Ugo Rondinone. thank you silence | 27.06.13 >< 06.10.13

M - Museum Leuven brengt voor het eerst in België werken in verschillende reeksen samen van de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone. Daarnaast wordt ook nieuw monumentaal werk, op maat van de M zalen, getoond. De tentoonstelling Ugo Rondinone. thank you silence  loopt van 27 juni tot en met 6 oktober. 

Ugo Rondinone ontwikkelt sinds ruim twintig jaar een oeuvre in een veelheid aan media: van schilderkunst, grafisch werk, sculptuur, fotografie tot video en geluid. Aan de basis van zijn werk liggen motieven uit onze alledaagse omgeving (gloeilampen, maskers, bomen, …) die door hun afzondering, uitvergroting of specifieke materiële behandeling een poëtische dimensie krijgen. Vormelijk grijpen zijn installaties terug naar uiteenlopende referenties uit de kunstgeschiedenis of de populaire cultuur. Zo kan zijn werk variëren van getekende landschappen in Indische inkt die doen denken aan de Romantiek, tot lichtsculpturen in regenboogkleuren die de psychedelica uit de jaren ’60 oproepen.

De tentoonstelling thank you silence presenteert een reeks nieuwe en recente werken uit de laatste drie jaar van Ugo Rondinone’s oeuvre. Het opzet en de kunstwerken in de tentoonstelling zijn allen verbonden met de interesse van de kunstenaar in natuur en de mensheid. Vijf verschillende groepen werken komen in de tentoonstelling samen. De reeks bronzen sculpturen primitive tonen een uitgebreide reeks met de hand gemodelleerde vogels die naar natuurfenomenen genoemd zijn. Klokken gemaakt uit gekleurd glas-in-lood introduceren de notie van tijd in de tentoonstelling. M presenteert een nieuwe reeks van vier monumentale werken, landschappen die uit aarde gemaakt zijn. Bezoekers kunnen deze hanging landscape, standing landscape, triangle landscape en tilted landscape telkens op een andere manier ervaren. thank you silence brengt voor het eerst ook de volledige reeks nude samen, 14 hyperrealistische wassen beelden van introverte figuren. De verschillende fragmenten van elke nude bestaan uit een mix van was en aarde pigmenten. Ugo Rondinone creëerde een ander nieuw werk in samenwerking met de lokale gemeenschappen van kinderen in Leuven. In the bovenruimte toont M your age and my age and the age of the sun, een betonnen volume gevuld met 300 kindertekeningen van de zon. De tentoonstelling bevat ook een reeks date paintings, poems en het werk thank you silence dat zijn naam aan de tentoonstelling geeft. Doorheen de verschillende groepen werken construeert Ugo Rondinone een overdachte transitie van natuur naar mens en introduceert hij verschillende linken tussen een aantal noties die hieraan verbonden zijn.


uitgebreide perstekst + biografie als bijlagen


Curator van de tentoonstelling is Eva Wittocx, verantwoordelijke hedendaagse kunst van M.

Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Pro Helvetia.

Contacteer ons
Gerrie Soetaert in opdracht van M - Museum Leuven
Gerrie Soetaert in opdracht van M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium