Skip to Content
M Leuven wint opnieuw prijzen met nieuwe bezoekersbeleving in Sint-Pieterskerk

M Leuven wint opnieuw prijzen met nieuwe bezoekersbeleving in Sint-Pieterskerk

Vanaf 10 december kunnen bezoekers de beleving weer ontdekken

Zaterdag 5 december won M Leuven de Toerisme Award Vlaams-Brabant in de categorie ‘Innovatieve en duurzame projecten’. M won die prijs voor de permanente tentoonstelling van Vlaamse topstukken in de Leuvense Sint-Pieterskerk. In dat project komen eeuwenoude kunstwerken samen met een innovatieve digitale bezoekersbeleving, die je verhalen vertelt aan de hand van hologrammen. Zo wandel je bijvoorbeeld rond tussen Jezus en zijn apostelen in ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts.

Na een jarenlange restauratie is de Leuvense Sint-Pieterskerk sinds dit voorjaar weer in haar volle glorie te bezichtigen. Het Leuvense museum M beheert de kunstschatten van de kerk, met als blikvanger ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Vlaamse Meester Dieric Bouts. Sinds oktober kan je de kerk ook bezoeken met de HoloLens 2, een door Microsoft ontwikkelde slimme bril. Die dompelt je onder in de kunstwerken en hun verhalen door middel van hologrammen die alleen jij kan zien.

“Dat de nieuwe bezoekersbeleving in de Sint-Pieterskerk bekroond wordt met deze award, komt als een mooie beloning voor jaren van hard werk. Het voorbije jaar stonden we te popelen om onze beleving te delen met het publiek, maar corona strooide daar een paar keer roet in het eten. De award geeft ons nu nog meer zin om vanaf donderdag 10 december opnieuw bezoekers te ontvangen en dit innovatieve project te delen met het publiek”, zegt Denise Vandevoort, voorzitter van M en schepen van cultuur.

Erfgoed, innovatie en toerisme

De digitale beleving bestaat uit twaalf highlights, waar je telkens op een laagdrempelige manier meer te weten komt over een of meerdere kunstwerken, hun verhaal en hun betekenis voor Leuven en Vlaams-Brabant. Bij elk van de twaalf highlights krijg je op het eind ook nog tips te zien die je doorverwijzen naar soortgelijke bezienswaardigheden in Leuven of Vlaams-Brabant.

Monique Swinnen, Gedeputeerde voor toerisme bij provincie Vlaams-Brabant: “Toerisme Vlaams-Brabant zit mee in de kopgroep op het vlak van digitale productontwikkeling en communicatie. Door te blijven innoveren en in te zetten op digitale, toeristische beleving, wil Toerisme Vlaams-Brabant inspelen op de hedendaagse, toeristische trends. Door de investering in de HoloLens 2 kan de bezoeker de kunstwerken in de vernieuwde Sint-Pieterskerk op een unieke manier beleven. De toeristen stappen als het ware in een schilderij en worden hierbij ook geïnspireerd om het Hageland en de Groene Gordel, de groene regio’s rond kunststad Leuven, te ontdekken. Erfgoed, innovatie en toerisme komen dus op een heel mooie en organische manier samen in dit project. Een verdiende winnaar.”

Eerder dit jaar won de digitale bezoekersbeleving ontwikkeld door Studio Louter al goud op de Muse Creative Awards, een internationale wedstrijd die originele, ingenieuze concepten beoordeelt.

Slimme bril

Je kan van de beleving genieten op iPad of via de HoloLens 2 van Microsoft. Die laatste ziet er een beetje uit als een lichte, gestroomlijnde helm-met-bril. In het helmgedeelte zitten een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren. Op de bril kunnen 3D-beelden worden geprojecteerd. Die zie je dus bovenop het normale beeld van de omgeving.

“M ontwikkelde samen met Studio Louter een unieke en innovatieve bezoekersbeleving voor de HoloLens: bij twaalf topstukken krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien. Een goed voorbeeld is het prachtige triomfkruis boven het altaar, een meesterwerk van rond 1490 van beeldsnijder Jan Borman II. Het bevindt zich erg hoog in de kerk, maar dankzij de HoloLens zie je het vlak voor je, op grondniveau. Je kan eromheen wandelen en het van alle kanten bekijken, terwijl je via de luidsprekertjes uitleg krijgt. De tour van de Sint-Pieterskerk wordt zo een unieke beleving, die je volledig onderdompelt in de geschiedenis van de werken en van het gebouw. Je kan gewoon door het topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ langs Jezus en zijn apostelen heen wandelen”, vertelt curator Peter Carpreau.

 

Praktisch

De toegang tot de Sint-Pieterskerk is gratis. Een bezoek met HoloLens kost 12 euro. Geen zin in digitale innovatie? Dan is er nog een bezoekersgids voor 5 euro en twee gezinsparcours die je kan aankopen voor 5 euro per gezin waarvan een op maat van kinderen vanaf 4 jaar en een vanaf 8 jaar.

Na een tijdelijke sluiting is de kerk weer toegankelijk voor publiek vanaf donderdag 10 december. Een tijdslot reserveren voor de digitale beleving kan vanaf dinsdag 8 december.

Meer info en tickets op diericbouts.be

Contacteer ons
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme
Monique Swinnen Gedeputeerde Toerisme voor Vlaams-Brabant
Hanne Grégoire Diensthoofd Communicatie & Pers, M Leuven
Denise Vandevoort Voorzitter M, Leuvens schepen van Cultuur en Toerisme
Monique Swinnen Gedeputeerde Toerisme voor Vlaams-Brabant
Over M Leuven

M Leuven brengt een unieke mix van oude en hedendaagse kunst in een indrukwekkende architecturale setting van de Belgische toparchitect Stéphane Beel. Naast de vaste collectie presenteert M tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

M Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Belgium