M opent retrospectieve van Guy de Cointet

Trotseer de wildernis van de taal

Op 17 september start een najaar vol hedendaagse kunst met de tentoonstelling Guy de Cointet (1934, Parijs - 1983, Los Angeles). M - Museum Leuven brengt voor het eerst in België een overzicht van zijn beeldend werk, van 1965 tot 1982. Een selectie van tekeningen, sculpturen, schetsboeken, decorstukken en documentair materiaal maken deel uit van de tentoonstelling. De overzichtstentoonstelling loopt tot 10 januari 2016.

Guy de Cointet

"Hij is een zachtaardige Fransman, die de uiterste wildernis van de taal trotseert, door theater, opera, boeken en tekeningen te creëren die een lettersoep maken van onze meest geliefde linguïstische verpakking."

Fransman Guy de Cointet emigreerde naar de Verenigde Staten in 1965. Daar maakte hij kennis met de pop art van Andy Warhol en de minimal art, invloeden die zichtbaar zijn in zijn werk. Eind van de jaren 1960 verhuist hij naar Los Angeles en wordt assistent van de kunstenaar Larry Bell. In zijn werk onderzoekt hij de manieren waarop taal gebruikt wordt in advertenties, conversaties, literatuur, soaps of radio. Zo kan je zijn werk lezen als een soort code waaruit eindeloze variaties voortvloeien. Hij herleidt taal tot visuele puzzels en codes, waarbij het ontcijferen zelf belangrijker is dan het vinden van de sleutel. Zo confronteert hij je met de onmogelijkheid om iets eenduidig te interpreteren.

De Cointets steen van Rosetta

ACRCIT is één van de Cointets vroegste werken. Deze krant werd destijds in grote oplage gedrukt en via krantenverdelers in de straten van Los Angeles gratis uitgedeeld. De Cointet zag het als zijn 'Steen van Rosetta'. Het is een overzicht van systemen, zoals  kruiswoordpuzzels, spiegelschrift, cijferreeksen, morsecode, brailleschrift of decoratieve motieven, waarop zijn tekeningen en boeken gebaseerd zijn. Voor deze retrospectieve brengt M de krant opnieuw uit en kan je die gratis meenemen.

Visuele puzzels en codes

Van 1970 tot 1983 maakte Guy de Cointet meer dan 200 tekeningen. In zijn vroegste tekeningen speelt hij met Arabische cijfers, Romeinse letters en spiegelschrift. Zo zie je in M een grote tekening uit 1971. Dit werk in spiegelschrift lijkt een gekopieerde pagina van een krant. Wat je leest zijn flarden uit een gezondheidsgids, een avonturenroman en een wetenschappelijke tekst. Deze verzameling van bronnen uit de populaire cultuur, literatuur en het alledaagse leven is een rode draad doorheen zijn oeuvre. Naast het spiegelschrift, zijn er verschillende tekeningen met opvallende sommen, aftrekkingen of vermenigvuldigingen. Wat op het eerste zicht ingewikkelde rekenformules lijken, zijn visueel verrassende uitkomsten. In een vroege tekening krijg je zijn versie van de handtekening van Mohammed te zien. Twee in elkaar geschoven, gespiegelde manen lijken een schrijfoefening op papier. In spiegelschrift lees je: "Ik durf te zeggen, dat Mohammed zijn handtekening van twee ruggelings geplaatste maansikkels met de punt van zijn kromzwaard in één toets tekende".

Vanaf de jaren zeventig geeft de kunstenaar sprekende titels aan zijn tekeningen. Het zijn citaten van schrijvers zoals Edgar Allen Poe of Jorge Luis Borges, verwijzingen naar exotische plaatsen, .... De titels zijn sleutels om het werk te ontrafelen, maar geven nooit de oplossing prijs. Een voorbeeld hiervan is de tekening In Tacuar everyone knew him as an English man from Oaxaca (1971-1976) waarin hij het klassieke alfabet in streepjes uiteentrekt. De tekeningen van 1978 tot 1982 verwijzen niet langer naar een herkenbare taal, maar zijn een grafisch spel. Vanaf 1982 is er geen onderliggend raster of code meer te bespeuren.

Performances

Guy de Cointet maakt vanaf de jaren zeventig 23 performances, waaruit zijn voorliefde voor soaps en televisie blijkt. Zijn sets, zoals Ethiopia (1978), bestaan uit minimale, kleurrijke objecten. Een kegel, een bol of een huis zijn actieve personages met gevoelens en gedachten. Stijlvolle acteurs met Hollywood-allures reciteren zijn scripts met een elegante overdrijving. Zo zie je in Tell Me (1979), een decor van 65 gekleurde objecten, drie vrouwen wachten op een vierde persoon. Wat je hoort zijn absurde dialogen, samenraapsels van uitdrukkingen, reclameslogans, gesprekken vanop straat, ... Deze gebroken taal laat hem toe om te spelen met de klank en het ritme van taal.

Praktische informatie

Guy de Cointet in M-Museum Leuven van 17.09.2015 >< 10.01.2016

M-Museum Leuven brengt in november tijdens het Playground festival twee live performances van Guy de Cointet uit de jaren 70.

Curator: Eva Wittocx

I.s.m. Estate of Guy de Cointet / Air de Paris.  

De tentoonstelling maakt deel uit van het programma Alfred Jarry Archipelago, in samenwerking met La Ferme du Buisson (Noisiel), Le Quartier (Quimper) en Museo Marino Marini (Florence). 

 

 

 

 

DEF_GDC_15.pdf

PDF - 454 Kb

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be