M – Museum Leuven presenteert Ravage | Persconferentie 18.03.14 | 11:00

Kunst en cultuur in tijden van conflict

Van 20 maart 2014 tot 1 september 2014 loopt in M – Museum Leuven een tentoonstelling over de vernietiging van kunst en cultuur in tijden van conflict. Elke dag opnieuw blijkt hoe kwetsbaar cultuur is tijdens conflicten. Dit actuele thema heeft een lange geschiedenis. We tonen hoe kunstenaars door de tijden heen geïnspireerd zijn door dit thema. Misdaden tegen de cultuur worden al eeuwen door hen verbeeld. In de kunstgeschiedenis vind je voorbeelden terug van klassieke en populaire kunst, zowel in realistische als symbolische weergaven. Daarom worden de reflecties en interventies van hedendaagse kunstenaars naast kunstwerken uit het verleden geplaatst. De werken van oude meesters en hedendaagse kunstenaars gaan in de museumzalen van M met elkaar in dialoog.

U bent uitgenodigd op de persconferentie op 18.03.14 | 11:00

Leuven brandt: de aanleiding en het vertrekpunt van de tentoonstelling

In augustus 1914 is Leuven door de Duitse troepen ingenomen. Als vergelding voor het vermeende optreden van sluipschutters, trof de bezetter strenge represailles. Burgers werden samengedreven, neergeschoten of naar Duitsland getransporteerd. De Sint-Pieterskerk, de Universiteitshal met de beroemde universiteitsbibliotheek, enkele oude colleges en openbare gebouwen gingen – met hun inhoud – in vlammen op. De brand van de Leuvense bibliotheek veroorzaakte een golf van ongeloof en verontwaardiging over de hele wereld en bewees dat oorlogsterreur zich niet alleen tegen burgers en soldaten richt, maar ook tegen cultuur. Het is één van de bekendste voorbeelden waarbij cultureel erfgoed vernield is, maar slechts een echo van een veel ruimere geschiedenis. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, precies honderd jaar geleden.

Van alle tijden

Lang voor en ook na de Eerste Wereldoorlog zijn kunstenaars geïnspireerd door de vernietiging van cultuur. Thema’s zoals verwoestingen van steden, vernielingen van monumenten, beeldenstormen, kunstroof en propaganda komen al eeuwen voor in kunstwerken. In de tentoonstelling ontdek je voorbeelden van kunstenaars uit de 15de tot en met de 21ste eeuw. Hierdoor ontstaat een interessante dynamiek tussen vroeger en nu in een grote diversiteit aan media. Ravage toont schilderkunst, wandtapijtkunst, fotografie, video, grafiek en monumentale installaties op maat van de museumzalen in M.
 

Hedendaagse kunst in dialoog met oude meesters

Het werk van oude meesters als Henri met de Bles, Michael Sweerts, Pietro da Cortona en William Turner, wordt naast modernisten als Floris Jespers en hedendaagse producties geplaatst. Zo is er Mona Hatoums installatie Bunker (2011), een groep stalen constructies die lijken op beschadigde en verbrande modernistische gebouwen, met referenties aan het naoorlogse Beirut. Tevens is bestaand werk te zien van Adel Abdessemed, Lamia Joreige, Cai Guo-Qiang, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Lida Abdul en Michael Rakowitz, naast nieuwe creaties van Sven Augustijnen en Fernando Bryce.

M toont ook vele bruiklenen uit internationale collecties (o.a. National Gallery London, Rijksmuseum, Carnavalet, Imperial War Museum). Verschillende werken komen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst terug naar België, zoals het tapijt van Floris Jespers

Curatoren:

Eline Van Assche, M – Museum Leuven

Ronald Van de Sompel, M – Museum Leuven

Voorzitter wetenschappelijk comité: 

Jo Tollebeek, Prof. KU Leuven

COPYRIGHT_Persfoto_s_Ravage.docx

DOCX - 28 Kb

Digitaal persdossier

PDF - 22 Mb

Veerle Ausloos

M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be