Tentoonstelling 'De Arenbergs' opent 26 oktober in M-Museum Leuven

Tentoonstelling 'De Arenbergs' opent 26 oktober in M-Museum Leuven

Vrijdag 29 juni 2018 — Vijf eeuwen lang was de adellijke familie Arenberg niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. Tijdens die periode groeide een indrukwekkende kunstcollectie die in de loop van de 20ste eeuw wereldwijd verspreid geraakte. Vanaf 26 oktober 2018 brengt de tentoonstelling ‘De Arenbergs’ in M-Museum Leuven een select aantal (inter)nationale topstukken voor het eerst samen. Werken van Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met documenten en een fijne collectie textiel.

De familie Arenberg in beeld

Over de eeuwen heen drukten De Arenbergs hun stempel op Europa als veldheren en diplomaten, maar ook als ondernemers en kunstliefhebbers. De tentoonstelling in M belicht die verschillende facetten aan de hand van kunstwerken en nooit eerder getoonde documenten uit binnen- en buitenland. Zo krijg je een beeld van het wel en wee van een roemrijke adellijke familie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur.

Een internationale kunstcollectie

De kunstcollectie van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid.  Kunstwerken met het keurmerk Arenberg vind je wereldwijd in privécollecties en musea zoals de National Portrait Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De tentoonstelling in M brengt een select aantal stukken uit binnen- en buitenland voor het eerst samen. Blikvangers van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met preciosa en archiefstukken zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi en de perkamenten rol Rouleau d'Arenberg. Tot slot presenteert de tentoonstelling een collectie baljurken, maskeradekostuums en interieurtextiel van de familie Arenberg.

Curatoren: Peter Carpreau, Mark Derez en Anne Verbrugge

 

Perspreview

Persconferentie  op 24 oktober 2018 vanaf 11u00 in M - Museum Leuven en Universiteitsbibliotheek KU Leuven.

 

Organisatie

De tentoonstelling ‘De Arenbergs’ is een initiatief van M-Museum Leuven en KU[N]ST Leuven. Het is een onderdeel van het Festival ‘Vijf eeuwen Arenberg’, een initiatief van KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van de stad en de KU Leuven.

Met de steun van: Vlaamse overheid, Provincie Vlaams-Brabant, Arenberg Foundation, De Standaard, Klara en KBC.

Praktische info

Met een Arenberg-combiticket bezoek je zowel de toptentoonstelling 'De Arenbergs' n M als de tentoonstelling Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek. Die expo belicht de geschiedenis van het iconische Arenbergkasteel in Heverlee. Met moderne technologie krijgt de bezoeker er inzicht in de plannen en de bouw van het kasteel. Authentieke prenten, waardevolle boeken en manuscripten en fotomateriaal geven de bezoeker een inkijk in het kasteel, zijn interieur en de bewoners.

Beide tentoonstellingen lopen van 26 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019.

Teaser Arenberg Festival Leuven

Frans Pourbus de Jonge (toegeschreven aan), Familieportret van Karel van Arenberg en Anna van Croy, ca. 1593 © Bruno Vandermeulen - KU Leuven
Guyla Benczur, Portret van Hertogin Engelbert Maria van Arenberg 1900 © Bruno Vandermeulen – KU Leuven.
Jan Breughel de Oude, Dorpslandschap © London, Guildhall Art Gallery
Pierre de Bersacques, Het Kasteel in Heverlee, 1596 © Bruno Vandermeulen - KU Leuven
Peter Paul Rubens, Jonge Vrouw met krullen, 1618 – 1620 © Los Angeles, Hammer Museum
Arenbergkasteel Heverlee
Arenbergkasteel Heverlee<br/>© Rob Stevens - KU Leuven
Barend van Orley en atelier, Honor (deel van Los Honores), ontwerp voor 1520; geweven tussen 1525 en 1532<br/>© New York, Metropolitan Museum of Art
Anoniem, Zuidelijke Nederlanden, The Somerset House Conference, 1604<br/>© Londen, National Portrait Gallery
Keizerlijke oorkonde van Maximiliaan II die het graafschap Arenberg verheft tot vorstelijk graafschap, 5 maart 1576<br/>© Particuliere verzameling
Denise Vandevoort Voorzitter at M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke at M - Museum Leuven