OPEN M geeft ruimte aan talent

Van 25 juni tot en met 30 augustus geeft OPEN M een platform aan beeldende kunstenaars uit de regio. Line Boogaerts, Polien Boons, Kristien Daem, Johan Gelper, Sofie Haesaerts, Astrid Mingels, Niels Poiz, Denitsa Todorova en Ane Vester tonen er hun interpretatie van ruimte en vorm. Voor hen is dit de gedroomde kans om in een museum te exposeren. Bovendien maken twee kunstenaars kans op een solo in het FeliXartMuseum in Drogenbos.

Ruimtelijke sculpturen

Tekenen in de ruimte, zo noemt Johan Gelper (°1980) zijn creatie van sculpturen. Gefascineerd door machines en natuur, voegt hij steeds een voorwerp toe aan de omgeving waarin hij werkt. “Het is hetzelfde als een lijn op papier, alleen trek ik ze door naar de ruimte. Plastic, takken en onderdelen van oude meubels of auto’s, natuur en machine gaan naadloos in elkaar over”. Het eindresultaat is nooit af, omdat de voorwerpen nog van plaats kunnen veranderen.

In de sculpturen van Sofie Haesaerts (°1972) zie je de wisselwerking tussen object en ruimte. “Door de afstand tussen mijn voorwerpen, kan de toeschouwer ze zowel individueel als in het grote geheel bekijken. Zo nemen vier aaneengesloten transparante ruiten in mijn werk de hele ruimte in beslag. De drie verschillende bollen ernaast lijken door eenzelfde materiaal en kleur bij elkaar te horen, waardoor je ze als geheel ervaart.”

Mens en Object

Ook Polien Boons (°1991) werkt met haar installatie in op de museumruimte. Daarin toont ze de kracht van de natuur en het falen van de mens om de wereld te beheersen. “De zwembadladder die je ziet, staat symbool voor de mens die alles wil overzien. Het gouden veiligheidsdeken is een weergave van de ongrijpbare oceaan die door de reflectie van de zon alles overneemt.” Je kunt er vluchtelingen op zee in zien, of het als een toonbeeld van rijkdom ervaren. De interpretatie is aan de toeschouwer.

Astrid Mingels (°1987) staat in haar werk stil bij de status en betekenis die we aan voorwerpen geven. Maar zijn die steeds hetzelfde doorheen de tijd? “Geïnspireerd door een oud-Egyptisch cosmetica palet zocht ik naar een hedendaagse equivalent. Ik kwam uit bij de tablet en besloot om afgietsels van Apple verpakkingen te maken.” Het lijkt alsof je het object herkent, maar toch blijft het raden naar de functie en herkomst.

Bijzondere tekeningen

De abstracte grafiettekeningen van Denitsa Todorova (°1984) hebben iets mystieks. “Mijn tekeningen over emoties, metafysische ideeën en visuele poëzie lijken heel spontaan, maar in werkelijkheid is er over elke lijn nagedacht.” Door zwart grafiet toe te voegen of uit te vegen en er de vormen uit te halen, speelt ze met de mentale ruimte om ons heen.

Line Boogaerts (°1986) heeft een eigen venster op de wereld. “Met borstels, raamwissers, getinte olie of zeep maak ik raamtekeningen die inspelen op de achterliggende architectuur. Gaten in de beschilderde ramen geven de realiteit weer. Met foto’s illustreer ik daarna de invloed van licht, tijd en eigen aanpassingen."Ruimte speelt ook een rol, doordat performance haar steeds verandert. Voor OPEN M bouwt ze voort op een werk dat gebaseerd is op de opstand van Poolse havenarbeiders in Gdansk.

 

Foto, tekst en kleurherinnering

Fotografe Kristien Daems (°1963) toont hoe het werk van fotograaf en kunstenaar in elkaar overvloeit. “Ik baseer me op Body pressure, de performance van Bruce Nauman uit 1974. Door die performance uit te voeren en te fotograferen ben ik zowel performer als toeschouwer. Op die manier onderzoek ik mijn rol als fotografe.”

Niels Poiz (°1991) bundelt zowel scripts, verhalen als korte tekstfragmenten. Elke tekst is een mentale ruimte die je apart of als geheel kan lezen. De presentatie van de tekst in de ruimte beïnvloedt de interpretatie. “Zo krijgen oneliners een andere vorm en typografie dan een theatertekst. Het maakt niet uit of je de tekst of ruimte eerst ervaart, ze zijn verbonden met elkaar.”

Ane Vester (°1963) is gefascineerd door kleurherinnering. “Voor mijn muurschilderingen, is het belangrijk dat de kleur overeenkomt met de herinnering. Vanuit die herinnering begin ik kleuren te mengen, een intens en belangrijk proces. De betekenis haal ik uit mijn archief. Een bloes, façade of klaslokaal, ze zijn allemaal gebundeld in mijn kunstenaarsboek.”

 

Attitudes to form

Gastcurator Ann Cesteleyn kreeg een boeiende staalkaart van artistiek talent te zien uit Vlaams-Brabant. Opmerkelijk was hoeveel kunstenaars met vorm en ruimte spelen in hun werk. Daar verwijst de titel van deze tentoonstelling Attitudes to Form naar. “Ik benadruk de houding van elke kunstenaar door de werken samen te plaatsen in de museumzalen. Zo komt de ruimtelijkheid volledig tot zijn recht.”

Stem je favoriet naar het FelixArt Museum in Drogenbos

Een professionele jury en een publieksjury kiezen in augustus de twee kunstenaars van OPEN M die een solo in het FeliXart Museum krijgen. Stem tijdens je bezoek of via Facebook op jouw favoriete werk en help een kunstenaar op weg naar zijn eerste solo.

Over OPEN M

M – Museum Leuven en de provincie Vlaams-Brabant organiseren voor de derde keer OPEN M, een tentoonstelling voor  beeldende kunstenaars uit de regio. Onder het motto ‘Jouw werk, ons publiek’ creëert M deze zomer een platform om hun kunstwerken te tonen aan het grote publiek.

PRAKTISCH

Een initiatief van M en de Provincie Vlaams-Brabant

 

Persbericht (pdf)

PDF - 442 Kb

Publicatie OPEN M

PDF - 1.5 Mb

Denise Vandevoort

Voorzitter, M - Museum Leuven

Tom Dehaene

Gedeputeerde cultuur, Provincie Vlaams-Brabant

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Dirk Bollen

Cultuurcommunicatie, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be