M opent nieuwe tentoonstelling ‘Rodin, Meunier & Minne’

M opent nieuwe tentoonstelling ‘Rodin, Meunier & Minne’

Vanaf 18 mei is in M de nieuwe tentoonstelling ‘Rodin, Meunier & Minne’ te zien. De expo toont hoe de drie beeldhouwers zich elk op hun eigen manier lieten inspireren door de middeleeuwen en zo de basis legden voor de moderne beeldhouwkunst. Onder andere ‘De Denker’ van Rodin komt daarvoor naar Leuven.

Het einde van de 19de eeuw markeert het begin van een revolutie die zal leiden tot de moderne beeldhouwkunst. Kunstenaars zetten zich meer en meer af tegen de klassieke academische beeldhouwkunst en ontwikkelen een hoogstpersoonlijke vormentaal. Een van de inspiratiebronnen voor deze vernieuwing is de kunst uit de middeleeuwen.

Beeldhouwers van de toekomst, geïnspireerd door het verleden
Auguste Rodin (1840 – 1917), Constantin Meunier (1831 – 1905) en George Minne (1866 – 1941) zijn als radicale vernieuwers de voortrekkers van die revolutie binnen de beeldhouwkunst. Elk op hun hoogstpersoonlijke manier putten ze inspiratie uit de artistieke erfenis van de middeleeuwen en integreerden ze elementen ervan in hun eigen nieuwe vormentaal. Zo zien we bij Meunier vooral de religieuze iconografie van de middeleeuwen terugkomen. Ook Minne vond inspiratie in het middeleeuwse geloof, maar vertaalde die naar werken waarin mystieke emotie centraal staat. Van Rodin weten we dat hij in de middeleeuwse kunst een vrijheid van expressie ontdekte die hij nergens anders terugvond.

Essaytentoonstelling
Deze tentoonstelling is opgevat als een essay. Werken van Rodin, Meunier en Minne worden geconfronteerd met beelden uit de middeleeuwen, om zo de opmerkelijke en soms onverwachte parallellen tussen beide tradities aan te tonen. Daarnaast zijn in de zalen citaten te lezen van kunstcritici en de kunstenaars zelf, die de these van deze expo kracht bijzetten. Ze zijn niet zozeer bedoeld als extra bemiddelingstool, maar vormen een essentieel onderdeel van de presentatie. Je vindt ze in het bijgevoegde persdossier.

Middeleeuwse thema’s
De invloed van de middeleeuwen beperkt zich trouwens niet tot vormelijke elementen. Ook middeleeuwse thema’s als rouw, verlies en afscheid komen terug in het werk van de drie beeldhouwers. Een greep uit de titels van de getoonde werken getuigt daarvan: ‘‘Smart’ van Constantin Meunier ‘Treurende moeder met twee kinderen’ van George Minne of de ‘Martelaar’ van Auguste Rodin. Hieruit volgde de keuze om samen te werken met een aantal Leuvense dichters. Zij schreven speciaal voor deze tentoonstelling gedichten geïnspireerd op de getoonde werken. Ze zijn te beluisteren op de audiogids en opgenomen in het persdossier als bijlage.

Curatoren: Peter Carpreau (M Leuven) & Marthje Sagewitz

De expo 'Rodin, Meunier & Minne' loopt in M van 18.05.2020 t.e.m. 30.08.2020.

De ticketverkoop start op vrijdag 15 mei via mleuven.be.

Previews, begeleide bezoeken en interviews met de curatoren kunnen op afspraak via philippe.mertens@mleuven.be.

Persdossier Rodin, Meunier & Minne Persdossier Rodin, Meunier & Minne.pdf - 600 KB

 

 

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium