M toont de eerste videoprojecties van David Claerbout

David Claerbout (1969, Kortrijk) raakt aan vragen over de authenticiteit van beelden en het verwerken van de stroom van beelden die dagelijks op ons afkomt. Hij ziet ze als een ongefilterde berg aan herinneringen. In M zie je zijn eerste videoprojecties, Boom en Kindergarten Antonio Sant’Elia, en een selectie van vijf tekeningen uit de CERA-collectie. De tentoonstelling loopt van 12 februari tot 24 mei 2015.

De natuur is protaganist in de eerste videoprojecties van David Claerbout (1969, Kortrijk). De wind waait door de bomen, de zon werpt schaduwen. In zijn vroege werken zijn er geen uitgewerkte scenario’s of plots aanwezig. De tijd is het voornaamste thema. Hij onderzoekt de beweging van natuurelementen - zon en wind - in een stilstaand beeld. Bij Kindergarten vertrekt hij van een archieffoto in de film Boom van een realtime opname.

 

Boom (1996)

Videoprojectie, kleur, geen geluid, 18 min. 44 sec. in loop

Boom is het eerste videowerk van Claerbout. Je ziet een grote boom in een groen veld, gefilmd op een zomerdag. De wind beweegt de bladeren, wolken drijven voorbij, het daglicht krijgt een andere intensiteit. Als je wat aandachtiger kijkt, dan krijg je de indruk dat de boom een soort theatrale dans opvoert. Tegelijk heeft dit werk iets meditatiefs, je komt tot rust in dit vredige landschap, dat cyclisch lijkt te veranderen. In 1997 won Claerbout met Boom de Prijs Jonge Belgische schilderkunst, een tweejaarlijkse prijs voor jonge Belgische kunstenaars.

 

 

Kindergarten Antonio Sant’Elia, 1932 (1998)

Videoprojectie, zwart-wit, geen geluid, 10 min. in loop

Claerbout reanimeert archieffoto’s door een detail digitaal te activeren. Zo wekt hij stilstaande beelden en herinneringen tot leven. Voor dit werk vertrok hij van een zwart-wit foto uit 1932 van de opening van de Antonio Sant’Elia kleuterschool in Como, Italië. Je ziet een groep kinderen in witte schort op een zonnige speelplaats tussen prille boompjes. Het licht is kil en het lijkt alsof de zon laag staat, waardoor de schaduwen langgerekt zijn zoals vroeg in het voorjaar. De strenge compositie van de foto  benadrukt de bouwstijl van de architect van de kleuterschool, de Italiaan Giuseppe Terragni (1904-1943). Claerbout kiest een visueel krachtig beeld dat op het eerste gezicht de directheid van een schilderij of foto bevat.

 

Biografie

David Claerbout (1969, Kortrijk) studeerde aan de Sint-Lucas hogeschool in Gent, het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij woont en werkt in Antwerpen en Berlijn. Recente solotentoonstellingen: FRAC Auvergne (2015), Secession in Wenen (2012), Wiels in Brussel (2011), SFMoma in San Francisco (2011), De Pont in Tilburg (2009) en Centre Georges Pompidou in Parijs (2007). Hij wordt vertegenwoordigd door Galerie Micheline Szwajcer in Brussel.

 

Cera

Alle getoonde werken in deze tentoonstelling maken deel uit van de Cera-collectie die M sinds 2012 beheert. M presenteert jaarlijks een selectie uit deze collectie Belgische hedendaagse kunst.

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be