Salla Tykkä opent solotentoonstelling in M

De films van de Finse kunstenares Salla Tykkä (Helsinki, 1973) zijn gebalde momenten in de tijd. De ongewone situaties in haar films zijn vaak historisch of psychologisch geladen. De beelden van een man die in zijn woonkamer een lasso draait of van jonge topturners die uren trainen in een sportzaal, grijpen terug naar westerns of naar propagandafilms uit het communistische Roemenië. In M toont Tykkä drie films. De twee oudere films Lasso (2000) en Giant (2013) confronteert ze met het recente werk Retrospective (2015) dat de kunstenaar ziet als een reflectie op haar eigen werk.  

Autobiografisch parcours van camera’s

Salla Tykkä is een meester in het kijken en schuwt de autobiografische aanpak niet. In haar recente video Retrospective (2015) onderzoekt ze de band tussen herinneringen en identiteit.  Ze vertelt over haar analoge camera’s en de beelden die ze ermee maakte. Je ziet haar handen verschillende types van camera’s testen, afgewisseld met vakantiefoto’s van jeugdreizen naar Patagonië en Tierra del Fuego. De camera’s worden personages en getuigen over de loopbaan van de kunstenaar. Van haar eerste camera van haar gezin, de camera die ze overnam van haar docent tot de favoriete camera voor haar meest persoonlijke zelfportretten. Dat maakt van de video meer dan een technische beschrijving. Het is een persoonlijk verhaal. Tegenover deze video toont Tykkä de zwart-wit foto Torso I. Net zoals in Retrospective gaat het hier om een zelfportret.  Het intieme karakter van de video contrasteert met het meer dan levensgrote formaat van de foto.  

Vervlogen idealen

Tykkä nam Giant (2013) op in twee internaten voor turners in de Roemeense steden Onesti en Deva. De film toont fragmenten van hun training, de lege turnzalen en laat tussendoor stukken horen van interviews met de turners. Beelden van dezelfde locaties uit de jaren 1960 tot 1990, tonen weinig verschil met de recente beelden. Voor Tykkä is het succes van de Roemeense topturners een restant van het communistisch regime. Het land werd wereldberoemd dankzij het goud van de turners op de Olympische spelen van 1976, 1980 en 1984. De schoonheid en puurheid van de vormen en de discipline van de turners zijn volgens Tykkä een reflectie van de idealen van dit tijdperk.

Lasso

Kijken en bekeken worden. Daar draait de video Lasso (2000) om. Een meisje begluurt een jongen die in zijn woonkamer een lasso draaiende houdt.  Ze kijkt naar de virtuoze bewegingen van het touw. De jongen gaat zo in zijn oefening op dat hij haar niet opmerkt. Ze gaan beiden helemaal op in hun eigen wereld, waardoor het contrast tussen binnen en buiten versterkt wordt. Ennio Morricones muziek voor voor Once Upon a Time in the West maakt de scène nog intenser. Zijn muziek roept associaties met oude westerns op.

Biografie

Salla Tykkä (1973, Helsinki) houdt zich sinds 1996 bezig met fotografie, film en video. Ze studeerde aan de Academy of Fine Arts in Helsinki en behaalde er haar Master of Fine Arts diploma Salla Tykkä kreeg internationale bekendheid tijdens de Biënnale van Venetië in 2001 met Lasso en toonde haar werk internationaal zowel in groeps- als solotentoonstellingen. In België was haar werk al te zien in het SMAK in Gent. 

Persdossier (PDF)

PDF - 69 Kb

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be