Trapsculpturen van Hannes Van Severen geven M een nieuwe uitstraling
Een grijze betonnen trap van bijna 4 meter torent boven het publieksterras van M uit. Een andere trap ontdek je al wandelend in de Antichambre. Deze twee betonnen kolossen van kunstenaar Hannes Van Severen rusten met hun volle 4000 kg op hun treden. Hun ongewone richting contrasteert met de architectuur en geeft M vanaf nu een nieuw uitzicht. Vanaf 23 maart zijn deze permanente kunstwerken ook te bewonderen door het publiek.
Hannes Van Severen kantelt het vertrouwde
Hannes Van Severen (1979, Gent), beeldhouwer en designer van het jaar 2015, speelt met bestaande gebruiksvoorwerpen en vervormt ze volledig. Speciaal voor M maakt hij twee grote trapsculpturen die je vertrouwde beeld van een trap veranderen. Dankzij het beton en de neutrale kleur, lijkt het alsof de trappen opgaan in de materialen en kleuren van het museumgebouw. De barokke, dansende vormen van de trap contrasteren met de strakke en sobere lijnen van M. Ze schommelen tussen kunst en architectuur.
Hannes Van Severen: “We worden omgeven door vertrouwde objecten, zoals een kast of een trap. Toch zien we ze vaak niet meer. Door één kleine verandering kan je dit helemaal doen kantelen. Dat is wat ik wil: het vertrouwde kantelen, zodat het zijn eigen leven kan leiden. Hier in M wilde ik bovendien andere trapsculpturen maken dan de vorige. Zo leg ik de betonnen trap voor het eerst op zijn tredes. Door die andere richting kan je het beeld nog moeilijker ontrafelen.”
Deze sculpturen zijn vanaf nu permanent opgesteld in M. Hiermee heeft het museum een extra troef in handen. Schepen van cultuur en voorzitter M – Museum Leuven, Denise Vandevoort: “De kunstwerken van Hannes Van Severen staan symbool voor het DNA van M. Ze brengen oud en nieuw samen en streven het oneindige na. Het zijn universele beelden en maakt hen daarom net ideaal voor een publieke plaats. ”
Luc Delrue, directeur M – Museum Leuven: “Een bezoeker ziet en voelt nu veel duidelijker dat dit gebouw een museum is. De kunst is zowel binnen als buiten zichtbaar. Bovendien zijn het materiaal, de kleur en de vorm van de twee nieuwe kunstwerken afgestemd op de sfeer van het museumgebouw. Zoals de kunstenaar zegt, lijkt het alsof de trappen hier altijd gestaan hebben. Het maakt M nog meer M dan ooit tevoren”
Kunst in een nieuw museumgebouw
Sinds het begin van M, groeiden er plannen om kunst in het museumgebouw te integreren. Dankzij het decreet van 23 december 1986 werd dit ook mogelijk. Zo werd 1% van de Vlaamse subsidies voor de bouw van het museum besteed aan dit nieuwe kunstwerk, met als totale kostprijs 110.130 euro. Voor dit project werd een jury opgericht met als leden Denise Vandevoort, Luc Delrue, Veronique Vandekerchove, Eva Wittocx, Piet Coessens, Thérèse Legierse, Hilde Van Gelder, Wouter Davidts, Stéphane Beel en Roger Jacobs. De jury verkoos het project van Hannes Van Severen en kreeg goedkeuring van de stad Leuven.
Bio Hannes Van Severen
Hannes Van Severen (1979, Gent) is beeldhouwer en designer van het jaar 2015. In zijn werk maakt hij de verbinding tussen verbeelding en realiteit. Hij vertrekt meestal van een bestaand meubelstuk of een ander gebruiksvoorwerp en gaat dit vervormen. Op die manier berooft hij het voorwerp van zijn functie en laat hij de esthetische waarde primeren. Hij doorbreekt de herkenning en vanzelfsprekendheid en toont zo de absurditeit die ons omringt. De toeschouwer kan niet anders dan zijn fantasie vrij spel geven.
In 2011 ontwierp Hannes Van Severen samen met zijn levenspartner, fotograaf Fien Muller, een meubelcollectie voor Galerie Valerie Traan in Antwerpen. Hun meubelproject werd onmiddellijk internationaal opgepikt en sleepte op korte tijd vele prestigieuze buitenlandse onderscheidingen in de wacht. Zo ontving het duo in 2013-2014 de Vlaamse cultuurprijs voor Vormgeving en in 2015 de titel 'Designer van het jaar'. Dit najaar is hun werk onder meer te zien in BOZAR Brussel.
Praktische info
Voor interviewaanvragen en fotoreportages kan je terecht bij veerle.ausloos@leuven.be .