Pharos. Kunstenaarsarchief van een verdwenen wereldwonder

Pharos. Kunstenaarsarchief van een verdwenen wereldwonder

Ellie Ga opent eerste Belgische solotentoonstelling in M

Ellie Ga (°1976, New York) toont in M een reeks kunstwerken die verwijzen naar de Pharos-vuurtoren in Alexandrië, één van de zeven wereldwonderen.  In 'Pharos', haar eerste Belgische solotentoonstelling, reconstrueert ze de mysterieuze geschiedenis van de vuurtoren van bij zijn bouw tot aan zijn ondergang. De tentoonstelling  loopt nog tot 25 januari in M – Museum Leuven.

 

In Pharos neemt Ellie Ga (°1976, New York) je mee naar de Pharos-vuurtoren. Ze volgt in Alexandrië een opleiding onderwaterarcheologie en onderzoekt de roots van deze eerste en oudste vuurtoren. Ze duikt naar sporen, interviewt archeologen, verzamelt interviews en anekdotes en archiveert alle verhaallijnen. Eindresultaat is Pharos, haar eerste Belgische solotentoonstelling. Haar foto’s, films en documenten tasten de grenzen af tussen geschiedenis en herinnering, werkelijkheid en fictie, woord en beeld. Op die manier evoceert Pharos de reis van een kunstenaar verdwaald in een onderzoeksproces.

Sayed (2013)

In de video Sayed ga je op duiktocht naar de archeologische resten van de vuurtoren. De titel verwijst naar de naam van de Egyptische duiker die Ellie Ga begeleidde. Het troebele water van de Middellandse Zee en close-ups van steenfragmenten komen in beeld. Gaat het om resten van Pharos? Tot hoever reikt ons (in)zicht van iets dat we nog nooit fysiek gezien hebben maar dat enkel bestaat in onze verbeelding? Ellie Ga stelt vragen in het Engels, die Sayed beantwoordt in het Arabisch. In welke mate denken we te verstaan wat we horen?

Low Lies the Breakwater (2013)

De triptiek Low Lies the Breakwater verwijst naar de architectuur van de Pharos vuurtoren: een rechthoekige basis, een achthoekige middenste bouwlaag en een cilindrische toren. In de kadrering van de foto’s zie je diezelfde drie geometrische vormen terugkomen die voor de oude Grieken een goddelijk ideaal vormden: een vierkant, een achthoek en een cirkel.

It Was Restored Again (2013)

De dia-installatie It Was Restored Again projecteert 180 beelden en teksten naast elkaar. Ellie Ga confronteert Middeleeuwse tekeningen van Arabische reizigers, fresco’s uit de renaissance en recente internetafbeeldingen met tekstfragmenten zoals ooggetuigenissen, legendes en archeologische onderzoeksresultaten. De veelheid aan informatie vertroebelt onze blik op het vergane monument. Je verdwaalt, net zoals de kunstenaar, in het onderzoeksproces en vraagt je af wat feit of fictie is.

Four Thousand Blocks (2013)

In de video Four Thousand Blocks komen de verschillende verhaallijnen samen die Ellie Ga tijdens haar onderzoek ontwikkelde. Via een voice-over vertelt ze zeven verhalen waarbij haar standpunt als verteller steeds verschuift. Ellie Ga spreekt zowel over ervaringen die ze zelf heeft meegemaakt (het duiken, haar ontmoeting met archeoloog Jean-Yves Empereur, …) als over de mythe van de god Thoth of de historische vertaling van de Torah.

 

Projection Harbor (2013) en Pharmakon (2012)

De foto Projection Harbor toont een zicht vanuit Alexandrië op de zeehaven. Op de voorgrond zie je twee reusachtige rotsblokken/dobbelstenen met twee en vijf ogen. Het werk evoceert de oude Egyptische godheid Thoth, de god van de maan, de magie en de dobbelstenen. De tekst Pharmakon verwijst eveneens naar Thoth en brengt de ontstaansgeschiedenis van de antieke god. De letters zijn in reliëf gedrukt op het papier, waardoor de tekst bijna leest zoals hiërogliefen in een muur.

 

Biografie

Ellie Ga (°1976, New York, Verenigde Staten) woont en werkt in Londen. Recent had ze onder meer solotentoonstellingen in Albright-Knox Art Gallery, Buffalo (2014), Bureau, New York (2014) en Grand Arts, Kansas City (2013). Ze toonde verschillende van haar performances in instellingen zoals The Kitchen, New York (2014), The New Museum, New York (2013), Fondation Cartier pour l’art contemporain, Parijs (2012), The Power Plant, Toronto (2011) en tijdens het Playground festival, Leuven (2011). Haar werk wordt vertegenwoordigd door galerie Bureau in New York.

In 2013 verbleef Ellie Ga in residentie in het Experimental Media and Performance Art Center (EMPAC) in New York waar ze de verhalende performance Eureka, A Lighthouse Play ontwikkelde. Op 14 november bracht de kunstenares deze performance tijdens het Playground Festival. www.playgroundfestival.be

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium