Uitnodiging Perspreview René Heyvaert & Vasco Araújo

Uitnodiging Perspreview René Heyvaert & Vasco Araújo

Graag nodigen we je uit op 27 september om 10:30 voor de persvoorstelling van twee nieuwe tentoonstellingen hedendaagse kunst in M.

René Heyvaert, Zonder Titel, 1972, Cera-collectie/M-Museum Leuven © Lot Doms
René Heyvaert, Zonder Titel, 1972, Cera-collectie/M-Museum Leuven © Lot Doms

 

René Heyvaert
28.09.2018 >< 10.02.2019

Na een korte loopbaan als architect koos René Heyvaert (1929-1984) voor een kunstenaarscarrière. Hij zag kunst als een noodzaak in het leven, een manier om met de wereld om te gaan. Het werk van Heyvaert is ingetogen en sober, en tegelijk erg actueel in zijn omgang met vorm, kleur en materiaal. Met kleine, poëtische ingrepen haalt hij gevonden, alledaagse voorwerpen uit hun context en neemt hij hun oorspronkelijke functie volledig weg.

In twee zalen brengt M een honderdtal werken - werk op papier, sculpturen, archiefdocumenten - samen, aangevuld met een unieke focus op zijn praktijk als architect. Geïnspireerd door de Amerikaanse case study houses en de modulaire woningen van onder meer Le Corbusier, werkte Heyvaert in de jaren ’50 aan ontwerpen voor vernieuwende, betaalbare woningen.

De Belgische architect Peter Swinnen, die het huis dat Heyvaert in 1958 voor zijn broer ontwierp én bouwde in 2016 renoveerde, bedacht voor één van de twee zalen een onderzoekende tentoonstellingsarchitectuur. Voor de andere zaal tekenden architecten Arnaud Hendrickx en Wim Goossens een skeletstructuur van Heyvaerts woning op ware grote uit. Op die manier zijn de vernieuwende ideeën van Heyvaert ook ruimtelijk in de tentoonstelling aanwezig.

Curatoren: Eva Wittocx & Peter Swinnen


Vasco Araújo, Incest, 2004 © Vasco Araújo
Vasco Araújo, Incest, 2004 © Vasco Araújo

Vasco Araújo
28.09.2018 >< 17.03.2019

In deze solotentoonstelling presenteert de Portugese kunstenaar Vasco Araújo (°1975, Lissabon) een selectie werken uit de periode tussen 2004 en 2018, met een focus op recent werk.

Het oeuvre van Araújo is geworteld in literatuur en filosofie. De kunstenaar wil op een kritische manier de kijk van ‘de ander’ blootleggen, maar ook de ambiguïteit van relaties, de broosheid van systemen en de manier waarop we onze eigen werkelijkheid vormgeven. Het werk van Araújo is opgebouwd rond concepten als identiteit en seksualiteit, deugd en de moraliteit van de plicht, de gevoelswereld en de instincten van begeerte en passie.

Araújo zet daarvoor verschillende media in, zoals sculptuur, installatie, video, fotografie en performance. De rol van het lichaam, de stem, gebaren, taal en sociale normen worden door zijn poëzie herzien. Die poëzie verrijkt hij met invloeden uit de opera, de etiquette, dans, het modernisme of de mythologie. 

Vasco Araújo’s werk zit in vele private en publieke collecties zoals die van Centre Pompidou, Musée d’Art Moderne, Frankrijk; Museu Colecção Berardo, Arte Moderna e Contamporânea, Portugal; Fundação Calouste Gulbenkian (Portugal); Museo Nacional Reina Sofía, Centro de Arte (Spanje); Fundação de serralves (Portugal). Momenteel is zijn werk O Jardim (2005) te zien in KANAL, Centre-Pompidou Brussel.

Curator: Eva Wittocx


 

Programma

10:00   Onthaal met koffie
10:30   Preview Vasco Araújo met curator Eva Wittocx en Vasco Araújo
10:45   Preview René Heyvaert met curatoren Eva Wittocx en Peter Swinnen
11:30   Mogelijkheid tot interviews en broodjeslunch
12:00-16:00  Bezoek op afspraak

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen via philippe.mertens@leuven.be.  

Vernissage: donderdag 27 september om 20u

Voor meer informatie: +32(0)16 27 29 38 of philippe.mertens@leuven.be

 

Hoofdingsafbeelding: René Heyvaert, Zonder titel, 1980-1981 © foto Philippe Debeerst | Vasco Araújo, Notebook - La morte del desiderio, 2018

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium