Museum M en easy-m introduceren: de digitale M-klas
Kinderen en tieners ontdekken Museum M met de iPad
Museum M en easy-m hebben samen een digitale klas ingericht. M is hiermee het eerste museum in Vlaanderen dat een digitaal project aanbiedt dat volledig geïntegreerd is in de werking van het museum. Het is de bedoeling kinderen en tieners digitale media op een andere manier te leren kennen. Op school is dat immers niet altijd mogelijk, en een museum is hiervoor de ideale leerplek. Voor M is digitalisering een speerpunt. Het hele project werd uitgewerkt met easy-m, ’s lands grootste Apple Premium Reseller, ook in B2B. Beide partners willen een voortrekkersrol spelen in het toepassen van digitale media voor educatieve doeleinden.
De digitale M-klas
De digitale M-klas is een virtueel klasconcept. Museum M beschikt over een 30-tal iPads, die de bezoekers door het museum leiden. M ontwikkelde een professionele app, een museumspel dat kinderen en tieners tussen 12 en 18 jaar doorheen de tentoonstelling Ravage leidt (kunst en cultuur in tijden van conflict). In de app werd een mascotte verwerkt die ontstond in samenspraak met leerlingen uit het secundair onderwijs, en er werden spelelementen in opgenomen. M beschikt ook over een klaslokaal waar rondleidingen kunnen starten en eindigen, waar groepen met andere woorden kunnen ontvangen en onderwezen worden.
“M zet hiermee als eerste museum in Vlaanderen een digitale klas op die volledig geïntegreerd is in de werking van het museum”, aldus Isabel Lowyck, Afdelingshoofd publiekswerking Museum M. “In het MOMA (New York) is er een gelijkaardige klas. Dit digitaal project draagt bij tot de digitale geletterdheid en mediakennis van bezoekers. Digitalisering is immers een belangrijke maatschappelijke tendens. Nieuwe media en ICT dragen bij tot informeel leren. Mediawijsheid moedigt aan tot interactie en creativiteit. We helpen zo onze jeugd voorbereiden op de toekomstige maatschappij. Verder willen we actief inzetten op digitale technologie om zo bezoekers in contact te brengen met cultuur. Het publiek is aan zet.”
M biedt ook rondleidingen en workshops aan die vertrekken van bestaande applicaties om bijvoorbeeld een stop motion-filmpje of een digitaal fotoalbum te maken. Er staat een iMac in de kinderhoek, waar kinderen vrij kunnen spelen met het Vreemde Vogelspel. M wil samen met sterke partners op termijn ook andere doelgroepen aanspreken met haar digitale projecten, zoals leraren in opleiding, maar ook kwetsbare doelgroepen.
De iPad en leren
“92% van de kinderen in het secundair onderwijs heeft al met een tablet gewerkt”, aldus Sven De Mey, Education Manager bij easy-m. “Maar hoevelen hebben een tablet al voor ‘ernstige toepassingen’ gebruikt, zijn verder gegaan dan spelletjes en sociale media? Wat we bij Museum M doen is aansluiten bij de leefwereld van 12 tot 18-jarigen, en hen een intensere beleving aanbieden met een duurzaam leereffect. Jongeren zijn zelf aan zet: ze leren actief, ontdekken spelenderwijs, en creëren zelf. Dat maakt deze digitale M-klas zo krachtig.”
Volgens de scholen die met iPads werken, bevordert het gebruik van de iPad in de klas het leerproces, de sociale vaardigheden en de creativiteit. Men kan leerlingen gedurende langere tijd aandachtig en gemotiveerd houden. Gedifferentieerd lesgeven wordt makkelijker voor de leerkracht. Van tafels leren tot een museumspel: leerlingen doen het liever, en hebben ook betere punten. Er is dus nog een grote toekomst weggelegd voor de iPad in het onderwijs en in educatieve instellingen. Easy-m zet daar dan ook volop op in. Vandaar het partnerschap Museum M – easy-m voor dit vooruitstrevende project.
“Easy-m is voor ons een belangrijke partner in dit project", aldus nog Lowyck. "Ze gaven ons presentaties over hoe educatief aan de slag te gaan met de iPad, en ze adviseerden bij de ontwikkeling van de app, het museumspel. Ze leidden onze gidsen intensief op in het juiste gebruik van de iPad en het gebruik ervan als tool om te leren, zodat ze vertrouwd waren met het werken met de iPad; anders had dit project niet kunnen slagen."
Educatieve instellingen en digitalisering
Easy-m heeft al een aantal musea en educatieve instellingen als klant ondertussen: Het Zwin, het museum van Louvain-La-Neuve, het Koninklijk Museum van Midden-Afrika, le Musée Royal de Mariemont, het Binche Internationaal Museum van het carnaval en het masker, het Koninklijk Museum van het leger en de Krijgsgeschiedenis, la Maison de la Science, het Erasmushuis, en le Musée Provincial Félicien Rops Namur.
"In Wallonië is er ook al een museum bezig met rondleidingen met de iPad", licht De Mey nog toe. "Easy-m leverde iPads mini aan La Maison de la Science in Luik die tijdens de rondleiding door middel van QR-codes op de muren, naast het kunstwerk, meer informatie verstrekken of filmpjes vertonen over het werk in kwestie. We hebben zelfs een speciale koptelefoon gevonden die geen contact maakt met de oren, zodat deze op een hygiënische manier gebruikt kunnen worden. De andere musea en tentoonstellingen die we als klant hebben gebruiken wel Apple-platformen maar niet geïntegreerd in de tentoonstelling zoals bij M."
CONTACT
Beleid
Denise Vandevoort, schepen van cultuur | denise.vandevoort@leuven.be - 0474 30 82 65
Mohamed Ridouani, schepen van onderwijs | mohamed.ridouani@leuven.be - 016 27 22 09
M - Museum Leuven
Isabel Lowyck, afdelingshoofd publiekswerking | isabel.lowyck@leuven.be – 0499 677 726
Easy-M
Eef Leroy, communicatiebureau Luna | 02 658 02 92