun eigen kunstwerk te realiseren. Dit educatieve project gaat ook verder dan de school- of museummuren en creëert een band tussen de school en de wijk. Zo vergroten we de cultuurparticipatie niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij vrienden, familie en buren."

De museumjuf

Juf Conny geeft les in het derde leerjaar in Mater Dei en zij zag de kinderen groeien doorheen het project. Conny werkt elke week één dag vanuit het museum en slaat zo een brug tussen beide. Dat leverde haar de bijnaam 'De museumjuf' op. Net zoals voor M is het voor Mater Dei een doelstelling  om de leefwereld van kinderen te verrijken aan de hand van kunst en cultuur. Juf Conny: “Kinderen op deze leeftijd zijn als een spons. Je kan ze zoveel bijleren en alle informatie die je ze aanreikt, nemen ze op.” Het levende bewijs hiervan is de evolutie die de kinderen hebben meegemaakt. Sommigen waren aan de start van dit project zeer verlegen. Vandaag vertellen ze vol trots over hun kunstwerk. Dit is voor Conny een van de mooiste kanten aan haar job. “Als je kinderen in een jaar tijd ziet groeien, zowel fysiek als mentaal, blijf je dat na 25 jaar ervaring nog steeds ontroeren. Je ziet de schittering in hun ogen als ze over dit project vertellen en als juf heb je dan je doel bereikt. Tijdens het bezoek aan het depot konden ze bij wijze van spreken de kunstwerken bijna aanraken, het enthousiasme droop er vanaf! Daarvan krijg ik echt een krop in mijn keel. Deze ervaringen buiten het klaslokaal zijn cruciaal voor hun groei en ontwikkeling. Je kan perfect lesgeven in je klaslokaal, maar er is zoveel meer dan alleen wiskunde of taal. Pas van het moment dat je de leerlingen laat kennismaken met de buitenwereld, dan schep je blijvende herinneringen. Ik hoop dat als ik studenten terug zie binnen tien jaar, dat ze nog altijd levendig kunnen vertellen over dit project. Dat zou fantastisch zijn!”

 

Contacteer ons
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium