M zet toegankelijkheid in de kijker tijdens het Able festival op 3 december

Een museumbezoek op maat van personen met een beperking

Op 3 december is het de internationale dag voor personen met een beperking. Die dag staat M volledig in het teken van toegankelijkheid, met het Able Festival. Iedereen, en in het bijzonder personen met een beperking, kunnen die dag van een museumbezoek genieten met muziek, rondleidingen en workshops op maat. 

Muziek, workshops en rondleidingen op maat

Een hele namiddag lang kan iedereen aanschuiven voor activiteiten op maat. Zo zijn er museumrondleidingen voor blinden, slechtzienden, doven of slechthorenden. Daarnaast kunnen personen met een verstandelijke beperking aansluiten bij een zintuigelijke rondleiding. Voor wie liever zelf aan de slag gaat, zijn er creatieve workshops of je kan luisteren naar live pianomuziek. “We creëerden een aangepast aanbod waarbij we onder meer werken met geuren, audiodescripties en rondleidingen in tekst of met een doventolk” laat Isabel Lowyck, Afdelingshoofd Publiekswerking, weten. “Deze aanpassingen vormen niet alleen een meerwaarde voor mensen met een beperking. Ook de doorsnee bezoeker heeft er heel wat aan. Zo kan je bijvoorbeeld ervaren hoe iemand met een visuele beperking een museumbezoek ervaart.”

Streven naar een toegankelijk Leuven

Vorig jaar werd M door Able - Onbeperkt  Le(u)ven, het toegankelijkheidsmerk van de stad, benoemd tot de eerste Able-ambassadeur. Dat is een hele eer, want M wilt er zijn voor iedereen. Bovendien vervult het museum zo een voortrekkersrol in het streven naar een toegankelijke stad. Het belang daarvan benadrukt ook Dorien Meulenijzer, beleidsadviseur toegankelijkheid van de stad Leuven en mede-initiatiefnemer van het project: “Able wil de stad toegankelijker maken op een duurzame manier. Een eenmalig project volstaat niet om dat doel te bereiken. Er moet iets in beweging worden gezet in de hele sector en in de stad. Als Able-ambassadeur kan M een voorbeeld zijn voor andere musea.”
Die uitdaging gaat M met veel plezier aan. Het museum benadert zijn publiek al op een inclusieve manier. Zo is het gebouw vlot toegankelijk en is er al enkele jaren een aanbod op maat van personen met een beperking. Als Able-ambassadeur zal M hier nog verder de focus op leggen. Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter M-Museum Leuven: “Als museum ben je niet alleen ván maar ook vóór de gemeenschap. Vanuit dat perspectief is het een must dat je als museum toegankelijk en inclusief bent. Het Able Festival is daarom veel meer dan een dag vol leuke activiteiten. Die dag mag je ook mee nadenken over de inclusieve aanpak van M. Elke bezoeker kan zijn/haar ervaringen en aanbevelingen achterlaten aan een infostand. Die waardevolle informatie vormt later de basis voor het Able-manifest. Hiermee engageert M zich om vandaag en morgen verder te werken aan inclusie.”

Praktische informatie

Able Festival is een samenwerking van M en de Afdeling diversiteit en gelijke kansen stad Leuven.

Het vindt plaats in M-Museum Leuven op zondag 3 december van 14u tot 17u. Alle activiteiten zijn gratis, inschrijven is verplicht.

Meer info, programma en inschrijven: www.mleuven.be/able

Foto (c) Jimmy Kets
Foto (c) Jimmy Kets
Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Isabel Lowyck Afdelingshoofd publiekswerking, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Isabel Lowyck Afdelingshoofd publiekswerking, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium