‘Tussen Hemel en Aarde’ lokt 8.120 bezoekers in eerste weekend

‘Tussen Hemel en Aarde’ lokt 8.120 bezoekers in eerste weekend

Afgelopen weekend kreeg de Leuvense Sint-Pieterskerk maar liefst 8.120 bezoekers over de vloer. Ze kwamen er proeven van de nieuwe presentatie van topkunstwerken, die op 7 maart opende voor het grote publiek. De blikvanger: ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts. Een innovatieve digitale beleving dompelt bezoekers onder in de bijhorende verhalen. De heropening van de kerk betekent het einde van de 35-jaar lange restauratiecampagne.   

De absolute topdag was zaterdag: maar liefst 4.500 bezoekers kwamen toen de gerestaureerde kerk en de kunstwerken die er thuis zijn, bewonderen. Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van M Leuven: “We hebben in Leuven een ongelooflijke schat aan erfgoed, met als een van de hoogtepunten de Sint-Pieterskerk. De prachtige laatgotische architectuur komt na de restauratie opnieuw helemaal tot zijn recht. De witte zandsteen straalt weer, de hele ruimte heeft zijn overweldigende effect teruggekregen. Daar kan je alleen maar fier op zijn, en het lijkt erop dat veel anderen daar ook zo over denken.”

Meesterwerken in authentieke context
Die witte muren vormen trouwens ook het decor voor een nieuwe presentatie van absolute topstukken, getiteld Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts. "Alle kunstwerken worden zo veel mogelijk op hun originele plaats getoond. Dat is ook de grote kracht van deze tentoonstelling. Je ziet hier topwerken uit onze kunstgeschiedenis op de plek waar ze eeuwen geleden speciaal voor gemaakt zijn. Dat is vrij uniek, en de bezoeker lijkt dat te beseffen”, legt Peter Bary, algemeen directeur van M, uit.

Innovatieve beleving
Bezoekers kregen ook de kans om de nieuwe digitale beleving uit te testen. Met een iPad in de hand worden ze ondergedompeld in de verhalen van Leuven, Vlaams-Brabant, de kerk en de topwerken die er thuis zijn. “Via augmented reality komen bezoekers midden in ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts te staan, of herbeleven ze de brand van 1914 in de kerk. Het is de ideale manier om de enorme schat aan verhalen te vertellen, zonder dat er fysieke ingrepen in de kerk nodig zijn. De bezoekers die de beleving testten, waren alvast erg enthousiast”, aldus Vandevoort.

De nieuwe presentatie van topwerken is vanaf nu gratis te bezoeken in de Leuvense Sint-Pieterskerk. Voor de digitale beleving op iPad betaal je € 5, net als voor de bezoekersgids op papier. Gezinnen kunnen, ook voor € 5, met een aangepast doe-boekje de kerk ontdekken.

Alle info en tickets op diericbouts.be

‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ is een hefboomproject in de Vlaamse Meesters-campagne van Toerisme Vlaanderen.

Met de steun van Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, stad Leuven en de Kerkfabriek.

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium