Nieuwe film Ericka Beckman in wereldpremière in M

Nieuwe film Ericka Beckman in wereldpremière in M

09.10.2020 - 18.04.2021

‘Ik wil tonen dat er een alternatief is voor de economische structuur waar we nu in leven.’ Dat zegt Ericka Beckman zelf over haar nieuwe film ‘Reach Capacity’, die in oktober in wereldpremière gaat in M.

De Amerikaanse kunstenaar Ericka Beckman (1951) maakt films – geen videokunst, maar echte films, meestal op pellicule gedraaid. Het zijn heel unieke, experimentele werken met een maatschappijkritische inslag. Hun beeldtaal ontlenen ze aan populaire cultuur, cartoons, musicals en sportprogramma’s op televisie.

Meestal zijn in films verhalen en emoties de motor van de handeling, maar bij Beckman ligt dat anders: zij structureert haar werk aan de hand van spelregels. Hoewel haar acteurs doorgaans niet praten, speelt taal een belangrijke rol - repetitieve gezongen verzen bieden de toeschouwer een inhoudelijk houvast.

Reach Capacity
De kiem van ‘Reach Capacity’ is The Landlord’s Game, een bordspel dat in het begin van de 20ste eeuw bedacht werd door Lizzie Magie. Doel van het spel was te demonstreren hoe verschillende economische systemen werken en wat de gevolgen ervan zijn. Eerst speelde je volgens de kapitalistische regels – die versie kennen we allemaal: het bordspel Monopoly is er rechtstreeks van afgeleid. Zodra één van de spelers een monopolie heeft verworven is het spel voorbij, maar in de versie van Magie werd het bord dan omgedraaid en speelde je verder met nieuwe, socialistische regels. Daardoor raakte het monopolie verbroken en werd de rijkdom eerlijk verdeeld.

‘Reach Capacity’ neemt die structuur over, met een frenetiek eerste deel, waarin projectontwikkelaars het ene torengebouw na het andere laten oprijzen – de torens worden gesymboliseerd door eenvoudige vlakken in neonkleuren. Maar in het tweede deel veranderen de spelregels en daardoor ook de actie. De film wordt poëtischer en Beckman spreekt de kijker rechtstreeks aan via gezongen teksten. ’Reach Capacity’ biedt stof tot nadenken over de waarde van arbeid, en over wat waarde precies is.

You the Better
Tegelijk met ‘Reach Capacity’ toont M ook ‘You the Better’, een film van Beckman uit 1983. Het is een mijlpaal in haar oeuvre: de eerste film waarin maatschappijkritiek de onderstroom vormt. Beckman zelf noemt ‘You the Better’ en ‘Reach Capacity’ bookends – boekensteunen die het tussenliggende werk schragen. De vormelijke overeenkomsten tussen de twee films zijn opvallend: het kleurgebruik, de symbolische gebouwen, de spelstructuur…

In de ruimte waar de twee films worden getoond, komen ook objecten die bijdragen tot de betekenis. Een tweedimensionale projectie wordt zo een driedimensionale ervaring.

Samen met de films wordt de multimediale installatie ‘Nanotech Players’ uit 1989 getoond.

Over Ericka Beckman
Ericka Beckman woont en werkt in New York en Boston. Ze studeerde aan het California Institute of the Arts en behoort tot de zogenaamde Pictures Generation: een groep kunstenaars die actief was in New York en Los Angeles in de jaren 1970 en 1980, en van wie het werk blijk gaf van een hernieuwde interesse in herkenbare beelden, vaak ontleend aan massamedia.

Recent had ze twee solotentoonstellingen: ‘Ericka Beckman: Double Reverse’ in MIT List Visual Arts Center (Cambridge, Massachusetts, 2019) en ‘Ericka Beckman. Game Mechanics’ in Secession (Wenen, 2017). Haar werk maakt deel uit van vele publieke en private collecties, waaronder die van The Met (New York), MoMA (New York) en Centre Pompidou (Parijs). Beckman wordt vertegenwoordigd door Philip Martin Gallery in Los Angeles.

Curator: Valerie Verhack

Ericka Beckmans werk is te bekijken in M van 09.10.2020 tot 07.02.2021

Previews, begeleide bezoeken en interviews met de curator kunnen op afspraak via persm@mleuven.be.

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Kestner Gesellschaft (Hannover), met de steun van Philip Martin Gallery (Los Angeles).

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium