Nieuwe versie van 'La Dissection d'un homme armé' te zien in M

In de oudheid werden de lichamen van gehangen moordenaars openbaar ontleed. De dissectie als een postume straf. Op een tentoonstelling over Vesalius in 2014 ontmoeten drie mannen mekaar. Ze blijken elk verantwoordelijk voor de dood van iemand. Dat is 'La Dissection d’un Homme Armé' anno 2014 in M - Museum Leuven. BZB brengt een totaal vernieuwde versie van de tour in 2002, inclusief nieuwe muziek van Gerrit Valckenaers en Koen Van Roy. De voorstelling is enkel te zien in M.

in de oudheid
werden lijken van gehangen moordenaars openbaar ontleed
dissectie een postume straf
boetedoen post mortem
schuldaflossing aan mens en wetenschap
hun broze naaktheid openbaar gemaakt
gelezen en beschreven
hun boze wezen zo vernietigd - en hopelijk voorgoed

maar hier
hier lagen lijken overal - sommigen bewogen nog verhakkeld
hier had men de dood niet afgewacht voor het versnijden

Messcherp fileert La Dissection d’un Homme Armé drie moordverhalen uit de Belgische geschiedenis van de twintigste eeuw: een broedermoord in de loopgraven van 14-18, de aanslag op Julien Lahaut, en het lynchen van de tien Belgische paracommando’s aan de vooravond van de Rwandese genocide in 1994. 2014 blijkt de verjaardag van meer dan één sterven.

Schrijver en regisseur Stijn Devillé licht toe: "In 2002 schreef ik een toneelstuk waarin de aanslag op Julien Lahaut een centrale positie inneemt. La Dissection d’un Homme Armé is voor mij een poging om vat te krijgen op deze tegenstrijdigheden. Wat zijn goed en kwaad? En wat maakt elk menselijk handelen tot moreel handelen? En hoe verschuift onze blik erop? Het is één van de dingen die mij het meest bezighouden. In die zin is La Dissection ook in grote mate de aanzet geweest tot Hitler is dood of tot Leni & Susan."

 

Praktische info

La Dissection d'un Homme Armé is enkel te zien in M van 30 oktober tot 16 november. Meer info en tickets via www.braaklandzhebilding.be

i.s.m KU[N]ST Leuven en M – Museum Leuven

Extra!
Voor drie euro extra op je theaterticket, koop je een toegangskaart voor M, waarmee je van donderdag 30/10 tot en met zaterdag 15/11/2014 de expo Vesalius. Het lichaam in beeld en Markus Schinwald kan bezoeken.

 

 

Contacteer ons
Sanne Hubert Persverantwoordelijke, BRAAKLAND/ZHEBILDING
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Sanne Hubert Persverantwoordelijke, BRAAKLAND/ZHEBILDING
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium