Solotentoonstelling voor winnaars OPEN M

Met een grote meerderheid van de stemmen heeft Polien Boons de publieksprijs van OPEN M in de wacht gesleept. De prijs van de jury gaat naar Ane Vester. Beide kunstenaars krijgen een eigen solotentoonstelling in het FeliXart Museum in Drogenbos. Het is de eerste keer dat OPEN M zo een extra, unieke kans geeft aan kunstenaars uit de regio.

Voor de derde editie van OPEN M lanceerde M – Museum Leuven samen met het FeliXart Museum in Drogenbos twee nieuwe prijzen: een publieksprijs en een juryprijs. In totaal stemden er 1.011 mensen voor de publieksprijs, 403 via de iPads in de zalen, 608 via Facebook. De jonge Polien Boons (°1991) was overduidelijk de favoriet onder de negen geselecteerde kunstenaars.

Met enkele eenvoudige elementen brengt de titelloze installatie van Polien Boons de reflectie van de zonsondergang op de oceaan tot leven. “De zwembadladder die je ziet, staat symbool voor de mens die alles wil overzien. Het gouden veiligheidsdeken is een weergave van de ongrijpbare oceaan die door de reflectie van de zon alles overneemt.”

De jury, met daarin zowel M en FeliXart Museum als Provincie Vlaams-Brabant, koos voor Ane Vester (°1963). Zij vertrekt vanuit haar fascinatie voor kleurherinnering.  “Voor mijn muurschilderingen is het belangrijk dat de kleur overeenkomt met de herinnering. Vanuit die herinnering begin ik kleuren te mengen.”

Kansen voor talent

Denise Vandevoort, voorzitter M, is blij dat zoveel bezoekers hun stem uitbrachten: “De respons de voorbije twee manden was groot, zowel in het museum als via de social media. De tentoonstelling leefde duidelijk bij het publiek. In combinatie met de juryprijs is OPEN M zo duidelijk een succesformule om verschillende talenten uit de streek extra kansen te geven.”

Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur: "OPEN M is er opnieuw in geslaagd om de grote verscheidenheid aan hedendaagse beeldende kunst in onze regio in de schijnwerpers plaatsen. Kunstenaars uit de hele regio kregen de kans om hun werk aan een groot publiek te tonen en nauw samen te werken met een curator en andere kunstenaars. Kortom: een echte buitenkans voor wie een plaats wil veroveren in een museum."

Ook Sergio Servellón, artistiek directeur van FeliXart Museum is enthousiast: “"De kwaliteit van beide laureaten van Open M geeft ons de kans om, vanuit onze focus op het historisch modernisme, verder te reflecteren over de zin van kunst anno 2015. We kijken er dus naar uit om in ons museum een overzicht van het oeuvre van Ane Vester en van de beginnende Polien Boons te zien.”

De tentoonstellingen lopen van 27 september tot 8 november. Ze maken deel uit van het ‘Doe Stil Voort’-project waarmee het FeliXart Museum beloftevolle talenten wil stimuleren.

OPEN M biedt een platform aan kunstenaars uit de regio en loopt nog tot en met 30 augustus. Naast de twee winnaars zie je er ook werk van Line Boogaerts, Kristien Daem, Johan Gelper, Sofie Haesaerts, Astrid Mingels, Niels Poiz, en Denitsa Todorova. Gastcurator Ann Cesteleyn selecteerde de negen kunstenaars uit meer dan 300 inzendingen. De rode draad doorheen de geselecteerde werken is de interpretatie van ruimte en vorm.

OPEN M is een initiatief van M en de Provincie Vlaams-Brabant.

CONTACTEN

Stad Leuven

Denise Vandevoort |  Voorzitter M-Museum Leuven |  Schepen van Cultuur – Stad Leuven

denise.vandevoort@leuven.be

T + 32 (0)16 27 22 07 |  M +32 474 / 30 82 65

Provincie

Tom Dehaene |  Gedeputeerde Cultuur - Provincie Vlaams-Brabant

tom.dehaene@vlaamsbrabant.be  | T + 32 (0)15 61 67 84 |  M +32 475 / 21 03 96

Dirk Bollen |  Cultuurcommunicatie - Provincie Vlaams-Brabant

dirk.bollen@vlaamsbrabant.be | T + 32 (0)16 26 76 06

M – Museum Leuven

Joris Smeets    |  Communicatie M - Museum Leuven               

joris.smeets@leuven.be | T + 32 (0)16 27 29 48 |  M +32 499 67 76 11   

FelixArt Museum Drogenbos

Caroline Meert |  caroline.meert@felixart.org |  + 32 (0)2 377 57 22

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium