M-Museum Leuven is het eerste 'Hartveilig' museum in Vlaanderen

M-Museum Leuven is het eerste 'Hartveilig' museum in Vlaanderen

Vanaf 25 oktober mag M zich officieel Hartveilig noemen. Naast de plaatsing van een automatische externe defibrillator (AED), volgde ook het museumpersoneel een vorming over reanimatie en het gebruik van het toestel.  Al deze inspanningen werden vandaag beloond met de overhandiging van het label ‘Hartveilig’. 

Een hartveilig museum

M wil een veilige omgeving zijn voor iedereen, bezoekers én medewerkers. Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter M-Museum Leuven: “Deze erkenning van Rode Kruis Vlaanderen past dan ook perfect in het beleid van het museum. We willen niet alleen toegankelijk en goed bereikbaar zijn, maar ook een goede gastheer in alle situaties. Dat betekent dat je moet voorbereid zijn op onverwachte omstandigheden, zoals een hartstilstand. “ Die voorbereiding is niet overbodig als je bedenkt dat elke dag bijna 30 mensen in België een harstilstand krijgen buiten het ziekenhuis.  “Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt die persoon een stroomstoot toegediend met een AED, dan is de overlevingskans 60 à 70%“, zegt Pieter Jonet, verantwoordelijke Vorming bij Rode Kruis-Leuven.

Reanimatie en vorming

In het kader van de campagne Hartveilig verplaatste M de defibrillator naar het onthaal. Op die manier is het apparaat direct inzetbaar voor de onthaalmedewerkers en publieksbegeleiders. Aldwin Dekkers, zakelijk leider M-Museum Leuven: “We hadden al een defibrillator, alleen stond die op een minder zichtbare plaats dan nu. Daarnaast hebben onze onthaalmedewerkers, publieksbegeleiders en andere collega's een opleiding gevolgd om met het toestel te leren werken. Dankzij die vorming kunnen we onze medewerkers voorbereiden op medisch urgente situaties en kunnen ze daadkrachtig handelen indien nodig. Dat we hiermee ook het eerste museum met het label hartveilig zijn, maakt  ons helemaal trots.”

Meer weten over het project Hartveilig van Rode Kruis-Vlaanderen?

http://hartveilig.rodekruis.be/hartveilig.net?id=3380

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Kurt Verdoodt Verantwoordelijke Communicatie & Werving , Rode Kruis-Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter, M - Museum Leuven
Kurt Verdoodt Verantwoordelijke Communicatie & Werving , Rode Kruis-Leuven
Veerle Ausloos Pers en communicatie, M - Museum Leuven
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium