Sarah Morris opent haar solotentoonstelling in M
Astros Hawk
Met Sarah Morris (°1967) brengt M opnieuw een wereldtopper naar België. Met de tentoonstelling Astros Hawk presenteert de Amerikaanse kunstenares vier films, een tiental monumentale schilderijen en een selectie van werken op papier. Bovendien creëerde ze voor de bovenste zaal van M een nieuwe muurschildering, specifiek voor deze unieke plek. 'Astros Hawk' is de eerste grote Europese solotentoonstelling van Sarah Morris sinds 2009.
Sarah Morris maakt schilderijen en films waarin de codes en machtsstructuren van een stad centraal staan. Haar schilderijen zijn te omschrijven als ‘virtuele architectuur’, grafische kleurcomposities bestaande uit lijnen, patronen en rasters. In haar films komen veel onderwerpen aan bod: de Olympische Spelen, crowd control, de parfumindustrie, luchthavens, reclame, prostitutie, Oscar Niemeyer, de Eiffeltoren, Romy Schneider en het carnaval van Sambódromo. Haar werk bevindt zich ergens tussen Pop art, conceptuele kunst en geometrische abstractie.
Voorbij de façade
Sinds het midden van de jaren 90 onderzoekt Sarah Morris het complexe spanningsveld tussen sociale ruimte, identiteit en macht. Ze concentreert zich op wereldsteden - recent Parijs, Rio de Janeiro en Peking - die niet alleen een visitekaartje zijn voor het kapitalisme. Ze confronteren je met tegenstellingen die de kunstenaar in haar werk uitspeelt. Met haar schilderijen en films kijkt ze verder dan de façade. Morris gaat na wat stedelijke structuren en hedendaagse gevels allemaal kunnen verbergen. Op die manier ontrafelen haar werken de machtsmechanismen van een stedelijke structuur. Het oppervlak toont voor Morris slechts de buitenkant en werkt als een schild.
Muurschildering: Maqta [Abu Dhabi]
Voor de bovenste museumzaal van M ontwierp Sarah Morris een nieuwe schildering op twee muren. Dit tijdelijke werk zet de toon voor de tentoonstelling. Gedurende vier weken werkten vijf schilders aan de muurschildering die uit 11 verschillende kleuren bestaat. Het indrukwekkende raster is 23 meter breed en 7 meter hoog. Met deze muurschildering is Morris niet aan haar proefstuk toe. Haar oeuvre telt vijftien ontwerpen en muurschilderingen op maat van een locatie, zoals voor de London Underground Gloucester Road Station (Big Ben, 2012) of voor K20 in Düsseldorf (Hornet, 2010).
Films: Rio, Beijing, Strange Magic en 1972
Sarah Morris’ films laten dromen maar geven tegelijk stof tot nadenken. Haar films onderzoeken een wereldstad aan de hand van architectuur, politiek, bevolkingsgroepen, industrie, cultuur en vrije tijd. Ze mengt hierbij verschillende cinematografische stijlen, van documentaire tot verhalende scenario’s. De tentoonstelling Astros Hawk toont vier films: Strange Magic, Rio, Beijing en 1972.
Strange Magic
Strange Magic (2014), neemt je mee naar Parijs. De titel verwijst naar de vreemde aantrekkingskracht van de stad, in positieve en negatieve zin. Een terugkerend element in de film is het vloeibare. Denk daarbij niet alleen aan fonteinen, de Seine, het water rond het Frank O. Gehry-gebouw, champagne of parfum, maar ook aan het vloeibare of ontastbare van geld, van het kapitaal. Deze film balanceert opnieuw tussen rijkdom en armoede, flirt met luxe, maar neemt er tegelijk afstand van.
Rio
De geflopte film ‘It’s All True’ van Orson Welles vormde de aanleiding voor de film ‘Rio’ (2012). Hierin toont Sarah Morris het tegenstrijdige karakter van Rio de Janeiro. Parallel maakte ze de schilderijenreeksen ‘Rio’, en ‘São Paulo’, gebaseerd op de grootste metropool van Brazilië.
Beijing
Beijing (2008) zoomt in op de Olympische Spelen in 2008. De film brengt de complexe aanloop naar de openingsceremonie in beeld. Sarah Morris is een van de weinigen die achter de schermen mag meekijken.
1972
In 2008 realiseerde Sarah Morris naast Beijing, de portretfilm 1972. De film staat stil bij de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen van München en portretteert Dr. Georg Sieber. Hij was als psycholoog verantwoordelijk voor alle noodscenario’s rondom het evenement.
Schilderijen
In haar schilderijen gebruikt Sarah Morris consequent lijnen, patronen en rasters die verwijzen naar architecturale motieven, tekens of stedelijke zichten. De levendige kleuren komen voort uit het unieke kleurenpalet en de dynamiek van een stad. Haar composities roepen associaties op met details uit het straatbeeld en de omgeving, gaande van objecten zoals paperclips, affiches of origami tot gebouwen zoals hotels, overheidsinstellingen of banken. In haar werk gaan reeksen schilderijen steeds samen met de films die vanuit een stad ontstaan. In dezelfde periode als Beijing maakte Morris de reeksen Rings en Origami. Hetzelfde gebeurde bij de film Rio. Zo maakte ze verschillende schilderijen die verwijzen naar gebouwen uit Rio de Janeiro en São Paulo. In M zie je een selectie van schilderijen uit deze vier reeksen: Rio, São Paulo, Rings en Origami.
Werken op papier
Sarah Morris’ voorliefde voor film komt ook in de selectie van werken op papier naar voren. Zo bewerkt ze posters van bekende films, zoals Pulp Fiction, met haar gekende grafische stijl. Daarnaast maakte ze vier posters voor de films Rio, Beijing, Strange Magic en 1972.
Praktische informatie
Sarah Morris. Astros Hawk. Van 18.10.2015 tot 20.03.2016 in M-Museum Leuven
Curator: Eva Wittocx