Mary Reid Kelley opent eerste Belgische solotentoonstelling

Een minotaurus of een 19de-eeuwse parisienne. Het zijn maar enkele van de personages in het werk van Mary Reid Kelley (°1979, Greenville South-Carolina).  Voor haar video’s kruipt ze in de huid van deze historische figuren. Met kostuums, maskers en poëtische woordspelingen creëert ze een zwart-wit wereld die sterk aan de graphic novel doet denken. Ze observeert gender, verlangen en ijdelheid en verbindt klassieke tragedies met popcultuur en hedendaagse literatuur. 

Expressief zwart-wit

Het videowerk van Mary Reid Kelley en haar partner Patrick Kelley houdt het midden tussen teken- en schilderkunst, stop-motion animatie, performance en poëzie. Haar films gaan terug op specifieke historische gebeurtenissen en culturele fenomenen. Ze vormen de aanleiding om vragen te stellen naar vrouwelijke identiteit, seksualiteit en vergankelijkheid. Voor haar eerste Belgische solotentoonstelling brengt Kelley The Syphilis of Sisyphus (2011) en de videotrilogie rond de mythe van de minotaurus (Priapus Agonistes (2013), Swinburne’s Pasiphae (2014) en The Thong of Dionysus (2015)), aangevuld met enkele rekwisieten uit de films.  Daarnaast is er een muurschildering te zien alsook foto’s en verschillende werken op papier. 

The Syphilis of Sisyphus, 2011

De video vertelt het verhaal van Sisyphus, een zwangere prostituee in het 19de-eeuwse Frankrijk. Met deze film belicht Mary Reid Kelley de positie van de vrouw in het verleden, een onderwerp dat in de geschiedenis vaak onderbelicht blijft. Met het personage van Sisyphus parodieert Reid Kelley het pessimistische gedachtegoed van de Franse dichter en kunstcriticus Charles Baudelaire (1821-1867) die stierf aan de gevolgen van syfilis. Dit is de vroegste film van Mary Reid Kelley die in deze tentoonstelling te zien is. Hij onderscheidt zich van de recentere filmtrilogie doordat de kunstenaar hier de historische periode waarin het verhaal zich afspeelt, qua decor en kleding zo trouw mogelijk blijft.

Minotaurustrilogie (2013-2015)

Deze filmtrilogie vertelt het verhaal van de tragische familiestamboom van de Minotaurus vanuit drie verschillende
standpunten: respectievelijk familie, seks en liefde. Waar de Minotaurus doorgaans symbool staat voor tragische
brutaliteit en pathos, is deze in Mary Reid Kelley’s versie een vrouwelijk monster op zoek naar familiale aanvaarding. Pasiphaë houdt het midden tussen de actrices annex sekssymbolen Pamela Anderson en Bo Derek, terwijl Theseus in de film de antieke vruchtbaarheidsgod Priapus wordt. De personages van Priapus en de Minotaurus zijn geïnspireerd op het drama in verzen rond de figuur van Sweeney (Sweeney Agonistes uit 1932), geschreven door de Brits-Amerikaanse dichter T.S. Eliot (1888-1965) en op Jorge Luis Borges’ (1899-1986) portret van de Minotaurus in zijn kortverhaal La casa de Asterión uit 1947.

Levensgroot filmdecor 

Speciaal voor deze tentoonstelling in M maakte Mary Reid Kelley een unieke muurschildering: een levensgroot gereproduceerd decor uit de films. Alle graffiti en citaten in deze zaal zijn afkomstig uit de filmtrilogie. De tekeningen en opschriften verwijzen naar de muren van het labyrint van de vrouwelijke Minotaurus, waar de (meestal) verdwaalde bezoekers hun ultieme boodschap achterlieten.

Performance tijdens Playground (17-20 november)

Tijdens kunstenfestival Playground brengen Mary Reid Kelley en Patrick Kelley de performance This is Offal. Hierin onderzoekt een patholoog een vrouwenlichaam van wie de eigen organen voor verwarring zorgen rond haar zelfmoord. Lever, hart en hersenen nemen het woord en ruziën over wat er precies is gebeurd. In This Is Offal stelt Mary Reid Kelley Camus’ filosofie van het absurde als alternatief voor zelfmoord.

Biografie

Mary Reid Kelley (°1979, Verenigde Staten) leeft en werkt in Olivebridge, New York. Recent exposeerde ze in het Hammer Museum Los Angeles (2015), de Neuer Kunstverein Wien in Wenen (2014) en het Boston Institute for Contemporary Art (2013). Eerder dit jaar won ze de MacArthur Prize 2016 en de Baloise Art Prize voor haar laatste film This is Offal. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Fredericks & Freiser Gallery in New York, Pilar Corrias in Londen, Susanne Vielmetter Los Angeles Projects en Arratia Beer in Berlijn. Terzelfdertijd als deze tentoonstelling in M Leuven, is in Kunsthalle Bremen A Marquee Piece of Sod. The WWI films of Mary Reid Kelley te zien (tot 19.02.17). Beide tentoonstellingen zijn complementair en tonen zo voor het eerst het volledige video oeuvre van Mary Reid Kelley in Europa.

Persdossier (PDF)

PDF - 82 Kb

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be