M-Museum Leuven komt naar Pukkelpop

M-Museum Leuven komt naar Pukkelpop

Pukkelpop heeft samen met zeven musea, waaronder M-Museum Leuven, en het Nederlandse ARTtube de krachten gebundeld in het kunstproject #PKP18ART. Gedurende het festival, dat loopt van woensdag tot en met zaterdag, kunnen bezoekers op verschillende locaties verspreid over het festivalterrein kennismaken met jonge kunstenaars, performers en vormgevers.

Naast M-Museum Leuven nemen ook de Brakke Grond, FOMU, KMSKA, M HKA, MoMu, SMAK en het Nederlandse museumplatform ARTtube deel aan #PKP18ART. De zogenaamde Think Tank by ARTtube zal het hart van het project vormen. In deze tent, recht tegenover het hoofdpodium, kunnen festivalbezoekers elke dag terecht voor voorstellingen, workshops en veel meer. Zo kan je er onder andere genieten van kunstzinnige mindfullness, een sound performance, live schilderingen en Kunst kijken met je oren, waarbij bekende vertellers, waaronder ook M-huisverteller Carmien Michels, geblinddoekte festivalgangers onderdompelen in verschillende kunstwerken. ’s Avonds kunnen festivalgangers dan weer trippen op kunst in de Triptent.

Retinal Circus

Maar een van de hoogtepunten in de Think Tank wordt ongetwijfeld de performance Retinal Circus van Jim Campers (wiens tentoonstelling momenteel loopt in M), Nick Geboers en Ignatz.

Charlotte Van Peer (medewerker publieksbemiddeling) die vanuit M betrokken is bij het project: “Als museum zijn we fier op de kunstenaars die we in ons huis tentoonstellen. We willen het dagelijks aanbod van M dan ook mooi laten doorschemeren tijdens #PKP18ART. We hopen het publiek te ontroeren en hen van de weide tot in het museum te trekken.”

Speciaal voor #PKP18ART werkte het trio een nieuwe presentatie uit, die bezoekers zaterdagavond kunnen bekijken. Daarbij worden foto’s en video’s van Jim Campers en mede-beeldend kunstenaars Nick Geboers en Geert Goiris samengebracht in digitale en analoge projecties, en dit onder muzikale begeleiding van Ignatz. 

Overal kunst

Ook op andere plaatsen op het festivalterrein is #PKP18ART volop aanwezig. Zo kunnen festivalgangers Tinder-gewijs swipen met hun favoriete kunstwerken, waaronder ook werken van Jef Lambeaux, David Claerbout en Hubert Bellis uit de M-collectie. Verder is er een mobiele quiz, kan je al schietend een installatie maken, is er een 3D Selfie Station en zijn er performances en kunstwerken te zien. In Cinema ARTtube kunnen bezoekers ook tal van video’s bekijken, zoals interviews met kunstenaars of een blik achter de schermen bij tentoonstellingen of restauraties. 

Heyvaert op de festivalweide

Nog een blikvanger van het project is de augmented reality-optie in de PKP-app. Daarmee kan de bezoeker op het festivalterrein genieten van collectiewerken uit verschillende musea. Zo kom je op de weide misschien wel een werk van René Heyvaert uit de M-collectie tegen, een werk dat je vanaf 28 september bovendien van dichtbij kan bewonderen in de tentoonstelling van Heyvaert in M.

 

Praktisch

#PKP18ART is een initiatief van ARTtube, de Brakke Grond, FOMU, M HKA, MOMU, Museum M, KMSKA, Pukkelpop en SMAK. Dit unieke samenwerkingsverband van 17 Vlaamse en Nederlandse partners wordt gesteund door de Vlaamse Overheid.

Pukkelpop 2018 vindt plaats van woensdag 15 augustus tot en met zaterdag 18 augustus op de festivalweide van Kiewit, Hasselt. Alle info via www.pukkelpop.be

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect St├ęphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium