M Leuven wordt host van gerenommeerd internationaal congres

M Leuven wordt host van gerenommeerd internationaal congres

M Leuven organiseert van 25 tot en met 30 oktober het jaarlijks internationaal CECA congres samen met ICOM-CECA, ICOM België, KU Leuven, Faro en Bamm!  De focus van het congres ligt op co-creatie binnen én buiten de museummuren. Op het congres worden internationale topsprekers verwacht, onder meer uit de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat het congres in België wordt georganiseerd.

Co-creatie

Voor het eerst vindt de internationale CECA-conferentie plaats in België, meer bepaald in M Leuven met uitstappen naar Brussel en verschillende Belgische steden. Daarom pakt M uit met een programma rond het thema co-creatie gevuld met workshops, special interest groups, onderzoekworkshops, postersessies, lezingen en keynotesprekers Nina Simon en Pat Villeneuve.

Co-creatie is meer dan een trend, het is een nieuwe visie die impact heeft op musea en hun werking. Deze nieuwe toon lijkt onomkeerbaar. “Samenwerken en in dialoog treden met het publiek is voor M een ambitie waarop wordt voortgewerkt,” vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “We kijken enorm uit naar het internationaal congres dat M mag organiseren in onze stad. M wisselt via deze manier verworven kennis uit, zodat professionals uit de museale sector en andere musea er zelf mee aan de slag kunnen. Daar mogen we trots op zijn.”

Hoofd publieksbemiddeling Sofie Vermeiren legt uit: “Steeds meer musea zetten in op het actief betrekken van hun publiek. Co-creatie vertrekt vanuit het idee dat een museum een levend organisme is dankzij het publiek. M zet in op co-creatie om bezoekers ongeacht hun achtergrond of hun ervaring met kunst mee te nemen in onze collectie. Een mooi voorbeeld is ‘De Tien’ waarbij we met tien deelnemers digitaal aan een echte tentoonstelling bouwden. Plots werden kunstwerken heel anders ervaren. Een beroepscurator kijkt nu eenmaal een beetje anders.”

Praktisch

Vanaf 25 tot en met 30 oktober worden in én buiten M activiteiten georganiseerd. Inschrijven is verplicht en kan via deze link. Het digitale programma op de eerste twee dagen is gratis. Deelnemen aan het volledige offline programma kost € 150, deelnemen aan een van de fieldtrips kost € 50. Beide vullen elkaar aan, maar zijn ook onafhankelijk te volgen.

ICOM/CECA

De Internationale Raad van Musea (ICOM) is een niet-gouvernementele organisatie waar museumprofessionals en erfgoedmedewerkers kunnen netwerken en kennis uitwisselen over nieuwe tendensen en werkmethodes, zowel op nationaal als internationaal niveau. ICOM is wereldwijd actief en bestaat uit 31 internationale comités.

Elke internationale commissie is gewijd aan de studie van een bepaald type museum of museumdiscipline. Een van die internationale commissies is CECA , het Comité voor Onderwijs en Culturele Actie. Hun doelstelling is om kennis te delen op vlak van onderzoek, (museum)educatie, draagvlak en participatie.

Dit congres komt tot stand door ICOM CECA, ICOM België, KU Leuven, Faro en Bamm!

 

 

 

Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium