Reclame, pop- en cybercultuur vertaald in beeldende kunst

M verwelkomt nieuwe resident

Vanaf deze week biedt M Leuven Niels Poiz gedurende vier maanden een residentieplek in het M-atelier in Cas-co. De residentieplek geeft opkomende kunstenaars de kans om in de beste omstandigheden en met deskundige begeleiding te focussen op hun kunst. Poiz (°1991, Torhout) is beeldend kunstenaar met een artistieke praktijk die cirkelt rond taal, vertelling en communicatie. In zijn werk legt Poiz linken naar huidige sociaal-politieke, culturele, identiteits- en genderkwesties.

M-residentie

“M is als museum toonaangevend in het ontdekken en ondersteunen van opkomend talent. Dankzij hun samenwerking met vzw Cas-co krijgen geselecteerde kunstenaars een werkplek om volop te experimenteren en nieuw werk te maken. De focus ligt op beeldende kunst en bij uitbreiding performance”, vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M.

Laure Vanrijckeghem, coördinator M-residentie, vertelt: “Een residentie duurt over het algemeen een viertal maanden en verloopt in verschillende fasen. Tijdens die periode begeleidt M de kunstenaars in het opstellen van een projectplan. Vervolgens bekijken we samen met de kunstenaars hoe we ze het beste kunnen ondersteunen in hun creatieproces én ons netwerk kunnen inzetten om de kunstenaar vooruit te helpen.”

Niels Poiz is geen onbekende voor M, in 2015 werd hij als kunstenaar geselecteerd voor de tweejaarlijkse groepstentoonstelling met regionale kunstenaars genaamd ‘Open M’.

‘Language is power’

Tijdens zijn M-residentie zal de kunstenaar verschillende media onderzoeken zoals posters, video's, performances, sculpturen en publicaties. Via fragmenten uit reclame, pop- en cybercultuur vertaalt hij zijn persoonlijke zoektocht naar de fysieke ruimte. Coming-of-age-thematieken, het onderzoeken van communicatiestrategieën en sociologie vormen een rode draad doorheen zijn oeuvre.

“Ik kijk enorm uit naar mijn residentie, zo kan ik mij in alle rust focussen op nieuw werk. Verder wil ik de tijd nemen om te experimenten met verschillende media en materialen”, zegt M-resident Niels Poiz.

Meer weten over het concept van de M-residentie? Kijk op: https://www.mleuven.be/nl/m-residentie. Voor meer info over M-resident Niels Poiz: https://www.mleuven.be/onderzoek-ondersteuning/kunstenaars-residenties/m-residentie/de-m-residentie-van-niels-poiz

Denise Vandevoort

Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme

Hanne Grégoire

Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven

Samantha Fadahunsi

Communicatiemedewerker, M Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be