M presenteert Alicja Kwade
Curator: Eva Wittocx

10 oktober 2025 – 22 februari 2026
M Leuven kondigt met trots de eerste Belgische solotentoonstelling aan van de internationaal gerenommeerde Pools-Duitse kunstenaar Alicja Kwade. Vanaf 10 oktober 2025 neemt haar monumentale en poëtische werk zeven zalen van het huis in. Deze tentoonstelling vormt het hoogtepunt van het najaarsprogramma van M en kadert binnen de viering van 600 jaar KU Leuven.
Kwade maakt installaties die verwondering en reflectie oproepen. Haar sculpturen en ruimtelijke ingrepen vervagen de grenzen tussen kunst en wetenschap, tussen ratio en intuïtie. Met spiegelingen, herhalingen en een combinatie van natuurlijke materialen en alledaagse objecten daagt ze de toeschouwer uit na te denken over hoe we de wereld waarnemen, begrijpen en structureren. Haar werk stelt fundamentele vragen: Wat is werkelijkheid? Wat is tijd? Wat betekent het om te weten?
De tentoonstelling in M toont zowel een selectief overzicht van haar recente oeuvre als nieuwe installaties, speciaal ontworpen voor M, waarvoor ze samenwerkte met wetenschappers van de KU Leuven.
'De tentoonstelling maakt deel uit van de viering van 600 jaar KU Leuven en sluit aan bij het reflectieve karakter van dit jubileum: hoe verhouden wetenschap, tijd en menselijk inzicht zich tot elkaar? Kwade’s werk biedt hierop een poëtisch én kritisch antwoord.' - Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M Leuven
Een kunstenaar van wereldformaat
Alicja Kwade (°1979, Katowice, Polen) woont en werkt in Berlijn. Ze verwierf internationale bekendheid toen ze in 2017 deelnam aan de 57e Biënnale van Venetië met twee werken: ‘WeltenLinie’ (2017), een labyrintische installatie van staal, spiegels, steen, brons, aluminium en hout maakte indruk op het einde van het Arsenale. Een ander werk ‘Pars pro Toto’ (2017) bestond uit dertien grote sferische bollen uit steen, afkomstig uit verschillende werelddelen en was te zien buiten, aan de kade van het Arsenale. Een poëtische reflectie op materie, zwaartekracht en perspectief.
In 2019 kreeg Kwade de prestigieuze opdracht voor de Roof Garden Commission van het Metropolitan Museum of Art in New York. Ze realiseerde er ‘ParaPivot’, een installatie met stalen structuren waarin massieve stenen in delicate balans lijken te zweven, een werk dat doet nadenken over onze plaats in het universum.
Recenter was ze te zien in Museum Voorlinden (Nederland) met de solotentoonstelling ‘Die Notwendigkeit der Dingen’.
Nieuwe creaties op maat van M Leuven
Voor de expo in M ontwikkelt Kwade nieuw werk, waarvoor ze samenwerkt met wetenschappers van de KU Leuven. Zo zal een van de zalen integraal in lapis lazuli-blauw geschilderd worden. In het midden komt een enorme lapis lazulisteen van bijna twee ton. Voor de petit histoire: het kostbare lapis lazuli wordt al eeuwenlang gebruikt om verf te kleuren. Eertijds had het Vaticaan er een patent op en besliste de paus wie de kleur mocht gebruiken, vandaar ook de naam ‘pauselijk blauw’.
In de tentoonstelling komt ook een adaptatie van haar bekende en immersieve installatie ‘WeltenLinie’ die ze voor het eerst presenteerde op de Biënnale van Venetië in 2017.
'We zijn verheugd dat M de eerste solotentoonstelling van Alicja Kwade in België mag presenteren. Haar werk slaagt erin om filosofische vragen over tijd, realiteit en perceptie op een uiterst visuele en tastbare manier te vertalen.' - Eva Wittocx, curator
Een voorproefje in de publieke ruimte
Nog vóór de opening van de expo in M in oktober, kan je vanaf 17 mei werk van Kwade ontdekken: een nieuwe sculptuur in het Stadspark van Leuven. Dit kadert binnen ‘And So, Change Comes in Waves’, een kunstroute waarin zestien nationale en internationale kunstenaars werk in de publieke ruimte maken.
Kwade's bijdrage bestaat uit een monumentale sculptuur: een kring van stoelen ondersteunt een rotsblok. De stoelen zijn kopieën van stoelen die Kwade verzamelde uit verschillende faculteiten en gebouwen van KU Leuven. De stoelen, afkomstig uit aula’s, professorenkamers en zelfs het historische salon van de rector, vertegenwoordigen alle geledingen van de universitaire gemeenschap.

In dit werk maakt ze het gewicht van het niet-weten tastbaar door ontbrekende wetenschappelijke kennis te verbeelden als een rotsblok. De wetenschap wordt immers geconfronteerd met steeds grotere globale uitdagingen waarvoor (nog) geen antwoorden bestaan. Tegelijk is het niet-weten de drijvende kracht achter wetenschappelijk onderzoek en de grootste bron van verwondering.
Kwade benadrukt hiermee dat het niet-weten gedragen wordt door een diverse groep mensen; van wetenschappers tot management en administratie, van studenten tot ondersteunend personeel. Enkel dankzij hun collectieve inspanningen kan de universiteit onderzoek doen en kennis uitbreiden en delen. Wetenschap is bovenal mensenwerk: een voortdurende zoektocht, met vallen en opstaan.
Bio
Alicja Kwade werd geboren in Katowice, Polen, als dochter van een cultuurwetenschapper. Op achtjarige leeftijd vluchtte het gezin naar West-Duitsland. In 2005 behaalde ze haar diploma beeldhouwkunst aan de Universität der Künste in Berlijn. Haar werk werd getoond in o.a. het Louisiana Museum (Denemarken), Whitechapel Gallery (Londen), MIT List Visual Arts Center (VS), Hamburger Bahnhof (Berlijn), het Espoo Museum of Modern Art (Finland), Lehmbruck Museum (Duisburg), de Langen Foundation (Neuss) en Haus Konstruktiv (Zürich).
Werk van Kwade is opgenomen in prominente openbare collecties, zoals het Centre Pompidou (Parijs), het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (Washington), LACMA (Los Angeles), Mudam (Luxemburg) en het mumok (Wenen).
PRAKTISCHE INFO
Alicja Kwade
10 oktober 2025 – 22 februari 2026
Perscontact
- Nica Broucke – nica.broucke@mleuven.be
- Ellen Verhelle – ellen.verhelle@mleuven.be
Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een begeleidende publicatie.
Tegelijkertijd met de tentoonstelling van Kwade, presenteert M ’Kennis in Zicht’, een tentoonstelling met topstukken uit de studiecollecties van de KU Leuven.