M presenteert grote solotentoonstelling van Pieter Vermeersch

M presenteert grote solotentoonstelling van Pieter Vermeersch

M presenteert vanaf 15 maart 2019 een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Pieter Vermeersch (°1973, Kortrijk). De tentoonstelling biedt een selectief overzicht van zijn oeuvre in relatie tot nieuw werk en past binnen de traditie van M om regelmatig een solotentoonstelling te wijden aan een Belgische kunstenaar die nog onderbelicht wordt in eigen land.

Zoals dat meestal het geval is bij Vermeersch, zal de tentoonstelling volledig op maat van de museumzalen gerealiseerd worden. Dat gebeurt niet alleen aan de hand van architecturale ingrepen en muurschilderingen, maar Vermeersch zal in een zaal ook werken met stukken uit de M-collectie. In vijf zalen van M brengt de kunstenaar zo bijna alle aspecten of trajecten samen die hij de laatste twintig jaar heeft ontwikkeld, inclusief nieuw werk. Het resultaat is een soort dynamiek die balanceert tussen tentoonstelling en installatie.

Pieter Vermeersch
15.03.2019 >< 11.08.2019
M - Museum Leuven

Curator: Eva Wittocx

Persconferentie: woensdag 13 maart om 11:00
Perscontact: Philippe Mertens | +32 (0)16 27 29 38 | philippe.mertens@leuven.be

Gelieve je aanwezigheid op de persconferentie te bevestigen via e-mail (philippe.mertens@leuven.be).


Pieter Vermeersch, Untitled, 2016
Pieter Vermeersch, Untitled, 2016

 

In de praktijk van Pieter Vermeersch staat schilderkunst centraal. Zelf zegt hij daarover:

“Ik ben een schilder. Er is geen enkel moment geweest waarop ik me afvroeg wat ik zou worden. In mijn geval is het niet iets dat ik heb gekozen. Op een bepaald moment ben je het.”

Binnen de autonome doeken die zich steeds verhouden tot andere media zoals fotografie en architectuur, is het aspect ruimte en tijd een essentieel gegeven. Dat geldt ook voor de praktijk van Pieter Vermeersch en zijn tentoonstellingen die tegelijkertijd ook totaalinstallaties zijn. Zo kennen we hem voornamelijk van zijn monumentale ‘graduele’ muurschilderingen, waarbij twee kleurvlakken geleidelijk aan in elkaar overlopen.

Architectuur fungeert voor Vermeersch niet enkel als drager, maar stuurt de bezoeker op een ingrijpende manier in zijn ervaring. De kunstenaar hertekent de indeling van de museumzalen met wanden opgetrokken uit baksteen en cellenbeton. Zo ontdoet hij de architectuur van zijn functies zoals bescherming en comfort. Meer recent werkt Vermeersch recent met stukken marmer waar hij schilderkunstig op ingrijpt, of die hij als sculptuur inschakelt.

 

Pieter Vermeersch, Untitled, 2009
. Zaalzicht ‘WITH YOUR EYES ONLY, Kunstverein Medienturm, Graz, Austria, 2009
. foto: Rainer Iglar
Pieter Vermeersch, Untitled, 2009
. Zaalzicht ‘WITH YOUR EYES ONLY, Kunstverein Medienturm, Graz, Austria, 2009
. foto: Rainer Iglar

 

Over Pieter Vermeersch

Pieter Vermeersch (°1973, Kortrijk, België) woont en werkt in het Italiaanse Turijn en in Brussel. Sedert zijn tentoonstelling in het S.M.A.K. in Gent 15 jaar geleden was Pieter Vermeersch te zien in 30 solotentoonstellingen in onder meer STUK Kunstencentrum, Leuven (2006); White Box, New York (2009); Londonewcastle Project Space, London (2011) en recentelijk de Blueproject Foundation, Barcelona (2016).

Zijn werk was te zien in volgende groepstentoonstellingen: S.M.A.K., Gent (2017), de Fondation Etrillard, Parijs (2016); het Kenopoku Festival, Japan (2016); MSK, Museum of Fine Arts, Gent (2015); Parasol Unit, Londen (2015); L’Espace de l’Art Contret, Mouans-Sartoux (2015); Redcat, Los Angeles (2014); MAC’s, Grand-Hornu (2014); Logan Center Gallery, Chicago (2013); Urdaibai Arte (2012); Casino Luxembourg, Luxemburg (2011); S.M.A.K., Gent (2010); Mu.ZEE, Oostende (2010); Kunstverein Medienturm, Graz (2009); South London Gallery, Londen (2009); Bozar, Brussel (2007); M HKA, Antwerpen (2006).

In de afgelopen twee jaar heeft hij monumentale fresco's gerealiseerd voor het Schuman-station in Brussel en de Galeries Lafayette in Biarritz, alsook grote site-specifieke werken voor het Solo House Office KGDVS in Matarraña, Spanje en voor Silos a sel, site de la Voirie, Genève, Zwitserland. De werken van Pieter Vermeersch maken deel uit van de collecties van Dexia Art Collection, Brussel; de Europese Centrale Bank, Frankfurt am Main; de Kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel; het Vlaams Parlement, Brussel; Fondation Louis Vuitton, Parijs; ING Art Collection, Brussel; M HKA, Antwerpen; Nationale Bank van België, Brussel; S.M.A.K., Gent, Museum van Elsene, Brussel; Rose Art Museum, Waltham, U.S.A.

 

Hoofdbeeld (bovenaan): Pieter Vermeersch, Untitled, 2016. Foto: Pieter Huybrechts

Persmap Pieter Vermeersch NL_Persmap_Pieter Vermeersch.pdf - 1 MB

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium