Peter Verhelst en Griet Dupont lezen voor uit nieuw kinderboek 'Dobedo' in M-Museum Leuven

Schrijver Peter Verhelst en kinderpsychiater Griet Dupont waren vandaag te gast in M- Museum Leuven. Een spannend moment, want ze lazen er voor uit hun gloednieuwe kinderboek 'De reis van Dobedo en van de arend met hoogtevrees'. Bijna 50 kinderen van de Leuvense lagere scholen De Regenboog, Windekind en HDC luisterden geboeid en gingen in gesprek. Het is meteen ook het startschot voor het project Dobedo in M. Naast een museumparcours voor gezinnen, komt er ook een aanbod voor scholen.

De reis van Dobedo en van de arend met hoogtevrees

Met Dobedo gaat voor initiatiefneemster Griet Dupont een jarenlange droom in vervulling. Haar ervaring als kinderpsychiater en haar liefde voor beeldende kunst vloeien samen in dit kinderboek. “Vandaag hebben kinderen, meer dan ooit, nood aan een omgeving waar ze zichzelf mogen zijn. Met Dobedo stimuleren we niet alleen hun creatieve en emotionele ontwikkeling. We nodigen hen uit tot een gesprek over opgroeien, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het volgen van je dromen.” Schrijver Peter Verhelst vertaalde dit naar een poëtisch verhaal. Zo maakt Dobedo een reis door het woud, zijn droom achterna. Die spannende tocht is niet zonder gevaar, maar onderweg duikt er hulp op. Het verhaal wordt begeleid door magistrale beelden van Gerard Richter en Olafur Eliasson, twee grootmeesters uit de hedendaagse kunst.

M gaat aan de slag met Dobedo

Hoe kunnen we met kunst kinderen veerkrachtig maken? Die vraag staat centraal in de werking van het museum. Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter M-Museum Leuven: “Na Geluksvogels, start het museum met een nieuw project gebaseerd op het boek over Dobedo. Bedoeling is om met scholen, leerkrachten, ouders en zorgverstrekkers duurzaam samen te werken. We willen hen niet alleen inspireren met kunst, maar ook helpen om de veerkracht bij kinderen te versterken.” Zo start op zaterdag 18 november een gloednieuw museumparcours voor gezinnen met kinderen van 8-12 jaar. Een volgende stap is Dobedo op maat van het Leuvense onderwijs. Mohamed Ridouani, schepen van onderwijs Stad Leuven: “ Vanaf september 2018, het nieuwe schooljaar, is Dobedo een must voor elke lagere school in Leuven. Bovenop de rondleidingen voor lager onderwijs, komt er voor leerkrachten en zorgverleners een toolkit. We zorgen ook voor vormingen en infomomenten.” Op lange termijn wordt de museumvleugel voor workshops omgebouwd tot een academie en atelier. Kortom, een echte Dobedo-plek in het museum.

Achtergrondinformatie

Kinderpsychiater Griet Dupont combineert haar grote passie voor kunst met haar beroepsachtergrond. In haar project Dobedo-academie staat de veerkracht van kinderen centraal. Door creatief aan de slag te gaan met verschillende kunstvormen zoals beeld, tekst, beweging en muziek, ontwikkelen kinderen hun eigen emotionele vaardigheden.

Peter Verhelst is schrijver van poëzie, romans en theaterteksten. Voor jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel. Zijn werk is in veertien talen vertaald.

Het boek wordt uitgegeven door Lannoo en is te koop in de M-shop voor 19,99 euro.

 

 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Mohamed Ridouani Schepen van Onderwijs, Stad Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Mohamed Ridouani Schepen van Onderwijs, Stad Leuven
Veerle Ausloos Persverantwoordelijke, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium