M presenteert vijfde editie van OPEN M

M presenteert vijfde editie van OPEN M

Met perspreview op woensdag 22 mei

Op 24 mei opent in M – Museum Leuven de tentoonstelling OPEN M. Het museum geeft met het project beeldende kunstenaars uit Vlaams-Brabant de kans om hun werk te tonen in een van zijn museumzalen. De jury van bekende Leuvenaars selecteerde voor deze editie maar liefst 21 verschillende kunstenaars. De werken die te zien zullen zijn, variëren dan ook van schilderijen, foto’s, tekeningen en sculpturen tot etsen, zeefdrukken en animatiefilm.

Feesteditie
M bestaat in 2019 tien jaar en OPEN M is aan zijn vijfde editie toe. Voor die gelegenheid stelde M een jury samen van vijf bekende Vlamingen die een sterke band met Leuven hebben. Imke Courtois, Phara de Aguirre, Milow, Arnout Hauben en Els Dottermans selecteerden hun favoriete werken uit de 323 (!) ingezonden dossiers. “Het resultaat is een erg diverse groepstentoonstelling. Die diversiteit is trouwens niet enkel te zien in de werken die getoond worden. Jong en oud komen samen in deze expo: de jongste deelnemer is 18 jaar, de oudste 72. De tentoonstelling toont een doorsnede van wat er leeft bij zowel professionele als niet-professionele kunstenaars uit de regio”, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van M.

Geselecteerde kunstenaars
David Luc Dodukalo, Jean-Pierre Decort, Dilum Coppens, Danièle Villers, Radegonda Bröde, Lisa Foster, Bisser, Kathleen Joos, Silke Reyntjens, Bart Vankrunkelsven, Saskia Steeno, Gabriela Usala, Kim Wey, Lies Caeyers, Valerie Delahaye, Dirk Eelen, Peng Nghia, Jan Vandeplancke, Selien Vermeulen, Obed Vleugels, Jan Wuyts

Op maat van M
De expo wordt een project op maat van M. Zo zal beeldend kunstenaar Bisser een muurschildering maken in de exporuimte zelf. Ook Lies Caeyers maakt een bewerking van haar bestaand werk Kabinet – stucwerk, aangepast aan de muren van M.

Over OPEN M
OPEN M geeft beeldende kunstenaars uit Vlaams-Brabant de kans om hun werk te tonen in M. Na een open oproep kunnen kunstenaars een dossier insturen waarin ze een beeld geven van hun praktijk. Een jury maakt dan een selectie van werken die samen gepresenteerd worden in een groepstentoonstelling. Alle disciplines binnen de beeldende kunsten komen in aanmerking: van schilderkunst tot performance, van video tot grafiek. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling stemmen op hun favoriet. De publieksfavoriet krijgt in het najaar van 2019 een residentie in het M-atelier in Cas-co, gekoppeld aan een eigen toonmoment.


Praktisch

Perspreview: woensdag 22 mei | 11:00

Gelieve je aanwezigheid op de persconferentie te bevestigen via philippe.mertens@mleuven.be.

De kunstenaars die hun werk tonen tijdens OPEN M zullen tijdens de perspreview aanwezig zijn en zijn beschikbaar voor interviews. Er is ook een publicatie beschikbaar waarin alle kunstenaars aan bod komen.

Vernissage: donderdag 23 mei | 20:00
De expo OPEN M loopt van 24 mei t.e.m. 22 september 2019 in M – Museum Leuven

Op hetzelfde moment openen ook de expo Aleksandra Chaushova. Burotica en de nieuwe collectiepresentatie De Taal van het Lichaam. Geïnteresseerden kunnen tijdens de perspreview op 22 mei ook die presentaties bekijken. Interviews met curatoren en kunstenaar Aleksandra Chaushova kunnen op afspraak via philippe.mertens@mleuven.be.

Meer info

www.mleuven.be/openm

Denise Vandevoort, Voorzitter M – Museum Leuven
E denise.vandevoort@leuven.be | T 016 27 41 30 | M 0474 30 82 65

Philippe Mertens, Communicatie en Pers M – Museum Leuven
E philippe.mertens@mleuven.be | T 016 27 29 38 | M 0476 50 72 61


Werken uit de expo

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium