M – Museum Leuven en UZ Leuven doorbreken samen het taboe rond dementie

M – Museum Leuven en UZ Leuven doorbreken samen het taboe rond dementie. Vanaf donderdag 29 oktober nodigen ze elke bezoeker in Gasthuisberg uit om aandacht te hebben voor mensen met dementie en hen met een andere blik te bekijken.

Wereld van Herinnering op verplaatsing

Het project Wereld van Herinnering van M – Museum Leuven wil sensibiliseren en helpt het taboe rond dementie te doorbreken. Vanaf 29 oktober is dit niet alleen in het museum, maar ook in Gasthuisberg te zien. Zo kan je vanuit het herinneringssalon kijken naar acht videoverhalen van personen met dementie of kan je een herinnering achterlaten in de herinneringsboom. Daarnaast laten verschillende filmpjes Prof. dr. Jos Tournoy, Prof. dr. Bart De Strooper, Prof. dr. Dirk De Wachter, Prof. dr. Birgitte Schoenmakers en Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke aan het woord over hun wetenschappelijke kennis rond dementie. Tot slot is er een selectie van kleurrijke foto’s over het mysterie van hersencellen.

Isabel Lowyck, afdelingshoofd publiekswerking M – Museum Leuven: “Dankzij de samenwerking met UZ Leuven zet de Wereld van Herinnering zijn volgende stap, buiten de museummuren. We nodigen de bezoekers uit om met verwondering te kijken naar de leefwereld van een persoon met dementie.” Door het accent te leggen op wat een persoon nog kan, geeft het project een genuanceerd beeld van dementie en dat is cruciaal volgens Prof. dr. Jos Tournoy, geriater UZ Leuven: “Vanuit mijn dagelijkse praktijk weet ik dat het broodnodig is om de vooroordelen over dementie te doorbreken. Sensibilisering is een must. Niet alleen om dementie beter te herkennen, maar ook om de patiënten meer als persoon te erkennen. ‘Wereld van herinnering’ brengt  hun verhaal en hun beleving in beeld. Een mooi voorbeeld van hoe kunst en geneeskunde elkaar kunnen ontmoeten.”

Kunst en geneeskunde vinden elkaar

Het stijgende aantal personen met dementie zorgt voor een uitdaging in de gezondheidszorg. Vlaanderen alleen telt vandaag al 116.000 personen met dementie, wereldwijd zijn er meer dan 25 miljoen. Prof. dr. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven: “UZ Leuven investeert dan ook in de uitbouw van het zorgprogramma ‘cognitieve stoornissen en dementie’, samen met UPC KU Leuven. De geheugenkliniek en de afdelingen voor personen met cognitieve stoornissen en geriatrie staan hier centraal. Ook onderzoek naar een vroegere  diagnose en nieuwe behandelingen is cruciaal: samen met onderzoekslaboratoria in binnen- en buitenland werken we aan innovatieve projecten.” Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven, ziet hierin ook een belangrijke rol voor kunst: “Kunst is als een medicijn. Het stimuleert niet alleen de verbeelding, maar heeft ook een positief effect op de levenskwaliteit van personen met dementie.

Praktische informatie

De Wereld van Herinnering is een initiatief van M – Museum Leuven. Vanaf 14 september 2015 tot 30 juni 2016 zet het project de beleving en de verbeelding van mensen met dementie centraal.  Het volledige aanbod vind je terug op www.mleuven.be/wereldvanherinnering.

Voor de realisatie van het herinneringssalon werd samengewerkt met studenten sociaal-cultureel werk van UCLL. 

 

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

Contact

L. Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven Belgium

+ 32 16 27 29 29

[email protected]

www.mleuven.be