M toont zijn veelzijdige collectie in drie nieuwe presentaties

M toont zijn veelzijdige collectie in drie nieuwe presentaties

Vanaf 10.07.20

Na de succesvolle heropening opent M Leuven op vrijdag 10 juli maar liefst drie nieuwe tentoonstellingen. Het museum toont hierbij zijn collectie van een hele andere kant. Bovendien opent die dag ook – opnieuw – ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. De tentoonstelling opende de deuren op 7 maart en sloot tijdelijk omwille van coronamaatregelen. De blikvanger  ‘Het Laatste Avondmaal’ van Vlaamse Meester Dieric Bouts en andere topstukken kunnen eindelijk terug bezocht worden door het publiek. Een tijdslot reserveren voor M of voor de digitale beleving in de Sint-Pieterskerk  kan vanaf vandaag 25 juni.

“Een groot deel van de zalen van M zal er vanaf 10 juli weer helemaal anders uitzien. M toont vanaf dan namelijk een andere selectie uit zijn diverse collectie in drie thematische presentaties. Daarin gaan oude en hedendaagse kunst met elkaar in dialoog, en worden oude tradities weer tot leven gewekt en geconfronteerd met het heden”, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van M.

‘Neem je tijd’: M daagt je uit om écht naar kunst te kijken

In een tijd waarin we gemiddeld 23,68 seconden voor een kunstwerk staan – inclusief het nemen van een selfie-, wil M een plaats zijn waar de bezoeker uitgedaagd wordt om tijd te nemen, stil te staan en écht naar kunst te kijken. Vandaar de titel van de nieuwe collectiepresentatie: Neem je Tijd. De tentoonstelling roept vragen op over de rol van tijd in kunst, gaande van seizoenen tot de parallellen tussen oude en hedendaagse kunst.  Een eeuwenoude kalenderwijzerplaat hangt bijvoorbeeld naast een abstract werk van Ann Veronica Janssens.

‘Bewogen’: Kunst om letterlijk en figuurlijk te bewegen

In de collectiepresentatie Bewogen maken bezoekers opnieuw kennis met vergeten gebruiken aan de hand van bijzondere religieuze objecten, bedoeld om – letterlijk en figuurlijk – te bewegen. De bezoeker ziet er de uitgebreide garderobe en zilveren accessoires van een beeld dat werd rondgedragen in processies, maar ook een huisaltaar, kostbare reliekhouders en bijzondere cultusvoorwerpen. Oude rituelen worden opnieuw tot leven gebracht via persoonlijke getuigenissen en historisch beeldmateriaal. Tegelijk worden die historische tradities geconfronteerd met hedendaagse vormen van aanbidding en verering. Er zijn wel wat gelijkenissen tussen een popconcert en een huisaltaar. De link met Leuven is nooit ver weg: de meerderheid van de getoonde objecten is afkomstig uit belangrijke Leuvense kerken en historische sites.

‘De Zeven Sacramenten’: focuskamer rond een meesterwerk

Het centrale werk in de focuskamer De Zeven Sacramenten is het Vlaamse topstuk ‘Triptiek met de Zeven Sacramenten’ van de Vlaamse Meester Rogier van der Weyden (1399/1400–1464). Dit meesterwerk uit de middeleeuwse schilderkunst is sinds 2009 te gast in M als bruikleen van KMSKA. Het werk wordt in deze focuskamer vergezeld door een aantal zeldzame kunstobjecten van de vijftiende tot de achttiende eeuw, die allemaal in functie stonden van de rituelen en gebruiken rond de zeven sacramenten. Het gaat om enkele absolute topstukken van laatmiddeleeuwse edelsmeedkunst afkomstig uit belangrijke historische religieuze sites in Leuven.

‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’

De gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Leuven is de setting van een nieuwe permanente presentatie van Vlaamse topstukken, gecureerd door M Leuven. De blikvangers zijn de twee belangrijkste werken van de Vlaamse Meester Dieric Bouts: ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’. Een digitale beleving dompelt bezoekers onder in de verhalen van de werken. Kort na de initiële opening op 7 maart moest de kerk haar deuren weer sluiten door de coronamaatregelen. Vanaf 10 juli krijgen bezoekers opnieuw de kans om de kunstschatten en verhalen van de kerk te leren kennen.

Alle info over de digitale beleving en het gezinsparcours in de Sint-Pieterskerk vind je op diericbouts.be.

Contacteer ons
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers
Denise Vandevoort Voorzitter M Leuven, Schepen van Toerisme en Cultuur
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers
Denise Vandevoort Voorzitter M Leuven, Schepen van Toerisme en Cultuur
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium