Mary Reid Kelley wint de MacArthur Fellowship 2016

Mary Reid Kelley wint de MacArthur Fellowship 2016

De Amerikaanse kunstenares Mary Reid Kelley (°1979) is volop bezig met de voorbereidingen van haar Belgische solotentoonstelling in M. Afgelopen donderdag kreeg ze het goede nieuws dat ze de MacArthur Fellowship 2016 won. Hiermee wordt niet alleen haar uitzonderlijke creativiteit erkend, maar ook de ontwikkeling van haar carrière aangemoedigd. Vrijdag 30 september opent ze haar solotentoonstelling in M.

MacArthur Fellowship

Het MacArthur Fellowship, ook wel Genius Award genoemd, is een jaarlijkse prijs van de MacArthur Foundation. Ze wordt verleend aan Amerikanen die buitengewoon verdienstelijk en veelbelovend zijn in hun creatieve werkzaamheden. Creativiteit wordt hierbij ruim geïnterpreteerd: het kan gaan van wetenschap tot geschiedenis, poëzie, literatuur, beeldende kunst, muziek… De geldprijs die eraan verbonden is, geeft de fellows de flexibiliteit om hun intellectuele en professionele activiteiten verder te zetten, zonder verdere verplichtingen.  

Curator Valerie Verhack: "Deze prijs is een fantastische erkenning en een belangrijke introductie van Mary Reid Kelley’s werk bij een breed publiek in haar thuisland de Verenigde Staten."

Expressief zwart-wit van Mary Reid Kelley in M

Het videowerk van Mary Reid Kelley en haar partner Patrick Kelley houdt het midden tussen teken- en schilderkunst, stop-motion animatie, performance en poëzie. Haar films gaan terug op specifieke historische gebeurtenissen en culturele fenomenen. Ze vormen de aanleiding om vragen te stellen naar vrouwelijke identiteit, seksualiteit en vergankelijkheid.

Voor haar eerste Belgische solotentoonstelling brengt Kelley The Syphilis of Sisyphus (2011) en de videotrilogie rond de mythe van de minotaurus (Priapus Agonistes (2013), Swinburne’s Pasiphae (2014) en The Thong of Dionysus (2015)), aangevuld met enkele rekwisieten uit de films.  Daarnaast is er een muurschildering te zien alsook foto’s en verschillende werken op papier.

Gelijktijdig met de tentoonstelling in M, loopt een complementaire tentoonstelling in Kunsthalle Bremen waar haar vier vroegste films te zien zijn over de Eerste Wereldoorlog. Mary Reid Kelley’s eerste solotentoonstellingen in Europese musea tonen op die manier voor het eerst een volledig overzicht van haar video oeuvre.

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium