There is always more to see

Vierde editie van groepstentoonstelling OPEN M in Cas-co

Van 31 maart tot en met 14 mei geeft OPEN M opnieuw ruimte aan talent uit de regio. Uit maar liefst 185 inzendingen selecteerde gastcurator Flor Bex twaalf kunstenaars die hun werk tentoonstellen tijdens deze vierde editie. Arnaud De Wolf, Bastiaan van Aarle, Ash Bowland, Dieter Daemen, Dieter Van Caneghem, Dirk Roseport, Katrin Kamrau, Marjolein Guldentops, Oliver Leu, Paul D'Haese, Pierre-Philippe Hofmann en Pieter Léon Vermeersch stellen elk hun perceptie van de werkelijkheid tentoon.

OPEN M

M-Museum Leuven en de provincie Vlaams-Brabant organiseren voor de vierde keer OPEN M, een groepstentoonstelling voor beeldende kunstenaars die een band hebben met Vlaams-Brabant. Om de twee jaar biedt OPEN M de kans aan talent uit de regio om nieuw werk tentoon te stellen. Onder het motto 'Jouw werk, ons publiek' creëert M een platform waar kunstenaars hun werk tentoonstellen aan het grote publiek.

Herkenbaarheid en vervreemding

Flor Bex: "Voor de groepstentoonstelling selecteerde ik intrigerende beelden die zowel iets onthullen als verbergen, ons met het banale confronteren of juist op schoonheid wijzen. Daar verwijst de titel There's always more to see ook naar. Je kan dingen die je niet laat zien, toch oproepen bij de toeschouwer door de manier van registratie". De geselecteerde kunstenaars brengen zowel fotografisch werk, video als ruimtelijke installaties en dagen de toeschouwer uit om op een andere manier te kijken naar onze leefomgeving. "Er komen verschillende manieren van registreren aan bod in de tentoonstelling. De kunstenaars registreren en tonen hun leefomgeving elk op hun eigen manier. Er is de pure registratie, er is het manipuleren van het beeld, soms het ensceneren en de cadrage".

Peter Bary, Algemeen Directeur M-Museum Leuven: "Deze tentoonstelling heeft voor mij persoonlijk een dubbele symbolische lading. Het is de eerste tentoonstelling die ik als directeur van M mee mag openen en het leidmotief There's always more to see vat perfect samen waar M voor staat, namelijk een uitnodiging tot blikverruiming". 

Denise Vandevoort, voorzitter M-Museum Leuven: "M zet continu in op het stimuleren van talent. Het ontdekken en koesteren van dit talent is voor onze stad en regio een essentiële investering. Initiatieven zoals deze zijn niet enkel een unieke ervaring voor de kunstenaars, ze creëren voor hen ook extra kansen."   

"Met Open M wil de provincie Vlaams-Brabant opnieuw een bijdrage leveren tot drempelverlaging op vlak van beeldende kunsten.  Want kunst draait niet louter om bekende namen, wél om talent, passie en creativiteit. En wie daarvan voldoende in huis heeft moet maximaal de kans krijgen zijn werk te exposeren’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur."

Van puur natuur... 

Arnaud De Wolf (°1981) is gefascineerd door natuur en de menselijke hand die daarin ingrijpt, en de gecreëerde spanning tussen broosheid en stevigheid. Materie, tijdelijkheid en fragiliteit komen aan bod in de werken die hij presenteert.

Dieter Van Caneghem (°1990) legt zijn focus op het Belgische architecturale landschap. Tijdens het fotograferen legt hij zichzelf enkele regels op. Voor de reeks die getoond wordt in OPEN M, fotografeerde hij verschillende wachtgevels vanop dezelfde afstand, dezelfde hoogte en bij hetzelfde overtrokken weer.

"We denken de wereld te kennen, omdat we in een visuele cultuur leven. Ons wereldbeeld wordt gevormd door de vele foto's en films die we zien. Het impliceert dat elke foto daar tegenin kan gaan of eraan kan bijdragen." Dieter Daemen (°1988) bevraagt – met schijnbaar onschuldige onderwerpen – de noodzaak van de mens om zijn omgeving af te bakenen en te beheersen.

Ook Marjolein Guldentops (°1994) gebruikt fotografie om mensen te laten reflecteren over banale onderwerpen. Gecombineerd met zelfgeschreven teksten daagt ze het publiek uit.

De werken van Dirk Roseport (°1955) liggen op het spanningsveld tussen fotografie en schilderkunst. Sinds 2014 fotografeert hij zeeën en oceanen in België, Groot-Brittanië, Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk. "Het is werken met de basiselementen die de natuur me aanbiedt. Er zijn alleen het licht, de horizon en het water. En die veranderen voortdurend".

Pierre-Philippe Hofmann (°1976) gebruikt ook de natuur om zijn werk te ontwikkelen. Zo bewandelde hij tien routes in Zwitserland die hij documenteerde in een encyclopedie van 2.700 minuten. Hiervan maakte hij tien video's die hij zal presenteren op sokkels.

... tot futuristische beelden

Bastiaan van Aarle (°1988) gebruikt fotografie om zijn omgeving te onderzoeken. In zijn reeks Un-titled onderzoekt hij het gebruik van licht in de reclamewereld, meer bepaald hoe fotografie dit licht vastlegt en er een andere betekenis aan geeft. "Met 'Un-titled' wil ik het beeld juist 'leeg' maken. Op deze manier wordt de reclameboodschap vernietigd en ontstaat er een witte leegte die de bezoeker zelf kan invullen".

Ook Katrin Kamrau (°1981) gebruikt fotografie om haar onderzoek uit te voeren. Met haar reproducties van foto's/grafieken bestudeert ze de machtsverhoudingen, sociale interacties en rollenpatronen in onze Westerse maatschappij.

Pieter Léon Vermeersch (°1984) maakt 3D-tekeningen met computerprogramma's die gebruikt worden om games of animatiefilms te ontwikkelen. De gebouwen en landschappen die hij ontwerpt zijn geen realistische weergaves, maar zetten door hun imaginaire en futuristische karakter aan tot reflectie over de toekomst. "Mijn tekeningen zijn een reflectie over de toekomst, hoe onzeker en hoe onvoorspelbaar die toekomst is. Denk aan grote evoluties zoals artificiële intelligentie, nanotechnologie, ... Die evoluties gaan pijlsnel en zullen niet stoppen aan het station van de mens".

De beelden van Ash Bowland (°1990) vertrekken vanuit een breder onderzoek Le-donner-à-voir. Hierin onderzoekt Bowland het maken van beelden. Als een regisseur creëert ze eindeloze opstellingen van modellen, objecten, ruimtelijke interventies en variaties.

"De werkelijkheid is iets dat je niet kan weergeven. In principe liegt elk beeld, omdat het je vaak op het verkeerde been zet". Sinds 2010 fotografeert Paul D'Haese (°1958) – voor zijn reeks Belgopolis – één beeld per Belgische stad. D'Haese tracht een uitsnede uit de werkelijkheid te maken om zo tot zijn eigen imaginaire stad te komen.

Anders dan D'Haese, neemt Olivier Leu (°1976) meerdere foto's van eenzelfde locatie. Hij keert terug naar dezelfde plek om te ontdekken dat deze er volledig anders uitziet op verschillende momenten van de dag.

Een solotentoonstelling van jouw favoriet

Tijdens de tentoonstelling There's always more to see kiezen een professionele jury en een publieksjury twee kunstenaars van OPEN M die een solotentoonstelling krijgen. Stem tijdens je bezoek (via de iPad) of stem via onze sociale mediakanalen Facebook of Instagram op jouw favoriet en help een kunstenaar op weg naar zijn of haar solotentoonstelling. De publieksfavoriet krijgt een solo in het FeliXart Museum. Stemmen kan tot en met maandag 8 mei. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 12 mei. De professionele jury kiest een kunstenaar die een solo krijgt in Cc Strombeek. Deze winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 10 april.

Gratis rondleidingen

Elke zondag* neemt een student Kunstwetenschappen (KU Leuven) je mee op pad door de tentoonstelling. De groep verzamelt telkens in de centrale inkomhal van Cas-co en start om 14:00. Je hoeft niet te reserveren. 

*behalve met Pasen (16.04) en de laatste zondag van de tentoonstelling (14.05)

Praktisch

Locatie: Cas-co, Vaartstraat 94, 3000 Leuven
Openingsuren: Do 11:00 >< 22:00 – Vr, Za, Zo 11:00 >< 18:00

OPEN M is een gezamenlijk initiatief van M-Museum Leuven en de Provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met Cc Strombeek en FeliXart Museum.

Annelies Evens

Diensthoofd communicatie, M - Museum Leuven

Denise Vandevoort

Voorzitter, M - Museum Leuven

Tom Dehaene

Gedeputeerde cultuur, Provincie Vlaams-Brabant

Dirk Bollen

Cultuurcommunicatie, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be